Hastanelerde hastaların tüm verilerinin dijital ortama aktarılmasıyla doktorların hastaları tablet ve cep telefonundan her an takip edebildiği Dijital Hastane Uygulamaları (HİMSS) Sağlık Bakanlığı tarafından pilot illerde uygulanıyor. Sakarya’da ise HİMSS ilk kez Karasu Devlet Hastanesi Dahiliye Servisi’nde başladı.
Sakarya Kamu Hastaneleri Yöneticileri Mart Ayı Toplantısı Genel Sekreter Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam Başkanlığı’nda yapıldı. Tıbbi Hizmetler Başkanı Opr. Dr. Özcan Öktem, İdari Hizmetler Başkanı Dr. Hasan Bektaş ile Mali Hizmetler Başkanı Ahmet Kemiksizoğlu’nun da toplantıda hazır bulundu. Karasu Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Yasin Kılıçarslan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Geyve Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Semih Songür, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) hakkında hazırladığı sunumla hastane yöneticilerine bilgiler verdi.
“RANDEVUYA GELMEYEN İPTAL ETTİRMELİ”
MHRS’de dikkat edilecek hususlar üzerinde duran Songür, sistemden randevu alarak gelmeyen hastaların hastanelerde poliklinik hizmetlerini etkilediğini ancak randevusuna gelmeyen ve iptal etmeyen hastalara yaptırım uygulanmadığından bu olumsuz duruma çözüm bulunamadığını dile getirdi. Songür “Vatandaşımız MHRS üzerinden aldığı randevuya gelemiyorsa mutlaka iptal ettirmeli ki sistemde randevu süreleri gereksiz yere uzamasın. Buna göre de MHRS üzerinden açtığımız muayene oranları gerçek hedefine ulaşsın.” dedi.
KARASU’DA POLİKLİNİK HİZMETLERİ ARTTI
Başhekim Songür’ün ardından Sakarya KHB Mali Hizmetler Başkanlığı Taşınır Kayıt Birimi tarafından sağılık tesislerindeki demirbaş ve mevcut cihazların temini ile tamiri konusunda dikkat edilecek hususlar hakkında bilgiler verildi. Bilgilendirmenin ardından Karasu Devlet Hastanesi Başhekim Uz. Dr. Yasin Kılıçarslan, hastaneye yapılan çalışmaları anlattı. 100 bin nüfuslu Karasu’nun yaz aylarında 300 ile 500 bin arasında nüfusa dikkat ulaştığına dikkat çeken Kılıçarslan, 2015 yılında 140 bin 688 poliklinik hizmeti verilirken bu rakamın 2016 yılında 169 bin 716’ya çıktığını kaydetti. Hekim eksiklerinin tamamlanmasıyla birlikte 2017 yılı sonunda poliklinik hizmetinin artış göstereceğini ifade eden Kılıçarslan, acil serviste 2015 yılında 125 bin 692 muayene gerçekleşirken, 2016’da ise bu rakamın 136 bin 92’ye yükseldiğini belirtti.
“ANNE DOSTU HASTANE OLACAĞIZ”
Geçen yıl 21 bin 79 diş muayenesi gerçekleştirdiklerini kaydeden Başhekim Kılıçarslan, yatak doluluk oranın ise yüzde 37 olduğunu dile getirdi. Kadın hastalıkları ve doğum servisinde 2015 yılında yapılan doğum sayısının 55, 2016 yılındaki doğum sayısının ise 89 olduğunu dile getiren Kılıçarslan, anne dostu hastane olma yolunda hızla ilerlediklerini dile getirdi. Hemodiyaliz ünitesinde 12+1 diyaliz cihazıyla 50 hastaya hizmet verdiklerini belirten Kılıçarslan, 2015 yılında 5 bin 509 seans diyaliz hizmeti verirsen bu sayının 2016 yılında 6 bin 635 seansa çıktığını kaydetti.
DİJİTAL HASTANE UYGULAMALARI
Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Topluluğu Dijital Hastane Uygulamaları (HİMSS) kapsamında ilimizdeki ilk uygulamanın Karasu Devlet Hastanesi’nde dahiliye servisinde başarılı bir şekilde işlediğini belirten Başhekim Kılıçarslan, doktorun hastanın takibini dijital ortamda cep telefonu, tablet ve bilgisayar üzerinden görmesinin önemli bir kolaylık sağladığını ifade etti. Kılıçarslan, uygulamanın diğer servislerde de kullanılması için çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Genel Sekreter Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam HİMSS uygulamasının önemine vurgu yaparak diğer sağlık tesislerinin de sistemi kullanmak için çalışmalarını hızlandırmasını istedi.
TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ
Toplantı sonunda, 2016 yılı mali hesapların kapatılmasında gösterdiği özverili çalışmalarından dolayı Geyve Devlet Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Semih Songür ve ekibine Genel Sekreter Sağlam tarafından teşekkür belgesi verildi.