Deprem Müzesi'ne yoğun ilgi

17 Ağustos 1999'da gerçekleşen 7,4 büyüklüğündeki Marmara depreminin ardından hayatını kaybedenleri anmak, yaşananları anlatmak ve hatırlatmak amacıyla 2004 yılında inşa edilen Deprem Kültür Müzesi'ni 2007'den beri 313 bin 403 kişi ziyaret etti.

"Asrın felaketi" olarak nitelendirilen deprem sonrasında Adapazarı Belediyesi tarafından inşa edilen müze, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 1967 ve 1999'deki depremlere ait fotoğrafların sergilendiği müzede, depremde hayatını kaybedenlerin adlarının yazılı olduğu cam kristaller ve anı defterleri yer alıyor.

Öğrencilere deprem eğitimlerinin verildiği müzede, 03.02'de meydana gelen 45 saniyelik deprem simülasyonla canlandırılıyor. Müzeyi, resmi rakamlara göre, 2007 yılından bu yana 313 bin 403 kişi gezdi.

"Hasar gören yaklaşık 400 bina yıktık"


Adapazarı Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Sezer  yaptığı açıklamada, Marmara depreminin ardından çok zor günler geçirdiklerini söyledi.

Deprem bölgesinde olmaları nedeniyle 30 yılda bir deprem yaşadıklarını, o nedenle yerel yöneticiler olarak tedbir almakla görevli olduklarını vurgulayan Sezer, "Deprem öncesi 7 kat sınırını 2 kata indirdik, şu anda 2 kat olarak devam etmektedir. Yine büyük hasar gören binaların tamir edilecek kısmı tamir edildi, yıkılacak olanlar da yıkıldı. Belediye olarak depremde büyük hasar gören yaklaşık 400 bina yıktık. Büyükşehir Belediyemiz de yasal çerçevede gerekli tedbiri alıyor. Adapazarı'nın yavaş yavaş ciddi oranda depreme dayanıklı hale geldiğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

"Yaklaşık 4 bin civarında can kaybımız oldu"

Sezer, deprem görmüş binaların yorgun olabileceğini, bunlarla ilgili mülk sahiplerinin daha fazla güçlendirme çalışması yapması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"İnşallah bundan sonra 'Adapazarı etkilenmez' diyoruz ama 'etkilenmez' demek yetmiyor çünkü deprem 30 yılda bir şehrimizi vuruyor. Bunun tedbirini alacağız, almaya da devam edeceğiz. Şehrimizde yaklaşık 4 bin civarında can kaybımız oldu. Kentsel dönüşüm çalışmaları da Adapazarı, Erenler ve Hendek ilçelerimizde yapılmaya başladı. Adapazarı'nda en önemli sorun, binaların dayanıksızlığından çok, fazla katlı olmaları çünkü kentin özellikle merkezinde zemin 300 metre derinde. 300 metre olması sebebiyle yıkılan binaların çoğu sağlam olduğu halde bütün halde yıkıldı, ondan sonra hasar gördü. Yani katla ilgili karar, bence yüzde 90 oranında Adapazarı'nda depreme dayanıklılığı artırdı."

"313 bin kişi ziyaret etti"

Belediye olarak 2004'te Deprem Kültür Müzesi'ni açtıklarını ifade eden Rıdvan Sezer, "Müzeyi resmi kayıtlara göre 2007'den itibaren 313 bin 403 kişi ziyaret etti. Düzenli olarak ziyaretler yapılıyor. Haftanın 7 günü 24 saat müzemizi açabiliyoruz" dedi.

Sezer, "Similasyonumuz var, deprem anını yaşatıyoruz. Depremde ölenlerimizin anısına yapılmış bölümümüz var. Orada da insanlar dualarını yapıyorlar. Onun dışında depremle ilgili düşünceleri ve kaygıları olan kişilerin görüşlerini yazdığı defter var. Onlardan da bizler ders çıkarıyoruz" ifadesini kullandı.
Deprem Müzesi'ne yoğun ilgi
Deprem Müzesi'ne yoğun ilgi
Deprem Müzesi'ne yoğun ilgi
Deprem Müzesi'ne yoğun ilgi
9 yıl önce
Deprem sigortası
sakarya zorunlu deprem sigortası
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
bbc6cb2546dda4b0a7f421a3461221d1@