Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, depremin etkisini en aza indirmek için çalıştıklarını söyledi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Sakarya Uluslararası Deprem Sempozyumu başladı. Kartepe The Green Park Otel'e gerçekleştirilen sempozyum iki gün sürecek. Toplam 17 oturumun gerçekleştirileceği sempozyuma yerli ve yabancı bilim adamları bildirileriyle katılıyor.
Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Sakarya'nın en aktif deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu belirterek, "Şehrimiz 1943'ten 1999'a kadar dört büyük deprem yaşamıştır. Sakarya, bu depremlerden sonra artık bir deprem şehri olarak anılmakta ve kabul edilmektedir. 1999 Marmara Depremi'nden sonra çeşitli büyüklüklerde depremlerin beklenmesi bize gösteriyor ki depremle yaşamaya alışmalıyız. Depreme karşı hazırlıklı olmalıyız. Sakarya olarak biz, ülkemizin en aktif deprem kuşakları üzerinde bulunduğumuzun bilincindeyiz" dedi.
17 Ağustos depreminde Sakarya'nın büyük acılar yaşadığını belirten Toçoğlu, şöyle konuştu: "Resmi kayıtlara göre, 1999 depreminde meydana gelen ağır hasarın yüzde 29'u, orta hasarın yüzde18'i ve hafif hasarın yüzde 23'ü şehrimizde meydana gelmiştir. Marmara depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yüzde 22'si yine şehrimizdendir. Sakarya'da en fazla can ve mal kaybı Adapazarı merkezinde olmuştur. Adapazarı'nda toplam yapı stokunun yüzde 27.04'ü ağır hasara uğramıştır. Bu yapılarda yaşayan 3 bin 694 kişi hayatını kaybetmiştir. Deprem bölgesinden çıkan 5 milyon metreküp enkazın 2,5 milyon metreküpü Sakarya'dan çıkarılmıştır. Bu rakamlar depremin Sakarya'ya olan etkisini açıkça göstermektedir."
Depremden sonra yapılan çalışmalara da değinen Başkan Toçoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Depremden sonra halkımızın büyük bir kısmını umudunu yitirmiş, şehri terk etmeyi düşünüyordu. Ancak bugün gelinen nokta itibariyle geride bıraktığımız 10 yılın genel olarak iyi değerlendirildiğini düşünüyorum. Belediye olarak biz, deprem olgusuna deprem öncesi ve deprem sonrası hazırlık olmak üzere iki ayrı noktadan bakıyoruz. Bu çerçevede yaptığımız kentsel planlama, ulaşım ve imar çalışmaları ile depremin etkisini en aza indirecek önlemler almaya çalışıyoruz. Örneğin, yıkımın çok yoğun yaşandığı Adapazarı merkezinde, imar planlamasına uygun olarak yeni yapılacak binalar için iki kat uygulamasını tercih ettik. Ayrıca, zemin açısından Adapazarı merkezine göre çok daha güvenli olan Karaman, Camili, Korucuk gibi yeni yerleşim alanları oluşturduk. Bu çerçevede Sakaryalı vatandaşların konut ihtiyaçlarını gidermek için insanca yaşayacak ortam oluşturmaya devam ediyoruz."
Depreme dayanıklı, yeşil ve sosyal donatı alanlarıyla sağlam konutlar inşa ettiklerini anlatan Toçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yeni yerleşim alanları kuruyoruz. Deprem sonrası kurulan yeni yerleşim alanında bugün 20 bin konut bulunmaktadır. Bu bölgede 80 bin insanımız yaşamaktadır."