"Çocuklarımıza Karne Korkusu Yaşatmayalım"

Erenler Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Yıldıray Çamdeviren, 15 milyon öğrencinin karne alacağı bu günde anne babalara uyarıda bulundu.

Çocuklarımıza "Karne korkusu yaşatmayalım" diyen Çamdeviren'in karne günü açıklaması şu şekilde;

Yarıyıl tatilinin yaklaşmasıyla birlikte çocuğunuzda ve sizde karne heyecanının şimdiden başladığını biliyoruz. 

Karne, kimi öğrenciler ve aileler için sevinç kaynağı olurken, kimileri için de üzüntü kaynağı olabiliyor. Özellikle başarısız olarak kabul edilen karne notları nedeniyle kendine güveni zedelenen çocuklar, farklı duygu ve düşünceler içine girebiliyor. Akrabaların, komşuların merakla sorduğu karnenin olumsuz olması, öğrenciyi mutsuz ederken, ailenin çocuğu cezalandırıcı, toplum içinde küçük düşürücü davranışları, çocuğun kendine güvenini tümüyle azaltabiliyor. Eğer baskıcı ve otoriter bir aileyseniz çocuğunuz bu korkuyu yoğun olarak yaşayacaktır. Çocuğunuz o baskıdan korktuğu, çekindiği için yüksek kaygı yaşıyor olacaktır.

Çocuğunuz okulda bir değerlendirme ve sonuçla karşı karşıya olduğunun bilincindedir. Bunun gerginliğini yaşamaktadır. Hani sınav kaygısını yaşayan bir çocuk gibi. Bu yüzden çocuğunuz bu dönemde başarısız karne ile kötü evlat aptal çocuk gibi bir takım değerlendirmelere maruz kalacağı kaygısını yaşamaktadır.  

Karnesinde zayıfları olan bir çocuk “Ben bu karneyi anne ve babama nasıl göstereceğim” diye düşünür. Yüksek düzeyde başarısızlık kaygısı yaşayan çocuk, baskıcı bir aile ortamında yaşama sevincini yitirme noktasına da gelebilir.

Sevgili anne babalar; Çocuğunuzun kişiliğine yönelik suçlamalar, çocuğunuzu bu zorluklarla baş edemez hale getirecektir. Zaten senin okumaya niyetin yok, senden adam olmaz şeklindeki konuşmaların da çocuğunuzun geleceğine dair beklentilerinin azalmasına yol açacağını unutmayınız.

Karne, öğrencinin etiketlendiği bir belge değildir. Karne, öğrencinin bulunduğu eğitim ortamında ondan beklenen bilgi ve beceri alanındaki yeterlilikleri ne derece gösterdiğine ilişkin bir ara değerlendirmedir.

Öncelikle karnede gördüğünüz iyi notlar üzerinde durun ve memnuniyetinizi belirtin. Zayıf notlara ilişkin ifadelerinizi özenle seçin, tehditkâr ve kaygıya yol açacak ifade tarzından kaçının. Daha az başarılı olduğu derslere nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Çocuğunuza karnesi nasıl olursa olsun onu sevdiğinizi gösterin.

Çocuğunuz iyi bir karne getirdiğinde de onun bu çabasını takdir edin, kutlayın ve sorumluluğunu bilen biri olarak algılamasını sağlayın. 

14 yıl önce
sakarya çocuklarda okul korkusu
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
d1d8c5592ddfa0bb787a65e13c93c236@