"Daha çok ısınayım derken canınızdan olmayın"

Sakarya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, lodos nedeniyle her yıl onlarca kişinin özellikle sobadan sızan karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini belirterek , bunun bilgisizlik, tedbirsizlik ve ihmal yüzünden yaşandığını söyledi. Vatandaşlara hava durumunu düzenli takip etmelerini önerdi.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, zehirlenmeye sebep olan karbonmonoksitin renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gaz olduğunu vbelirterek, bu gazın vücuda solunum yolu ile girdiğini ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellemek suretiyle zehirlenme ve ölüme neden olduğu vurguladı. Karbonmonoksit gazının ısınma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluştuğunu ifade eden Erdoğan şu bilgileri verdi: "Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamlarda, açık ocaklar, bacası iyi çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.”

"Basit tedbirler hayat kurtarır"

Alınacak basit tedbirlerin hayat kurtaracağını vurgulayan Erdoğan, karbonmonoksit gazından zehirlenmenin önüne geçmek için alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:

-İnternet, televizyon gibi kitle iletişim araçları vasıtası ile düzenli olarak hava raporu izlenmeli ve özellikle lodosun beklendiği günlerde daha dikkatli olunmalıdır.

-Kreş, okul, halk eğitim merkezleri, gibi insanların toplu halde bulundukları yerlerde bu yerlerin idarecileri ve sorumluları, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı dikkatli olmalı ve gerekli tedbirleri almalıdır.

-Muhtemel bir zehirlenme durumunda kişi yada kişiler olay mahallinden uzaklaştırılmalı, temiz havaya çıkarılmalı ve hemen acil sağlık hizmeti talebinde bulunulmalı, ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddelerin temizlenmeli ve hastanın battaniye ile sarılarak vücut ısısının korunması sağlanmalıdır.

- Karbonmonoksit zehirlenmesinin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerekir.

-Herhangi bir zehirlenme durumunda Sağlık Bakanlığı’nın 24 saat kesintisiz hizmet veren ve ücretsiz aranabilen “114 Zehir Danışma Merkezi” aranarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım hakkında bilgi alınabilecektir.
"Daha çok ısınayım derken canınızdan olmayın"
"Daha çok ısınayım derken canınızdan olmayın"
"Daha çok ısınayım derken canınızdan olmayın"
11 yıl önce
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
0bb31349c083b2d9d670398b3ff1a493@