Devlet 3 Milyar TL Tasarruf Edecek

Bin 691 ilacın fiyatı düşüyor. Türkiye'de sosyal güvenlik açığının en önemli kalemi olan ilaç fiyatlarında büyük indirim yapılıyor. İlaç masraflarını önlemek için 18 Eylül'de yayınlanan İlaç Fiyat Kararnamesi'ne göre yeni rakamlar belli oldu.  
  
Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü toplam 2 bin 304 ilaçtan bin 691'inin fiyatlarını yüzde 40'a varan oranlarda indirdi. 4 Aralık'ta uygulanmaya başlanacak yeni fiyatlarla ilaçta 3 milyar TL civarında tasarruf sağlanacak. 20 yıllık 776 eşdeğer üründe de kamu kurum indirimi yüzde 11'den yüzde 24'e çıkarıldı. Yeni dönemde hem devlet daha az para ödeyecek hem de vatandaş daha ucuza ilaç alacak.

Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi'yle Türkiye'de jeneriği olan orijinal ilaç fiyatlarının rakamı referans ülkedeki fiyatın en fazla yüzde 60'ı ile sınırlandırılıyor. Türkiye'nin ilaç fiyatlandırmasında referans olarak gördüğü 10 Avrupa Birliği (AB) ülkesi bulunuyor. Fiyatlandırmayı yaparken bunların içinde o ilacı en ucuza satan ülke dikkate alınıyor. Yeni dönemde bu ülkelerde en ucuzu 10 TL olan ve jeneriği olan bir ürünün fiyatı Türkiye'de 6 TL'yi geçemeyecek.

"Fatura ilaç firmalarına kesiliyor"

Yeni fiyat düzenlemesine eczacılar ve ilaç firmaları tepkili. Firmalar yatırımların duracağını savunurken, eczacılar tasarrufun 800 milyon TL'lik kısmının eczacıdan karşılanacağını iddia ediyor. Türk Eczacılar Birliği'ne göre, 3,3 milyar TL tasarrufun eczacılar açısından anlamı 815 milyon TL'lik bir kayıp. Eczanelerin taşıyamayacağı kadar ağır bir yükün altına girdiğini savunan TEB, eczacılardan ilgili bakanlıklara şikâyet dilekçeleri göndermelerini istedi.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) ise indirimi, "Türkiye'nin yaşadığı bütçe açığının faturası sağlık sektörü ve ilaç endüstrisine çıkarılıyor." şeklinde yorumladı. Türkiye'nin halen Avrupa'da orijinal ilaçların en ucuz satıldığı ülkelerden biri olduğunu kaydeden AİFD yetkilileri, şu görüşleri savunuyor: "Artan talep ve ihtiyaçların karşılanmasına yönelik ülkemizin ilaç faturası, endüstri olarak yaptığımız iskonto ve fiyat indirimleri sayesinde azaltılabilmiştir. Ancak son düzenlemelerle, ülkemizde jeneriği bulunan ilaç fiyatlarının, referans alınan Avrupa ülkelerindeki fiyatların en fazla yüzde 60'ı ile sınırlandırılması büyük sıkıntılara yol açacaktır. Hastalarımızın yeni, etkin ilaçlara erişiminin zorlaşması riski doğabilecek, endüstrimiz yatırımların aksaması ve yeni yatırım kararlarının alınamaması sebebi ile istihdam küçülmesi olmak üzere önemli sorunların yaşanacağı zor bir döneme girecektir."
 

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
0b13492a009c9eebad6c30cf8661f787@