Çocuk, değersizlik hissi yaşıyorsa duyarsız olmaya başlıyor

Sakarya\'da hızla artan boşanmaların önüne geçebilmek için düzenlenen ilk seminere konuşmacı olarak katılan Uzman Pedagog Adem Güneş çocuklara değer vermeyi ihmal etmemek gerektiğini belirterek, “Ben insanları duyabilenler ve duyamayanlar olarak ikiye ayırıyorum.

Çocuklar başlangıçta duyandır. Sonra duymamama başlar. Çocuk eğer değersizlik hissi yaşıyorsa duyarsız olmaya başlar. Dikkat çekmek için anne baba etrafında şımarıklık yapar, kendini olduğundan farklı göstermeye çalışır. Sevilmediğini düşünür” dedi.

Sakarya’da hızla artan boşanma oranları devlet kurumları ve sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi. Adapazarı Belediyesi, Gökkuşağı Kültür ve Eğitim Derneği, Alternatif Yaşam Derneği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Sakarya İl Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan “Ailemize Sahip Çıkalım” adlı projenin tanıtımı Orhangazi Kültür Merkezi’nde yapıldı.

TÜİK istatistiklerinde Sakarya’da 2012’de boşanan aile sayısının bin 315 olması nedeniyle Sakarya’da yükselişe geçen boşanma olaylarını yavaşlatmak amacıyla başlatılan proje kapsamında Adapazarı Belediyesi Orhangazi Kültür Merkezi’nde “Ailemize Sahip Çıkalım” konulu seminer verildi. Semineri Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Rıdvan Sezer ve çok sayıda aile izledi.

5 duyu organı

Seminere konuşmacı olarak katılan Uzman Pedagog Adem Güneş, “İnsanın içine kaygı düştüğü zaman insan davranışlarında bozukluk yaşanıyor. Ben insanları duyabilenler ve duyamayanlar olarak ikiye ayırıyorum. Çocuklar başlangıçta duyandır. Sonra duymamama başlar. Çocuk eğer değersizlik hissi yaşıyorsa duyarsız olmaya başlar. Dikkat çekmek için anne baba etrafında şımarıklık yapar, kendini olduğundan farklı göstermeye çalışır. Sevilmediğini düşünür. Biz üniversitede çalışmalarımızda 5 duyu organının da aktif hale getirilmesi için çalışıyoruz. Okul öncesi dönemi çok önemsiyoruz. Çünkü his kazanım dönemidir. Çocuğun duyarlılık hissini arttıran birincisi su ikincisi kumdur” dedi.

Değer verin

Çocuklara değer vermeyi ihmal etmemek gerektiğini kaydeden Güneş, “Kişilik ve karakter gelişiminin ana unsuru değer vermektir. Yapmamanız gereken en önemli şey de yetersizlik hissidir. Bunu ne olur yapmayın. Komşunun oğlu öyle yapıyor. Onun dersleri çok iyi senin niye değil. Sen adam olamazsın. Bunları asla yapmayın geri dönüşümü çok kötü olur” diye konuştu.
Duyarlılığın kaybolurken insanda hareketlilik başlandığını belirten Güneş, “Yüz ifadenizdeki bakış bile bir sertliktir. Çocuklara sevgiyle bakın. Acele etmek şeytandandır. Bu insanı duyarsızlaştırır. Yavaş hareket etmek Rahmandandır. Hızlanan kişilerde hiperaktiflik başlar. Varsa yoksa kendisidir. Duyması kaybolmuştur. Bu eşler arasında da böyledir. Değer ve saygı ön planda gelmelidir” dedi.

Problem çözme

Aile kurumunu daha sağlam bir yapıya kavuşturmak amacıyla başlatılan ‘Ailemize Sahip Çıkalım’ projesi kapsamında evlilik öncesi eğitim konularında toplam 2 bin 300 aileye konferans verilmesi planlanıyor. Proje kapsamında katılımcıların karşılaşacakları problemi doğru tahlil etmesi, problem çözme yeteneklerinin gelişmesi, yaşadığı sorunların kendisine ve ailesine özgü olmadığını anlaması sağlanacak. Aile bütünlüğünün korunması için kamu ve sivil toplum birlikte çalışarak uzmanlar ile aileler arasında iletişim köprüsü oluşturulacak.
Çocuk, değersizlik hissi yaşıyorsa duyarsız olmaya başlıyor
Çocuk, değersizlik hissi yaşıyorsa duyarsız olmaya başlıyor
Çocuk, değersizlik hissi yaşıyorsa duyarsız olmaya başlıyor
Çocuk, değersizlik hissi yaşıyorsa duyarsız olmaya başlıyor
10 yıl önce
Çocuk doktoru
çocuk abiye
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
a9fb961a6faa682a33feaf469d495cc5@