Sakarya\'da hız ihlali yaptığı gerekçesiyle kesilen trafik cezasına ait görüntü delillerinin olmaması nedeniyle cezanın iptalini isteyen kadın sürücü, yerel mahkemelerin cezayı iptal etmemesi üzerine davayı Anayasa Mahkemesi\'ne taşıdı. Trafik cezası için ödediği paranın iadesini talep eden kadın sürücü, 500 TL\'lik te manevi tazminat istedi.
Adapazarı\'nda yaşayan S.K.\'ye geçen yıl aracıyla hız ihlali yaptığı gerekçesiyle 343 lira trafik cezası kesildi.
Aracı durdurmayan trafik polisleri, plakaya düzenledikleri ceza tutanağını 5,5 ay sonra S.K\'ya tebliğ etti. Cezanın gerekçesinde aracın 127 kilometre hızla radar ihlali yaptığı belirtildi.
Hız ihlali yapmadığını savunan S.K., Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi\'ne başvurarak cezanın iptalini istedi.
İtiraz üzerine mahkeme, emniyetten radar ihlaline ilişkin kayıtları istedi. Ceza tutanağını düzenleyen trafik denetleme müdürlüğü, iddiaya göre, kayıtların üzerine yeni kayıtlar yapıldığından ve görüntü resmi de alınmadığından dolayı radar ihlaline dair hiçbir görüntü veya resim sunamadı.
Kesin red kararı
Dava dosyasını inceleyen mahkeme S.K.\'nin talebini kesin ibaresiyle reddetti. S.K., Karayolları Trafik Kanunu\'nun 115\'nci Maddesi\'nde yer alan mahkemelerce verilen ve sadece hafif para cezalarına ait olan hükümler fıkrasının Anayasa Mahkemesi\'nin kararıyla iptal edildiğini kaydederek verilen karara karşı süresi içinde itiraz etti.
Anayasa Mahkemesi\'nin iptal kararını inceleyen mahkeme, itiraz yolunu haklı bulup dosyayı nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi\'ne gönderdi. Dosyayı inceleyen Asliye Ceza Mahkemesi de S.K\'nın itirazını reddetti. Bunun üzerine kadın sürücü davayı Anayasa Mahkemesi\'ne taşıdı. S.K., avukatı aracılığıyla Anayasa Mahkemesi\'ne sunduğu dilekçede, ceza tutanağının ihlale ilişkin kayıt, görüntü ve resimlerin imha edilmesinden sonra gönderildiğini ileri sürerek "Delillerin yok edilmesi sebebiyle müvekkilin masumiyetini dahi ispat edememesi, mahkemenin hiç bir mesnedi, delili olmayan bu trafik para cezasını koşulsuz kabul etmesi, müvekkilin itirazını gerekçesiz ve hukuka aykırı bir kararla reddetmesi cezanın ispatı için delil aranması gerekirken masumiyetin ispatının beklenmesi ancak bu delillerin yok edilmesi sebebiyle her ne kadar suçun ve suçluluğun ispat edilmesi gerekse de masumiyetin dahi ispatının imkansız hale getirilmesi müvekkilin itirazını ispat etme hakkının adil yargılanma ve hak arama hürriyetinin elinden alınması sonucunu doğurmuş ve Anayasal temel hakları zedelenmiştir." şeklinde savunma yaptı.
Ödediği 360 liralık para cezasının yasal faiziyle birlikte geri iadesini talep eden S.K, manevi olarak yorucu ve zahmetli bir hak arama süreci yaşanmasına sebebiyet verilmesi nedeniyle 500 liralık manevi tazminat ödenmesini istedi.