Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi 10-C sınıfı öğrencileri edebiyat öğretmenleri Ercan Yılmaz ile birlikte Geleneksel Sanatlar Müzesi ve Sakarya Sanat Galerisi’ni de bünyesinde barındıran Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi'ni ziyaret ettiler.
İslam medeniyetinin temelini oluşturan güzel sanatların ve gelenek kültürümüzün asırlardır devam ettirilmesi amacıyla çeşitli derslerin verildiği Sakarya Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi'ni ziyaret eden öğrenciler, Osmanlı’dan bu yana devam etmiş farklı sanatların örneklerini görme imkânı buldu.
Öğrenciler ebru, tezhip, hat, minyatür sanatı gibi geleneksel el sanatlarının yapılma aşamalarını görerek, kursiyerlerle birebir konuşma imkânı elde etti. Medeniyetimizin oluşumuna katkı sağlamış ünlü sanatçıların eserleri burada sergilenmekte.
Sakarya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Hüsn-i hat Sanatı Öğretim Görevlisi olan Orhan Altuğ’un Sanat Galerisinde bulunan Huzur sergisini ziyaret eden öğrenciler Orhan Altuğ ile görüştü. Ulusal ve uluslararası birçok sergisi bulunan Altuğ tecrübelerini öğrencilerle paylaştı. “Hüsn-i hat sanatı geleneksel sanatların temelidir, diğer sanatlar onun çevresinde yapı kazanmıştır.” diyen Altuğ, Hüsn-i hat’ın mühim bir sanat olmasının nedeninin İslam medeniyetinde yazının kutsal oluşundan kaynaklandığını belirtti. Konuşmasına eserlerinden örneklerle ve anekdotlarla devam eden Altuğ, hat sanatına ilgi duyan öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Ercan Yılmaz sergi isminin Huzur olmasının her daim huzurda bulunma bilinciyle de ilişkili olduğunu belirtti.
İslam’da hat sanatı Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı sanatıdır. Hat, yerine ve zamanına göre değişime uğramıştır. Kişinin yazı üzerinden bir olguyu anlatması Güzel’e ilişkin ise, sanatkârın en güzeli yapması gerektiğini vurgulayan Orhan Altuğ görüşlerini öğrencilerle paylaştı.
Toplumda sanatçıların daima farklı bir yapıya sahip olduğunu belirten Altuğ sanatın usta çırak ilişkisi içinde gerçekleştiğini söyledi. Ercan Yılmaz eşliğinde öğrenciler merak ettikleri soruları sordular. Klasik ve modern çizgilerin bir arada bulunduğu sergide öğrenciler birçok eser hakkında bilgi edindi ve 'estetik medeniyetimizin' eserlerine âşinâ oldu.