''Deniz, 50 Metre İçeri Girerse Felaket Olabilir''

Karadeniz'in önemli turizm merkezlerinden biri olan Sakarya'nın Karasu ilçesi, denizin tehdidi altında olduğu bildirildi. Liman ve mendirek inşaatı nedeniyle daralan kumsaldan 150 metre kadar içeri giren Karadeniz, kıyıda bulunan onlarca yazlık evi yıktı.

Sahildeki yıkılan evler deprem görüntüleri oluştururken, Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, denizin 50 metre daha içeri girmesi durumunda ilçe merkezinin sular altında kalabileceği uyarısında bulundu.

Karadeniz'in gözde turizm merkezlerinden biri olan ve liman inşaatıyla birlikte sanayi kenti olma yolunda ilerleyen Karasu ilçesi her gün gittikçe sahilden içeri giren denizin tehditi altında bulunuyor. Çinli otomotiv üreticisi Chery'nin de fabrika kurmayı planladığı Karasu'da liman ve mendirek inşaatı nedeniyle daralan kumsaldan 150 metre kadar içeri giren deniz, şimdiye kadar sahilde bulunan onlarca yazlık evi yıktı. Sahilde Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü tarafından önlem için yapılan kıyı tahkimatları da soruna çözüm getirmedi.

Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu, Karadeniz'in hırçın dalgalarının ilçeyi tehdit eder boyuta geldiği uyarısında bulunarak sorunun çözümü için acil yardım çağrısında bulundu.

İspiroğlu, "Deniz 50 metre içeri girerse çok büyük felaket olabilir. İlçe merkezi deniz seviyesinden 50 santim düşük. Bir fırtına daha olur dalgalar bir noktadan patlatırsa 50 metre sonra deniz suyu kent merkezine kadar ulaşabilir. Kent Venedik'e dönebilir." dedi.

DLH'nin denizin içeri girmesini engellemek için yaptığı 12 kıyı tahkimatının da soruna çözüm getirmediğini kaydeden İspiroğlu, kıyı kanununa göre kendilerinin bir müdahalede bulunamadıklarını ifade etti.

Denizin yazlıkları yıkmasıyla sahilin savaş alanına döndüğünü vurgulayan İspiroğlu, yıkılan evlerin enkazının bir an önce kaldırılması gerektiğini dile getirdi.

Her geçen gün içeri giren denizin sahili yok ettiğini bununda turizmi olumsuz etkilediğini bildiren İspiroğlu, şunları söyledi: "Turizm gelirlerimizde düşüş var. Bu konuda avukatlarla görüştük. Turizm Bakanlığı ve DLH hakkında dava açmak istiyoruz. DLH bu sorunla ilgilenmiyor. 12 tane tahkimat yaptı onlar bile fırtınada zarar gördü. Karadeniz'e dikine 25 metre tahkimat yapıyorsun bu dayanır mı Karadeniz'e? Dalgalar limandaki 16 tonluk beton blokları bile devirdi. Geçen hafta oluşan fırtınada dalgalar 100 kilometre hızla kıyıya vuruyordu. Giderken de kum, ev ne varsa götürüyordu."

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
62ff30dacb5fddc27dfc33be93fedaa3@