Tank Palet Fabrikasında incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Altay tankı için de müjde verdi.
Bir dizi programlar kapsamında Sakarya'ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tank Paleti Fabrikasında incelemelerde bulundu. Fabrikada işçilere hitap eden Erdoğan, Altay tankı için de müjde verdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan "Fabrikamızda kamu ve sivil kuruluşların optik sistem ihtiyaçlarını karşılayan atölye de buradadır. Altay tankımızın üretimini de burada yapmayı inşallah planlıyoruz. Yazılımdaki gençlerimize sordum, dedim ne zaman bitiyoruz bu işi. En kısa zamanda dediler. En kısa zaman ne zaman. 2023'ün başında bunu yetiştirmeye vakıfız, siz var mısınız? Ekibi sıkıştıracağız inşallah hedef Altay tankını 2023'ün başında inşallah orduya teslim törenini yapacağız. BMC istihdam ettiği ilave mühendislerin katkısıyla ülkemizin yerli ve milli tank projesini de gerçekleştirecektir. İnşallah tankı da burada üreteceğiz. Bu donanım burada var. Fabrikanın yabancısı değiliz. 9 yıl önce burada 244. fırına obüsümüzün gövde kaynağını sizlerle birlikte atmıştık. 2016'ya kadar 280 fırtına obüsü üretilerek TSK'nın hizmetine verildi." dedi.
Altay tankının özellikleri
Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve üretilecek, 120 mm’lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından üretilecektir.
Altay tankı motoru;
1500 beygir güç üreten ve dizel yakıt sistemiyle çalışan motor tankı 70 km/h ile hareket ettirebiliyor ve tanka 500 km’lik bir harekat menzili de sağlıyor. Altay’ın rakipleri olan ve dünyanın en iyi tankları olarak kabul edilen Leopard 2’de 1479 beygirlik dizel motor, M1 Abrams’da ise 1500 beygirlik gaz türbinli motor kullanılıyor.
Altay tankı zırhı;
Tankların en önemli özelliklerinden biriside kendilerini koruyabilmeleridir, bununda büyük bir kısmını sahip oldukları zırhlarıyla sağlarlar. Tankların en önemli en çok korunması gereken yeri, tankın ön yüzüdür. Altay tankı da bu korumayı sağlamak ve tanka büyük bir dayanırlık kazandırmak için tankın zırhını tahribat konusunda başarılı olan ve tanksavar füzeleri üreten Roketsan firması tarafından geliştirilmesi uygun görülmüştür. Roketsan, Altay tankı kompozit malzemeden üretilen, içeriği biraz da gizli olan yeni nesil bir zırh tipi kullanıyor. Leopard 2 ve M1 Abramsda da kompozit tip zırhlar kullanılmakta.
Altay tankı ana silah;
Altay tankı ana muharebe tankında ana silah sistemi olarak 120mm’lik 55 kalibre yivsiz top tercih edilmiş durumda. Bu toplar Güney Kore firması olan Hyundai-Rotem ile yapılan teknoloji transferi anlaşması sonucunda Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından üretilecek. Topların atış menzili ise şimdilik 8 km.
Leopard 2 ve M1 Abrams tanklarında da 120mm’lik yivsiz toplar kullanılıyor.
Diğer Bilgiler;
Altay tankı dört kişilik mürettebat görev alacak(Tank komutanı, nişancı, doldurucu, sürücü).
Tankın muharebe ağırlığı 65 ton olarak tahmin ediliyor.
Değişken süspansiyon sistemi sayesinde keskin manevra yapabilme ve üstün arazi yeteneğine sahip.
Tankın iç ve dış iletişimini kesecek ve tankın elektronik sistemlerini sekteye uğratılabilecek elektromanyetik silahlara karşı donanımı mevcuttur.
12,7mm ağır makineli tüfek ve Aselsan Sarp veya Aselsan Stamp diğer silahları olarak biliniyor.
Aselsan tarafından sağlanan son teknoloji bilgisayar sistemleri ile atış kontrol sistemi ve daha fazlasına sahip olan bir tank.