Diş Enfeksiyonları Kongresi Yapılıyor

Sakarya Üniversitesi, Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü ve BİOSAD işbirliği ile “Uluslararası Dental ve Oral Enfeksiyonlar Kongresi” düzenleniyor.

Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde 7-9 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek kongrenin ana konuları arasında diş hekimliğinde sterilizasyon-dezenfeksiyon, merkezi sterilizasyon ünitesi (MSÜ) kavramları, kontrol ve denetlenmesi, çapraz enfeksiyonlar ile mücadele, diş hekimliğinde etkin ve akılcı antibiyotik kullanımı, bir kalite hasta güvenliği göstergesi olarak “klinikte hijyen” eğitimleri bulunuyor.

İlki bu yıl düzenlenen kongrenin ana teması “Ağızda Hijyen, Klinikte Güven” olarak belirlenirken, Kongre Başkanı Prof. Dr. Mustafa Altındiş, kongrede ulusal ve uluslararası akademik camiadan konuşmacıların yer alacağını kaydetti. Kongrenin Türkiye’de bu konuda yapılan ilk kapsamlı toplantı olma niteliği taşıdığına işaret eden Prof. Dr. Mustafa Altındiş, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Diş hekimliğinde kullanılan aletlerin çoğunluğu steril olmak (ya da tek kullanımlık) zorundadır. Bir hastada kullanılan bir alet başka hastada kullanılmadan önce kesinlikle temizlenmeli, ardından uygun koşullarda ve yöntemle steril edilmelidir. Yetersiz temizlik ve etkin olmayan sterilizasyon hastadan hastaya bir takım enfeksiyonların bulaşmasına yol açacaktır.

Çapraz enfeksiyonlar

Diş hekimliğinde sterilizasyon oldukça önemlidir. Yetersiz sterilizasyon enfekte / kontamine aletlerinin temizlenmeden bir başka hastaya kullanmasına yol açabilir. Diş hekimliğinde yapılan tedaviler esnasında bazen hastadan hastaya (Hepatit B, C), hekimden hastaya / hastadan hekime (grip gibi) veya kontamine aletlerden hastaya bir takım enfeksiyonların buluşabilme ihtimali vardır. Bunlara çapraz enfeksiyonlar denir ve diş hekimliği pratiğinde, diş ve ağızda kullanılan enfekte aletlerle hepatit B, hepatit C, HIV ve benzeri kan ile geçen etkenlerin bulaşma olasılığı söz konusudur. Hepatit B ve C’li bir yeni hasta ile karşılaşıldığında, hastanın öyküsünde diş hekimliği uygulaması olup olmadığı da kesinlikle sorulmaktadır. Konuya hem sağlık çalışanları ve hem de bireyler dikkat etmelidir.

Diş hekimliğinde akılcı antibiyotik

Diş hekimliği tedavide antibiyotiklerin çok kullanıldığı disiplinlerden birisidir. Burada etkin, akılcı antibiyotik tüketilmesi, başarılı tedavi ve direnç gelişiminin önlenmesi açısından son derece önemlidir. Bu konuda gerek hekimlerimiz ve gerekse ilacı kullanan bireylerin akılcı davranması son derece önemli olacaktır. Kongre, diş hekimliğinin tüm alanlarında dental ve oral kökenli enfeksiyonlara, bu enfeksiyonların tedavisinde tercih edilen antibiyotiklerin akılcı ve doğru kullanımlarına da dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.

Kongremizin diğer ana konuları arasında; oral mikrobiyota, oral mikrobiyota kaynaklı sistemik ve metabolik hastalıklar, dental ve oral enfeksiyonlarda güncel tedavi yöntemleri, antibiyotik ve kemoterapötik seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, implant tedavilerinde enfeksiyon kontrolü, dental pratikte sterilizasyon ve dezenfeksiyon konsepti ve önemi, ağız ve diş sağlığı merkezleri ve kamu kurumlarında merkezi sterilizasyon ünitesi (MSÜ) yapılanması, enfeksiyon sürveyansi, kros kontaminasyonlar ve benzeri ilintili konular bulunmaktadır.

Kongrede üçte kurs var

Ayrıca kongrenin ilk gününde muayenehane pratiği ve estetik diş hekimliğinde gerekli olabileceğini düşündüğümüz birbirinden önemli üç güncel konuda kurs yapılacaktır. Bunlar;

1. Diş Hekimliğinde Acil Durumlar ve İlk Yardım Kurs Programı (7 Eylül - Saat: 08:30)

Kongrenin başlangıcında klinikte sık karşılaşılan ve hayati önem taşıyan “diş hekimliği klinik uygulamalarında aciller ve temel ilk yardım” konularında eğitim planlanmıştır. Kursta, diş hekimliğinde sık karşılaşılan medikal aciller, senkop, anaflaksi, lokal anestezi toksisitesi, kanama kontrolü, yabancı cisim aspirasyonu, MI, epilepsi, astım, diyabet, hipertansiyon ve yabancı cisim aspirasyonu gibi konularda teorik ve pratik uygulamalar yapılacaktır.

2. Klinik Pratiğinde Etkin Lazer Kullanımı (7 Eylül - Saat: 14:00)

Lazer kursunda sert ve yumuşak doku lazerlerinin klinik pratiğinde etkin kullanımını sağlayabilmek amacıyla, temel lazer bilgileri ve doku etkileşimi ile beraber, örnek vakalarda resim ve video destekli olarak kullanım pratiği gösterilecek ve klinik ipuçları verilecektir.

3. Biyomateryaller Nerede ve Nasıl Kullanılmalı? Çene Cerrahisi ve Periodontolojinin Bakış Açıları (7 Eylül - Saat: 16:00)

Günümüzde periodontal dokuların rejenerasyonu, çekim soketinin korunması, sinus yükseltilmesi ve kemik yetersizliği olan bölgelerde implant yerleşimi için lateral ve/veya horizontal kemik augmentasyon prosedürlerinde kemik greftleri ve membranlar sıklıkla kullanılmaktadır. Bu kursun temel amacı, piyasada bulunan greft ve membranların özellikleri ile ilgili geniş bilgi sunmaktır. Ayrıca kurs sonunda katılımcılar hangi kemik defektinde hangi tip materyalin kullanılacağını öğrenebileceklerdir. Pratik kursta cerrahi ve periodontolojideki; insizyon, greft ve membran yerleştirme, gerilimsiz primer kapama ve dikiş teknikleri gösterilecektir.

Uluslararası nitelikte olan kongremize yüze yakın Türkçe ve İngilizce sözlü ve poster bildirileri gönderilmiş olup, değerlendirmede ilk üç dereceye giren poster ve sözlü sunular da ödüllendirilecektir. Ayrıca kabul edilen bildiriler, Journal of Biotechnology and Strategic Health Research dergisinde kongre ek sayısı olarak yayınlanacaktır.”
Diş Enfeksiyonları Kongresi Yapılıyor
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
ed5ba3695fb64b9536b700133ff7a857@