17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük Marmara depremi nedeniyle işe başlayamayan ve sigorta girişi de yapılamayan depremzedeler, EYT’li de olamadıkları için 17 yıl geç emekli olacaklar.
17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük depremde hayatları alt üst olan depremzedelerin, yaşanan olağanüstü hal yüzünden EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) kapsamı dışında kaldıkları ortaya çıktı. TBMM’ye mektup gönderen depremzedeler, işe girişlerinin ertelendiğini ve sigorta girişlerinin yapılamadığını, buna karşılık depremden 21 gün sonra Sosyal Sigortalar Kanununun değişmesi yüzünden 15-17 yıl geç emekli olacaklarını söylediler. Depremzedeler kendilerinin de EYT kapsamına alınarak mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.
CHP Milletvekili Süleyman Girgin, depremzedelerin gönderdiği mektubu TBMM’de açıkladı ve sorunun çözülmesi talebinde bulundu. Sosyal Güvenlik Kanunu, 9 Eylül 1999’da değiştirilerek yaş sınırlaması getirildi. Kamuoyunda EYT’li olarak bilinen yaklaşık 5 milyon kişi, yasanın değiştiği tarihte sigortalı oldukları ve düzenlemenin geriye dönük olarak kendilerine uygulanamayacağını belirterek tepkilerini ifade etmişlerdi. İktidar da EYT’lilerde yaş şartını kaldırmaya yönelik düzenleme hazırlığına başladı.
EYT’li olamadıklarını belirten depremzedeler, EYT düzenlemesinin yürürlük tarihinin 31 Aralık 1999 olarak değiştirilmesi talebinde bulundular. Girgin’in TBMM’de okuduğu mektup şöyle:
Bir günle EYT'yi ıskaladık
“17 Ağustos ve 12 Kasım deprem döneminde işe alımlar ertelendi. SSK girişlerimiz geç yapıldı veya ötelendi. İnsanlar yakınlarını ararken yasa çıktı. Doğal afet koşullarından dolayı sigorta girişlerini takip edemedik. Birçok SSK evrakı yıkıntılar içinde kayboldu. Aramızda 1 gün ile EYT’yi ıskalayıp 15-17 yıl daha çalışmak zorunda kalacak arkadaşlarımız var. Tamamına yakınının primleri EYT şartlarında dolmuş durumda. 15 yıl daha çalışırlarsa prim günleri 15 binlerde olacak. 60 yaşına gelinceye kadar bir çoğumuzun yaşlılıktan dolayı çalışabileceği iş dahi olmayacak. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden dolayı maruz kaldığımız bu hak mağduriyetlerinin giderilmesini ve EYT kapsamının 1999’un tamamına genişletilmesini istiyoruz.”
Kapalı kapılar ardında olmaz
Depremzedelerin sorunlarını TBMM’de dile getiren Süleyman Girgin, Gölcük depreminden 21 gün sonra çıkarılan 4447 sayılı kanun ile kadınlara 58 erkeklere 60 yaş şartı getirildiğini, hemen ardından Düzce depreminin geldiğini belirterek, “Emekçilerimizin hayatı ve ekonomik yaşamı allak bullak oldu. Bu süreçlerde işe girenler sigorta girişlerini takip edemediler. Giriş kayıtları bir veri tabanında toplanmadığından birçok SSK evrağı yıkıntılar içinde kayboldu. Bu emekçilerimiz aslında EYT’de sadece güne değil depremede takıldılar. Bu nedenle EYT düzenlemesinde kapsamın 31.12.1999’un tamamına genişletilmesi gerekmektedir” dedi.