Deprem Sonrası Durum İçler Acısı

Sakarya'da depremden sonraki 9 yılın değerlendirmesi: "Sorunlar bitmedi, durum iç açıcı değil."   
  
Marmara Depremi'nin üzerinden 9 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan depremin 9'ncu yıl dönümü nedeniyle Sakarya Gazeteciler Cemiyeti (SGC) tarafından düzenlenen sivil toplum örgütü başkanlarının katıldığı toplantıda, geçen süreye rağmen sorunların bitmediği ve durumun iç açıcı olmadığı belirtildi.

SGC Başkanı Sezai Matur başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Baro Başkanı Alirıza Acartürk, Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Erdal Erdem, Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Barbaros Akyüz, Makine Mühendisleri Odası İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Güngör İyidost katıldı.

Matur, geçen yıl Sakarya Üniversitesi'nin (SAÜ) yaptığı araştırmada, olası bir depremde şehir merkezindeki hasarlı ve çok katlı binaların yıkılacağının ortaya ortaya konduğunu söyledi. Depremde, adliye binası, askerlik şubesi gibi iki katlı binaların da yıkıldığını hatırlatan Matur, "Burada sorunları masaya yatırıp yetkililere iletmek ve sorunların çözümü için her şeyi yapmak için toplandık. Yetkililerin anlattığı gibi sorunlar bitmedi. Durum iç açıcı değil." dedi.

Orta hasarlılardan daha çok katlı binaların tehlike yarattığını belirten Baro Başkanı Alirıza Acartürk ise, "Bu binaların yanlarında binalar var. Yani tehlike yaratıyor. Devlet, depremde topladığı paralar ile prefabrikler yaptı, alt yapıyı tamamladı. Şimdi de toplamaya devam ediyor. Bu paralar ile çok katlı binalara çözüm bulmalıdır. Asıl üzücü olan çok katlı binaları kimsenin tehlike olarak görmemesidir." ifadelerini kullandı.

<font face="verdana,geneva" size="2">Matur, ge&ccedil;en yıl Sakarya &Uuml;niversitesi'nin (SA&Uuml;) yaptığı araştırmada, olası bir depremde şehir merkezindeki hasarlı ve &ccedil;ok katlı binaların yıkılacağının ortaya ortaya konduğunu s&ouml;yledi. Depremde, adliye binası, askerlik şubesi gibi iki katlı binaların da yıkıldığını hatırlatan Matur, <font color="#cc0000">&quot;Burada sorunları masaya yatırıp yetkililere iletmek ve sorunların &ccedil;&ouml;z&uuml;m&uuml; i&ccedil;in her şeyi yapmak i&ccedil;in toplandık. Yetkililerin anlattığı gibi sorunlar bitmedi. Durum i&ccedil; a&ccedil;ıcı değil.&quot;</font> dedi. <br /><br /></font><font face="verdana,geneva" size="2">Orta hasarlılardan daha &ccedil;ok&nbsp;katlı binaların tehlike yarattığını belirten Baro Başkanı Alirıza Acart&uuml;rk ise, <font color="#cc0000">&quot;Bu binaların yanlarında binalar var. Yani tehlike yaratıyor. Devlet, depremde topladığı paralar ile prefabrikler yaptı, alt yapıyı tamamladı. Şimdi de toplamaya devam ediyor. Bu paralar ile &ccedil;ok katlı binalara &ccedil;&ouml;z&uuml;m bulmalıdır. Asıl &uuml;z&uuml;c&uuml; olan &ccedil;ok katlı binaları kimsenin tehlike olarak g&ouml;rmemesidir.&quot;</font> ifadelerini kullandı. <br /><br /></font>
İMO Başkanı Hüsnü Gürpınar ise sıkıntıları herkesin bildiğini ancak halen bir çözüme gidilmediğini dile getirerek şunları söyledi: "Ağır hasarlı bina sorunu kalmadı. Orta hasarlı bina sorunumuz var ama en büyük sorun çok katlı hasarsız gibi görünen binalardır. Olabilecek bir depremde yaşanacak can kayıplarını kimseye ödeyemez. Bu sorunu çözmek için yerel yöneticilere büyük görev düşüyor ve bunun için de bir bütçe hazırlanmalı. Sorunlar belli ama uygulamada yaptırım için ticari ve siyasi kaygıdan kurtulmak gerekiyor."

Elektrik Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Barbaros Akyüz ise, depremden öte doğalgaz çalışmalarının oldukça riskli monte edildiğini gündeme taşıdı. Akyüz, "Oda olarak Adapazarı Gaz Dağıtım A.Ş.'ye (AGDAŞ) ortaklaşa çalışma teklif ettik. Amacımız ise topraklamaları olmayan binalara rapor alınmadan bağlantı yapılmaması idi. Ancak kimse bizi dikkate almadı ve bağlantılar tamamlandı. Örnek verecek olursak, Atatürk Stadı'nın arkasında bulunan ve 64 daireden oluşan Uyum Siteleri'nde topraklama olmadığını ve binada elektrik kaçağını tespit ettik. Ama bağlantılar yapıldı. Bu ilimiz için çok tehlikeli bir çalışmadır. Ben yine sesleniyorum. İlimiz için birlikte çalışmalıyız." diye konuştu.

<font face="verdana,geneva" size="2">İMO Başkanı H&uuml;sn&uuml; G&uuml;rpınar ise sıkıntıları herkesin bildiğini ancak halen bir &ccedil;&ouml;z&uuml;me gidilmediğini dile getirerek şunları s&ouml;yledi: <font color="#cc0000">&quot;Ağır hasarlı bina sorunu kalmadı. Orta hasarlı bina sorunumuz var ama en b&uuml;y&uuml;k sorun &ccedil;ok katlı hasarsız gibi g&ouml;r&uuml;nen binalardır. Olabilecek bir depremde yaşanacak can kayıplarını kimseye &ouml;deyemez. Bu sorunu &ccedil;&ouml;zmek i&ccedil;in yerel y&ouml;neticilere b&uuml;y&uuml;k g&ouml;rev d&uuml;ş&uuml;yor ve bunun i&ccedil;in de bir b&uuml;t&ccedil;e hazırlanmalı. Sorunlar belli ama uygulamada yaptırım i&ccedil;in ticari ve siyasi kaygıdan kurtulmak gerekiyor.&quot;</font> <br /><br /></font><font face="verdana,geneva" size="2">Elektrik M&uuml;hendisleri Odası İl Temsilcisi Barbaros Aky&uuml;z ise, depremden &ouml;te doğalgaz &ccedil;alışmalarının olduk&ccedil;a riskli monte edildiğini g&uuml;ndeme taşıdı. Aky&uuml;z, <font color="#cc0000">&quot;Oda olarak Adapazarı Gaz Dağıtım A.Ş.'ye (AGDAŞ) ortaklaşa &ccedil;alışma teklif ettik. Amacımız ise topraklamaları olmayan binalara rapor alınmadan bağlantı yapılmaması idi. Ancak kimse bizi dikkate almadı ve bağlantılar tamamlandı. &Ouml;rnek verecek olursak, Atat&uuml;rk Stadı'nın arkasında bulunan ve 64 daireden oluşan Uyum Siteleri'nde topraklama olmadığını ve binada elektrik ka&ccedil;ağını tespit ettik. Ama bağlantılar yapıldı. Bu ilimiz i&ccedil;in &ccedil;ok tehlikeli bir &ccedil;alışmadır. Ben yine sesleniyorum. İlimiz i&ccedil;in birlikte &ccedil;alışmalıyız.&quot;</font> diye konuştu. <br /><br /></font>
DÜKKANLAR BOŞ MİLLİ SERVET HEBA EDİLDİ

SESOB Başkanı Hasan Alişan, depremde işyerleri yıkılan ve kalıcı konutların bulunduğu bölgeye, hak sahipleri için yapılan çok katlı ve hücre tipi yapılan alışveriş merkezlerinin boş olduğunu söyledi.

Trilyonlarca lira ile yapılan binlerce dükkanın boş durduğunu ve milli servetin heba edildiğini vurgulayan Alişan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Biz bu binalar yapılmadan önce yetkilileri uyardık. Bu binaların çalışmayacağını, yazık günah olacağını söyledik. Şimdi yıkımı bile milli servettir. Buralar halkımızın vergileri ile yapılmıştır. Resmi Daireler Kampüsü'nun 10 senedir tamamlanmaması, devletin ne kadar hantal olduğunun göstergesidir. Bölgesel kalkınmada geri kaldık. Hala bu sorunları konuşuyor olmamız çok üzücüdür."

Türkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Erdal Erdem ise, deprem için her mahalleye afet gönüllüleri oluşturmak gerektiğini kaydederek, "Bunun için Büyükşehir Belediyesi, 4 ay önce bir girişimde bulundu. Biz de muhtarlar olarak gönüllü vatandaşlarımızı bir araya topladık. Ayrıca deprem anında sığınabilmek için her mahalleye veya 3 mahallenin ortasına bir depo kurulması gerekiyor." dedi.

<font size="2"><font face="verdana,geneva"><strong>D&Uuml;KKANLAR BOŞ MİLLİ SERVET HEBA EDİLDİ</strong> </font></font><p><font face="verdana,geneva" size="2">SESOB Başkanı Hasan Alişan, depremde işyerleri yıkılan ve kalıcı konutların bulunduğu b&ouml;lgeye, hak sahipleri i&ccedil;in yapılan &ccedil;ok katlı ve h&uuml;cre tipi yapılan alışveriş merkezlerinin boş olduğunu s&ouml;yledi. </font></p><p><font face="verdana,geneva" size="2">Trilyonlarca lira ile yapılan binlerce d&uuml;kkanın boş durduğunu ve milli servetin heba edildiğini vurgulayan Alişan, a&ccedil;ıklamasını ş&ouml;yle s&uuml;rd&uuml;rd&uuml;: </font><font size="2"><font face="verdana,geneva"><font color="#cc0000">&quot;Biz bu binalar yapılmadan &ouml;nce yetkilileri uyardık. Bu binaların &ccedil;alışmayacağını, yazık g&uuml;nah olacağını s&ouml;yledik. Şimdi yıkımı bile milli servettir. Buralar halkımızın vergileri ile yapılmıştır. Resmi Daireler Kamp&uuml;s&uuml;'nun 10 senedir tamamlanmaması, devletin ne kadar hantal olduğunun g&ouml;stergesidir. B&ouml;lgesel kalkınmada geri kaldık. Hala bu sorunları konuşuyor olmamız &ccedil;ok &uuml;z&uuml;c&uuml;d&uuml;r.&quot;<br /></font><br />T&uuml;rkiye Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Erdal Erdem ise, deprem i&ccedil;in her mahalleye afet g&ouml;n&uuml;ll&uuml;leri oluşturmak gerektiğini kaydederek, <font color="#cc0000">&quot;Bunun i&ccedil;in B&uuml;y&uuml;kşehir Belediyesi, 4 ay &ouml;nce bir girişimde bulundu. Biz de muhtarlar olarak g&ouml;n&uuml;ll&uuml; vatandaşlarımızı bir araya topladık. Ayrıca deprem anında sığınabilmek i&ccedil;in her mahalleye veya 3 mahallenin ortasına bir depo kurulması gerekiyor.&quot;</font> dedi. </font></font></p>
16 yıl önce
Acil durum krokisi çizimi
adapazarı zorunlu deprem sigortası
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
2613c9d0dab32a4d30099fb86052a997@