Sakarya'da depremden sonraki 9 yılın değerlendirmesi: "Sorunlar bitmedi, durum iç açıcı değil."
Marmara Depremi'nin üzerinden 9 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan depremin 9'ncu yıl dönümü nedeniyle Sakarya Gazeteciler Cemiyeti (SGC) tarafından düzenlenen sivil toplum örgütü başkanlarının katıldığı toplantıda, geçen süreye rağmen sorunların bitmediği ve durumun iç açıcı olmadığı belirtildi.
SGC Başkanı Sezai Matur başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Baro Başkanı Alirıza Acartürk, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Erdal Erdem, Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Barbaros Akyüz, Makine Mühendisleri Odası İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Güngör İyidost katıldı.
SESOB Başkanı Hasan Alişan, depremde işyerleri yıkılan ve kalıcı konutların bulunduğu bölgeye, hak sahipleri için yapılan çok katlı ve hücre tipi yapılan alışveriş merkezlerinin boş olduğunu söyledi.
Trilyonlarca lira ile yapılan binlerce dükkanın boş durduğunu ve milli servetin heba edildiğini vurgulayan Alişan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Biz bu binalar yapılmadan önce yetkilileri uyardık. Bu binaların çalışmayacağını, yazık günah olacağını söyledik. Şimdi yıkımı bile milli servettir. Buralar halkımızın vergileri ile yapılmıştır. Resmi Daireler Kampüsü'nun 10 senedir tamamlanmaması, devletin ne kadar hantal olduğunun göstergesidir. Bölgesel kalkınmada geri kaldık. Hala bu sorunları konuşuyor olmamız çok üzücüdür."
Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Erdal Erdem ise, deprem için her mahalleye afet gönüllüleri oluşturmak gerektiğini kaydederek, "Bunun için Büyükşehir Belediyesi, 4 ay önce bir girişimde bulundu. Biz de muhtarlar olarak gönüllü vatandaşlarımızı bir araya topladık. Ayrıca deprem anında sığınabilmek için her mahalleye veya 3 mahallenin ortasına bir depo kurulması gerekiyor." dedi.