Deprem ders olmuyor!

Sakarya’da, 15 yıl önce meydana gelen Marmara Depremi’nden kalan 531 binada toplam 900 hasarlı konut hâlâ onarılmadı.

Bu konutların büyük çoğunluğunda büyük tehlikeye rağmen ikamet ediliyor. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları orta hasarlı binalardan kurtarmak için yeni yerleşim bölgesinde depreme dayanıklı konutlar inşa etti. Konutlar için 1 yıl önce ön talepler alınmaya başlandı. Ancak 810 hasarlı konut sahibinden sadece 11 kişi sağlam konut için başvuruda bulundu.

Marmara depreminden sonra evleri yıkılan konut sahipleri hak sahibi yapılmış ve kalıcı konutlardan uygun vade ödeme şartlarıyla konut verilmişti. Büyükşehir Belediyesi, orta hasarlı binaların boşaltılması ve yıkılması için hak sahipliği uygulamasına benzer bir proje geliştirmişti. Belediye, depremden sonra yeni konutların yapıldığı bölgede 135 dönüm alanı ücretsiz olarak TOKİ\'ye devretti. TOKİ, orta hasarlı konut sahiplerine yeni ev yapılması için projeye olumlu cevap verdi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile Adapazarı şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta bulunan Yenikent Bölgesi’nde sağlam konutlar inşa edildi. 22 blok ve 466 daireden oluşan projeden öncelikli olarak orta hasarlı bina sahipleri ve konutları deprem riski taşıyan vatandaşlar yararlanacaktı. Tamamı doğalgazlı, 3+1 ve 107 metrekare olarak tasarlanan konutlar için son başvurular ise 5 Mayıs Pazartesi günü başlatılmış ve 23 Mayıs’ta sona ermişti. Ancak hasarlı konut sahipleri sağlam konutlara itibar etmedi.

Sağlam konuta sadece 11 başvuru yapıldı


Sakarya Büyükşehir Belediyesi Halka İlişkiler Müdürü Taha Toplu, şehirde orta hasarlı binaların oranı daha fazla olmasına rağmen, sağlam konutlar için şu ana kadar 11 vatandaşın başvurduğunu doğruladı. Toplu, "Bizim için önemli olan hemşehrilerimizin can ve mal güvenliğidir. Bu doğrultuda çözüm önerileri geliştireceğiz.” diye konuştu. Hasarlı konutlarda oturulması yasak olduğu için isimlerini vermekte vatandaşlar ise yeni yapılan konutların şehre çok uzak olduğunu belirtiyor.

Hasarlı binalar sağlamlık testini geçemedi, ama yine de oturuluyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Valiliği onarım süresi sona eren konutlar için yıkım kararı aldı. Ancak bu karar henüz uygulamaya konmadı. Binaların boşaltılması için su ve elektrik gibi kamu hizmetleri kesildi. Ancak vatandaş, yine de konutunu boşaltmadı. Ancak bazı vatandaşlar, binalarının hasarlı olmadığını iddia ederek yıkım kararına karşı çıktı. Boşaltanların bazıları da geri döndü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘binam sağlam’ diye itirazda bulunanlara son bir fırsat daha verdi. Bina sahiplerinin üniversitelerden ‘risksiz’ raporu almaları halinde hasar kayıtlarının silineceğini duyurdu. Gelişme üzerine belediye, sağlamlık testi için Sakarya Üniversitesi ile protokol yaptı. Yapılan incelemede 900 konuttan sadece 90 konut güvenli çıkmış, 810 konutta büyük risk olduğu belirtilmişti. Ancak neredeyse bütün hasarlı binalarda vatandaşlar oturmaya devam ediyor. Sakarya Valiliği ise daha önce yaptığı açıklamada, vatandaşların hasarlı konuttan gerekirse polis yardımıyla çıkarılabileceğini belirtmişti.

Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar ise şehirdeki orta hasarlı hem de hasarsız gibi görünen binaların yeni deprem yönetmeliği şartlarını karşılamadığını belirterek, şiddetli bir depremde bu binaların can ve mal kayıplarına sebep olabileceği uyarısında bulundu.
Deprem ders olmuyor!
Deprem ders olmuyor!
Deprem ders olmuyor!
Deprem ders olmuyor!
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
4f136aa754c667140b0a677f6b5cda69@