Depremzedeler sokakta kaldı

1999 yılında, Adapazarı’nda yaşanan depremde zarar gören ailelerin ikameti için yaptırılan Dernekkırı Prefabrik evlerinde 14 senedir yaşayan depremzedeler kapı dışarı edildi. Depremzedeler, Başbakan Erdoğan\'dan yardım istedi.

Kendilerinin Dernekkırı’ndan çıkmaları için çeşitli baskı yapıldığını öne süren depremzedeler sokağa atılan eşyalarının başında beklerken, yıkımlarda usulsüzlük yapıldığını iddia ederek yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı. Kendilerine ev çıkmayan depremzedelerin prefabrikleri de hurdacılara ihale yoluyla satılırken prefabriklerde yaşayan vatandaşlar hurdacılarla muhatap bırakıldı. Adapazarı Kaymakamlığı\'ndan konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

1999 yılındaki depremin ardından 260 prefabrik konutun yapıldığı Dernekkırı’nda yaşayan depremzedelerden 160 aile, TOKİ tarafından yaptırılan dairelere çıktı. 160 hak sahibinin prefabrik konutları yıkıldı.

Diğer prefabrik konutların da ihale yoluyla hurdacıya satıldığı Dernekkırı’nda yaşayan depremzede vatandaşlar kendilerinin hak sahibi olmasına rağmen daire çıkmadığını ve usulsüz bir şekilde kapı dışarı edildikleri iddiasıyla Bölge İdare Mahkemesi\'ne yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı.

Başbakandan yardım istediler

Duruma tepki gösteren vatandaşlar kendilerinin baskı ve yıldırma politikaları ile Dernekkırı’ndan uzaklaştırılmaya çalışıldıklarını anlatarak konuya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın el atmasını istedi. Gidecek bir yerleri olmadığı için elektriksiz ve susuz yaşamaya çalıştıklarını anlatan depremzedeler bir taraftan da hırsızlarla mücadele ettiklerini belirtti.

"Garibanlara ev vermediler”

Depremzedeler için yapılan toplu konut kura çekiminde haksızlık yapıldığını öne sürerek Sakarya Bölge İdare Mahkemesi\'ne yürütmeyi durdurma için dava açan Elaattin Balıkçı isimli engelli vatandaş 40 yıldır Sakarya’da olduğunu ve 14 yıldır Dernekkırı Prefabrikleri\'nde yaşadığını söyledi. Yüzde 80 özürlü raporu olduğunu anlatan Balıkçı, şöyle konuştu: "Depremzedeyim. Benim bir yan gelirim yok. Üç ayda bir özürlü maaşı alıyorum. 14 yıldır burada oturuyorum. Bana ev vermediler. Bağı bahçesi olan herkese ev verdiler bizim gibi garibanlara vermediler. Neden? Önce benim hakkım değil mi?”

“Can güvenliğim yok”

Kezban Kargül isimli vatandaş da 14 seneden beri Dernekkırı Prefabrikleri\'nde yaşadığını anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben gidiyorum çalışıyorum. Sigortam var diye bana ev vermediler. Ben annemle birlikte yaşıyordum. Onun evini bana vermediler. Benim durumumda olan başkalarına ev verdiler. Ben eşimi kaybettim. Annemi kaybettim. Her şeyimi kaybettim. Gidecek durumum yok. Hiçbir şeyim yok. Bize, \'ne yaparsanız yapın\' diyorlar. Benim evime hırsız girdi. 10 milyarlık eşyamı çaldılar. Şuan evimde çay içecek bir bardağım yok. Normal bir hırsızlık değil bu bunu yaptırıyorlar. Niye? Bizi prefabriklerden çıkarmak için. Korkutmak için. Benim camım kırık ve öyle yatıyorum. Can güvenliğim yok. Ben bunu söylediğim zaman çık git diyorlar ama gidecek bir yerim yok. Çözüm bulun bize o zaman. Madem bu evleri hurdacıya vereceksiniz bize verin evleri diyoruz. Prefabriğimizi bize verin. Sosyal yardımlaşmanın müdürü diyor ki ‘Biz bu prefabrikleri hurdacıya sattık bu saatten sonra hurdacı sizinle muhatap olacak sakın müdahale etmeyin’ Biz neden hurdacıyla muhatap olalım. Hurdacı neden bizimle muhatap olsun. Neyimiz uygun görülmedi. 600 lira maaş alıyorum ben neyle kira vereceğim.”

Depremde oğlunu ve bir bacağını kaybeden Mehmet Albay ise, “Bana hak sahibi değilsin diyerek ev vermediler. Ev için müracaatta 3 dosyam var. Ben ne için hak sahibi değilim? Kaymakamlık ve valilikten bunu öğrenmek istiyorum. Ben her gece ağlamaktan bunalmışım. Bizim gibi engellilere vali, kaymakam yardım etmeyecek de kim yardım edecek?” şeklinde konuştu.

“İnsanca yaşamak istiyoruz”

Eşyaları hurdacılar tarafından prefabriğin dışına atılan Gültekin Arslan ise şunları söyledi: “Biz insanca yaşamak istiyoruz ama bunların yaptıkları şeyler doğru değil. İnsanlık dışı şeyler. Tamamen insanlığa düşmanlık beslenen bir durum. Burada bize rahat verilmiyor. Benim eşyalarım dışarı atıldı. Ben nereye gideceğim. Dışardayım. Bunu yapan bir şahıs. Resmi olarak yapılan bir şey yok. Şahıs gelip benim evimden çıkarıyor.”

“Biz hakkımızı istiyoruz”

Ali Cumhur isimli vatandaş ise, buradaki usulsüzlüğün haksızlık olduğunu iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sakarya Bölge İdare Mahkemesi\'ne yürütmeyi durdurma talebiyle son gün dava dilekçemizi verdik. Dilekçeyi vermemize rağmen burada yasa dışı sökülmeler yapılıyor. Burada prefabrikleri istediğimiz halde ya bize verin ya da bize ev verin dediğimiz halde prefabrikleri ihale yoluyla sattıklarını ve bize satılmasının mümkün olmadığını söylediler ilgili dilekçemize cevaben. Madem satılması mümkün değil hurdacıya hangi yolla satıldı. Kaldı ki konu Bölge İdare Mahkemesi\'ne taşındı."

Savcıları göreve davet eden Cumhur, sözlerine şöyle devam etti: "Burada usulsüzlük var. Bizim Bölge İdare Mahkemesine vermiş olduğumuz dilekçede konu derin boyutuyla işlendiği zaman burada suç işlendiği görülecektir. Şu an buradan tek bir çöp sökemezler. Bölge İdare Mahkemesi bizim lehimize karar verdiği zaman davalı taraf mağdur olacak ve işin içinden çıkılamayacak bir durum olacak. Hurdacılara vermişler. Benim de maalesef evime hırsız girdi. Benim kışın en çok ihtiyacım olan sobamı, çanak çömlek, kaşık tabak her şeyimi almışlar. Konuyla ilgili savcılarımız gelsin bizi sorgulasınlar, onları sorgulasınlar, dava dilekçemizin içeriğine baksınlar, araştırma yapsınlar. Biz hakkımızı istiyoruz.”

17 Eylül tarihinde Adapazarı Kaymakamı Dr. İsmail Gündüz’ün de katıldığı bir törenle Dernekkırı prefabrik evlerinin yıkımına başlandı. Kaymakam Gündüz, kimsenin mağdur edilmeyeceğini belirtmişti.
Öte yandan Adapazarı Kaymakamlığı\'ndan konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
Depremzedeler sokakta kaldı
Depremzedeler sokakta kaldı
Depremzedeler sokakta kaldı
Depremzedeler sokakta kaldı
Depremzedeler sokakta kaldı
Depremzedeler sokakta kaldı
Depremzedeler sokakta kaldı
Depremzedeler sokakta kaldı
Depremzedeler sokakta kaldı
Kaymakamlıktan gelen açıklama şu şekildedir:

1999 Depremi sonrasında oluşturulan  Dernekkırı prefabrikleri 14 yıldır Adapazarı’nın kanayan yarası olmuştur, zaman içerisinde bazı hak mağdurları bölgeden taşınsa da 260 aile Dernekkırı bölgesinde sağlıksız bir ortamda hayat sürmeye devam ediyordu.

Sakarya Valiliğimizin yaptırdığı Sosyal konut projesi sayesinde 163 aile daha konut sahibi olmuş, Kaymakamlığımızın yönlendirmesiyle de bölgede kalan aileler taşınmış ve bölge tamamen boşaltılma noktasına gelmiştir. Bugün itibariyle bölgede yaşayan ve taşınması planlanan aile sayısı 6 dır.

Bu günlerde Medyada yer alan "Depremzede Aileler Sokağa Atılıyor" başlıklı haber tüm ısrar ve yönlendirmelere karşı bölgede kalmak için uğraş veren, bazıları bölgede oturmayan ve hak sahibi olmayan birkaç aileden oluşmaktadır.

Bölge kesinlikle sağlıksız, güvensiz ve altyapısı olamayan elektrik ve suyu kurumlarca kesilmiş durumdadır. Medyada çıkan haberlerin kaynağı kişilerin, depremden kaynaklanan hak mağduriyeti söz konusu değildir. Haberler tamamen sağduyulu hemşerilerimizin  duygularını istismara yöneliktir Kamuoyuna saygıyla duyrulur.
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
6d2afe1c66a98450227295ac2f004f81@