Dikkat! Kenelerin en saldırgan olduğu zamandayız

“Kenelerin en saldırgan olduğu zamandayız dikkatli olunmalı”

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Bölgesi Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, havaların hem nemli hem de sıcak olduğu mevsim geçişlerinde kenelerin hızla çoğaldığını ve en saldırgan zamanları olduğunu belirterek, dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, insanlarda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan kenelerin çok yoğun olarak görülmeye başlandığını belirtti. Sahada çalışma yaptığını ve ahırlardaki hayvanlara yoğun bir kene saldırısı gözlemlediğini ifade eden Yıldız, “Hava çok nemli ve aynı zamanda çok sıcak. Bu tür mevsim geçişleri kenelerin sevdiği hava. Böyle mevsimde hızla çoğalıyorlar ve saldırgan oluyorlar. Keneler kanla besleniyor. Bu sebeple görev icabı gittiğim ahırlarda hayvanların yoğun kene saldırılarına karşı karşıya kaldığını gördüm. Kene ısırmaları insanlar gibi hayvanları hemen öldürmüyor ancak, yoğun kene yapışmaları hayvanlarda da enfeksiyona sebep oluyor. Eğer keneden temizlenmezlerse telef olabiliyorlar. Bu sebeple ahırlar usulüne göre ilaçlanmalı.” diye konuştu.

Piknik mevsiminin henüz tam anlamıyla başlamadığını, pikniğe gidenlerin de dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Yıldız, alınacak basit tedbirlerle, kene ısırmasının engellenebileceğini anlattı. Bunun için öncelikle kene olabilmesi muhtemel olan açık arazilerde gezerken, uzun kollu kıyafetler giyilmesi, kapalı ayakkabılar tercih edilmesi ve pantolon paçalarının çorap içerisine sokulmasının önemli bir tedbir olduğunun altını çizen Yıldız, böcekleri uzak tutan bitki özlü spreylerin de bir korunma yöntemi olduğunu ifade etti.

"Kene ısırırsa ne yapmalıyız?"

Kene yapışması durumunda, kişinin, keneyi asla kendisinin çıkarmaya çalışmaması ve zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti: "Yanlış ve bilinçsiz müdahale, virüsün kapılmasına ve sonuçta insanın hayatına malolabilir. Bu şekilde bir müdahale sonucu birkaç gün virüs etkili olmaya başlıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ateş, üşüme, titreme, iştahsızlık, bulantı, kusma, cilt içi kanamalar, gözlerde kızarıklık, bacak ve kolda morluklar gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Bir çok vaka da ölümle sonuçlanıyor."

"Genel ilaçlama değil lokal ilaçlama yapılmalı"

Kene korkusunun paranoyaya dönüşmesiyle her yerin ilaçlanmasının da doğru olmadığının altını çizen Yıldız, park, bahçe ve mesire yerlerinin ilaçlanmasının, burada piknik yapan insanları zehirleyebileceğini belirtti. Güvenilirliği kanıtlanmayan \'çok zehirli ilaçların\' günlerce çim ve toprak üzerinde kaldığını, bunun da uzun süreli temasta ve uzun vadede kanser riski taşıdığının anlatan Yıldız, “Piknik sırasında oynayan çocukların ellerine bulaşan ilaç kalıntıları yiyecek ve ellerin ağızla temasıyla vücuda girebilir. Bu durum, bünyeleri daha hassas olan çocuklarda zehirlenme vakalarına yol açabilir. Piknik bölgelerinde eğer çok yoğun kene varsa ve mutlaka ilaçlanması gerekiyorsa, mümkün olduğu kadar dar bir alanın çevreye ve halk sağlığına yönelik etkileri iyi bilinen \'insektisit\' ilaçların uzmanların kontrolünde yapılması faydalı olabilir. Ama mutlaka piknik bölgesinin ilaçlandığını, ilacın arınma süresini gösteren tabelalar konulmalıdır. Ama mümkün olduğu kadar açık alanlar ilaçlanmamalıdır. Bu uygulama, insan sağlığının yanı sıra bitki, hayvan ve yer altı sularını da zehirlemektedir. Bu durumda en iyi koruma yöntemi çevreyi ilaçlayarak değil de böcek kovucu spreylerden yararlanılabilir." şeklinde konuştu.
11 yıl önce
Dikkat eksikliği
konsantrasyon ve dikkat
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
399ca149f788847691e1b1421d37bcc1@