Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'ya geldi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Referanduma götüreceğimiz sistem, esas Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye için gerekir. Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye'nin sigortasıdır, bu getireceğimiz sistem. Bunu çok iyi anlatmamız lazım." dedi.

Sakarya'nın Arifiye ilçesindeki bir düğün salonunda AK Parti Kadın Kollarınca düzenlenen programda partililerle bir araya gelen Çavuşoğlu, Sakarya'da olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Halk oylamasında Sakarya'dan güçlü destek beklediklerini, bu konuda kadınlara çok güvendiklerini belirten Çavuşoğlu, "Sizler çünkü Türkiye'nin geleceğini herkesten daha fazla düşünüyorsunuz. Çocuklarımızın geleceğini, Türkiye'nin, milletin bekasını çok iyi düşünüyorsunuz. 15 senedir bu davayı, bu kutlu yolculuğu, hiç yalnız bırakmadınız. Cumhurbaşkanımız da kadınların siyasette, ailede ve toplum içinde önemini çok iyi biliyor." diye konuştu.

Çavuşoğlu, güçlü Türkiye için güçlü sistemin olması gerektiğini vurgulayarak, "Bugün Türkiye güçlü çünkü AK Parti tek başına iktidarda. Esasen bu milletimizin tercihi, sağduyusu ve ferasetiyle olan bir şeydir ama 7 Haziran'da yüzde 42 oy almamıza rağmen tek başımıza iktidar olamadık." ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, yüzde 42 oy oranının Avrupa'daki tüm siyasiler için bir hayal, hayalden de öte ulaşılamaz bir rakam olduğunu dile getirdi.

Koalisyon kurulmadığını, seçimde tekrar tek başlarına iktidara geldiklerini anımsatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Yarın tek başına iktidar olmadığımız zaman, Türkiye'nin geleceği ne olacak? Geçmişteki koalisyon iktidarlarının Türkiye'yi nasıl felakete götürdüğünü, kadınlarımız hepimizden daha iyi bilir. Bugün Türkiye çok güçlüyse 15 senedir içeriden ve dışarıdan tüm engellemelere rağmen yolunda ilerliyorsa bugün Türkiye tüm hainlere karşı mücadele ediyorsa dik duruyorsa yıkılmadıysa ülkeler ekonomik krizlerle battığı zaman bile ekonomisi emin adımlarla büyüyorsa bunun sebebi sistemden değildir. Bunun sebebi Recep Tayyip Erdoğan gibi bir liderimizin olmasıdır."


- "Erdoğan'ın neden güce ihtiyacı olsun"

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan sonrası ne olacak?" diyen Çavuşoğlu, kim gelirse gelsin, Türkiye'nin sisteminin güçlü olması, istikrarlı olması ve bunun iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.

Bugün dünyada Erdoğan'dan daha güçlü, arkasında halk desteği daha fazla olan bir lider olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, "Recep Tayyip Erdoğan'ın neden güce ihtiyacı olsun. Şu anki anayasa, cumhurbaşkanına çok yetki veriyor. Kenan Evren zamanında vermiş yetkileri, karşılığında sorumluluk yok. Referanduma götüreceğimiz sistem, esas Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye için gerekir. Recep Tayyip Erdoğan sonrası Türkiye'nin sigortasıdır, bu getireceğimiz sistem. Bunu çok iyi anlatmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, demokrasilerde birden fazla sistem olduğunu dile getirerek, "Ama bizdeki karman çorman sistem, ikili, üçlü sistem, kriz sebebidir geçmişte olduğu gibi. 2001 krizini hatırlamıyor musunuz anneler? Türkiye'nin yüzde 50 fakirleştiğini, 50 bankanın battığını, bir gecede yüzde 100 devalüasyon olduğunu unuttuk mu? Türkiye'nin geleceği için endişelenmedik mi? Niye? Sistem karmaşası, Cumhurbaşkanı-Başbakan kavgası... Bugün Türkiye'de kavga yoksa Cumhurbaşkanı ile Başbakan ve AK Parti kadroları arasındaki kardeşlik duygusundandır." diye konuştu.

Türkiye'de 93 yılda 65 hükümet kurulduğuna, Amerika'da ise 225 yılda 45 hükümetin görev yaptığına dikkati çeken Çavuşoğlu, ülkede seçimlerin zamanında yapılmış olması durumunda şu anki hükümetin 2183 yılında ancak kurulabileceğini ifade etti.
<font size="2"><strong>- &quot;Erdoğan'ın neden g&uuml;ce ihtiyacı olsun&quot; </strong><br /><br />&quot;Cumhurbaşkanı  Recep Tayyip Erdoğan'dan sonrası ne olacak?&quot; diyen &Ccedil;avuşoğlu, kim  gelirse gelsin, T&uuml;rkiye'nin sisteminin g&uuml;&ccedil;l&uuml; olması, istikrarlı olması  ve bunun iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.<br /><br />Bug&uuml;n d&uuml;nyada  Erdoğan'dan daha g&uuml;&ccedil;l&uuml;, arkasında halk desteği daha fazla olan bir lider  olmadığını s&ouml;yleyen &Ccedil;avuşoğlu, &quot;Recep Tayyip Erdoğan'ın neden g&uuml;ce  ihtiyacı olsun. Şu anki anayasa, cumhurbaşkanına &ccedil;ok yetki veriyor.  Kenan Evren zamanında vermiş yetkileri, karşılığında sorumluluk yok.  Referanduma g&ouml;t&uuml;receğimiz sistem, esas Recep Tayyip Erdoğan sonrası  T&uuml;rkiye i&ccedil;in gerekir. Recep Tayyip Erdoğan sonrası T&uuml;rkiye'nin  sigortasıdır, bu getireceğimiz sistem. Bunu &ccedil;ok iyi anlatmamız lazım.&quot;  değerlendirmesinde bulundu. <br /><br />&Ccedil;avuşoğlu, demokrasilerde birden  fazla sistem olduğunu dile getirerek, &quot;Ama bizdeki karman &ccedil;orman sistem,  ikili, &uuml;&ccedil;l&uuml; sistem, kriz sebebidir ge&ccedil;mişte olduğu gibi. 2001 krizini  hatırlamıyor musunuz anneler? T&uuml;rkiye'nin y&uuml;zde 50 fakirleştiğini, 50  bankanın battığını, bir gecede y&uuml;zde 100 deval&uuml;asyon olduğunu unuttuk  mu? T&uuml;rkiye'nin geleceği i&ccedil;in endişelenmedik mi? Niye? Sistem karmaşası,  Cumhurbaşkanı-Başbakan kavgası... Bug&uuml;n T&uuml;rkiye'de kavga yoksa  Cumhurbaşkanı ile Başbakan ve AK Parti kadroları arasındaki kardeşlik  duygusundandır.&quot; diye konuştu. <br /><br />T&uuml;rkiye'de 93 yılda 65 h&uuml;k&uuml;met  kurulduğuna, Amerika'da ise 225 yılda 45 h&uuml;k&uuml;metin g&ouml;rev yaptığına  dikkati &ccedil;eken &Ccedil;avuşoğlu, &uuml;lkede se&ccedil;imlerin zamanında yapılmış olması  durumunda şu anki h&uuml;k&uuml;metin 2183 yılında ancak kurulabileceğini ifade  etti.</font>
İnsani yardımda ikinci sıradayız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugün dünyada insani yardımda Amerika Birleşik Devletlerinden sonra rakamsal olarak ikinci sıradayız. Yaklaşık 4 milyar dolar 1 yılda insani ve kalkınma yardımı yapıyoruz. Milli gelire göre açık ara birinci sırada Türkiye” dedi.


Sakarya Üniversitesi Gençlik Topluluğu öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Genç Kürsü’ konferansı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katılımıyla gerçekleşti. Bakan Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, “İlişkilerimizi güçlendirmemiz lazım, yatırımları artırmamız lazım. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Girişimci dış politika anlayışı ile serbest ticaret anlaşmaları olmuyorsa tercihli ticaret anlaşmaları imzalamak için gece gündüz çalışıyoruz. Ulaşımın önündeki engelleri de kaldırmamız lazım, sadece ülkelerle değil başta Avrupa Birliği ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi dahil dünyanın değişik bölgelerinde, bölgesel ekonomik örgütlerle serbest ticaret müzakerelerini yapıyoruz. Ve en son körfez iş birliği konseyi ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması müzakerelerini başlattık ve bu yılın ilk yarısının sonuna doğru önemli bir mesafe kat edeceğiz. Dışişleri bakanları ve ekonomi bakanları bir araya getirerek bu anlaşmayı son halini anlaşmaya vermek için çalışıyoruz” dedi.

“Dünyanın her yerinde büyük ilgi var”

Yabancı ülkeleri Türk kültürüne ilgisi olduğunu belirten Bakan Çavuşoğlu, “Dünyanın her yerinde büyük elçilikler açıyoruz. Girişimci dış politika oturduğun yerden olmaz. Şu anda 236 tane temsilcilikle dünya da 6. sıradayız. Yeni açacaklarımızla da 5. sıraya çıkacağız. Dünyanın her yerinde Türk bayrağı dalgalanması lazım. Sadece bizim büyük elçiliklerimizin olması yetmez. Ticaret, turizm, eğitim müşavirlerimiz dahi ilgili kurumlarımızın mutlaka orada olması lazım. Yunus Emre Türk kültür merkezleri açarak Türk kültürünü ve dilini dünyanın her yerinde yaymaya çalışıyoruz. Dünyanın her yerinde büyük ilgi var. AFAD’mızla, Kızılay’mızla gitmemiz lazım. Onlarında bayrağını orada dalgalandırdığımız zaman mazlum insanlar kendilerine gelecek yardımlardan emin oluyorlar” diye konuştu.

“Türkiye birinci sırada”

İnsanı yardımlarda Türkiye’nin birinci sırada olduğunu da söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye’nin sorumluluğu bugün Türkiye’den büyük, Türkiye ile sınırlı değil. Onun için Türkiye’nin güçlü olması lazım. Ekonomisi güçlü olması lazım. Bugün dünyada insani yardımda Amerika Birleşik Devletlerinden sonra rakamsal olarak ikinci sıradayız. Yaklaşık 4 milyar dolar 1 yılda insani ve kalkınma yardımı yapıyoruz. Milli gelire göre açık ara birinci sırada Türkiye. Yani Türk milleti insani yardımda dünyada bir numara şu anda bununla gurur duyuyoruz. Daha güçlü olsak belki 8 milyon dolar ulaştıracağız” şeklinde konuştu.
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>İnsani yardımda ikinci sıradayız<br />Dışişleri Bakanı Mevl&uuml;t &Ccedil;avuşoğlu, &quot;Bug&uuml;n d&uuml;nyada insani yardımda Amerika Birleşik Devletlerinden sonra rakamsal olarak ikinci sıradayız. Yaklaşık 4 milyar dolar 1 yılda insani ve kalkınma yardımı yapıyoruz. Milli gelire g&ouml;re a&ccedil;ık ara birinci sırada T&uuml;rkiye&rdquo; dedi.</strong><br /><br />Sakarya &Uuml;niversitesi Gen&ccedil;lik Topluluğu &ouml;ğrencileri tarafından hazırlanan &lsquo;Gen&ccedil; K&uuml;rs&uuml;&rsquo; konferansı Dışişleri Bakanı Mevl&uuml;t &Ccedil;avuşoğlu katılımıyla ger&ccedil;ekleşti. Bakan &Ccedil;avuşoğlu yaptığı a&ccedil;ıklamada, &ldquo;İlişkilerimizi g&uuml;&ccedil;lendirmemiz lazım, yatırımları artırmamız lazım. Ticaretin &ouml;n&uuml;ndeki engelleri kaldırmamız lazım. Girişimci dış politika anlayışı ile serbest ticaret anlaşmaları olmuyorsa tercihli ticaret anlaşmaları imzalamak i&ccedil;in gece g&uuml;nd&uuml;z &ccedil;alışıyoruz. Ulaşımın &ouml;n&uuml;ndeki engelleri de kaldırmamız lazım, sadece &uuml;lkelerle değil başta Avrupa Birliği ve G&uuml;mr&uuml;k Birliğinin g&uuml;ncellenmesi dahil d&uuml;nyanın değişik b&ouml;lgelerinde, b&ouml;lgesel ekonomik &ouml;rg&uuml;tlerle serbest ticaret m&uuml;zakerelerini yapıyoruz. Ve en son k&ouml;rfez iş birliği konseyi &uuml;lkeleriyle serbest ticaret anlaşması m&uuml;zakerelerini başlattık ve bu yılın ilk yarısının sonuna doğru &ouml;nemli bir mesafe kat edeceğiz. Dışişleri bakanları ve ekonomi bakanları bir araya getirerek bu anlaşmayı son halini anlaşmaya vermek i&ccedil;in &ccedil;alışıyoruz&rdquo; dedi.<br /><strong><br />&ldquo;D&uuml;nyanın her yerinde b&uuml;y&uuml;k ilgi var&rdquo;</strong><br />Yabancı &uuml;lkeleri T&uuml;rk k&uuml;lt&uuml;r&uuml;ne ilgisi olduğunu belirten Bakan &Ccedil;avuşoğlu, &ldquo;D&uuml;nyanın her yerinde b&uuml;y&uuml;k el&ccedil;ilikler a&ccedil;ıyoruz. Girişimci dış politika oturduğun yerden olmaz. Şu anda 236 tane temsilcilikle d&uuml;nya da 6. sıradayız. Yeni a&ccedil;acaklarımızla da 5. sıraya &ccedil;ıkacağız. D&uuml;nyanın her yerinde T&uuml;rk bayrağı dalgalanması lazım. Sadece bizim b&uuml;y&uuml;k el&ccedil;iliklerimizin olması yetmez. Ticaret, turizm, eğitim m&uuml;şavirlerimiz dahi ilgili kurumlarımızın mutlaka orada olması lazım. Yunus Emre T&uuml;rk k&uuml;lt&uuml;r merkezleri a&ccedil;arak T&uuml;rk k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml; ve dilini d&uuml;nyanın her yerinde yaymaya &ccedil;alışıyoruz. D&uuml;nyanın her yerinde b&uuml;y&uuml;k ilgi var. AFAD&rsquo;mızla, Kızılay&rsquo;mızla gitmemiz lazım. Onlarında bayrağını orada dalgalandırdığımız zaman mazlum insanlar kendilerine gelecek yardımlardan emin oluyorlar&rdquo; diye konuştu.<br /><strong><br />&ldquo;T&uuml;rkiye birinci sırada&rdquo;</strong><br />İnsanı yardımlarda T&uuml;rkiye&rsquo;nin birinci sırada olduğunu da s&ouml;yleyen &Ccedil;avuşoğlu, &ldquo;T&uuml;rkiye&rsquo;nin sorumluluğu bug&uuml;n T&uuml;rkiye&rsquo;den b&uuml;y&uuml;k, T&uuml;rkiye ile sınırlı değil. Onun i&ccedil;in T&uuml;rkiye&rsquo;nin g&uuml;&ccedil;l&uuml; olması lazım. Ekonomisi g&uuml;&ccedil;l&uuml; olması lazım. Bug&uuml;n d&uuml;nyada insani yardımda Amerika Birleşik Devletlerinden sonra rakamsal olarak ikinci sıradayız. Yaklaşık 4 milyar dolar 1 yılda insani ve kalkınma yardımı yapıyoruz. Milli gelire g&ouml;re a&ccedil;ık ara birinci sırada T&uuml;rkiye. Yani T&uuml;rk milleti insani yardımda d&uuml;nyada bir numara şu anda bununla gurur duyuyoruz. Daha g&uuml;&ccedil;l&uuml; olsak belki 8 milyon dolar ulaştıracağız&rdquo; şeklinde konuştu.</font>



 


<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><br /><br /><br />&nbsp; <br /><br /><br /></font>
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'ya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'ya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'ya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'ya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'ya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Yürütme ile yasama arasında keskin bir ayrım olması lazım. Bugünkü sistemde yürütme ile parlamento arasında hiç bir ayrım yok. Bugünkü parlamento, hükümeti kesinlikle denetleyemez, hükümetten gelmeyen veya onay vermediği bir yasa tasarısını meclisten geçiremez. Meclisin iki görevi vardır, yasama ve denetleme. Bugünkü meclis ikisini de yapamıyor." dedi.

Üniversiteli Akil Gençlik Öğrenci Topluluğunca Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Sebahattin Zaim Konferans Salonu'nda düzenlenen "Genç Kürsü" programında konuşan Çavuşoğlu, öğrencilerle beraber olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Böylesi zor bir dönemde nasıl dış politika izlemeleri gerektiğine kafa yorduklarını belirten Çavuşoğlu, "Dünyada değişiyor insanların öncelikleri, tercihleri de değişmeye başlıyor ama dünyada baktığımız zaman birçok sınamalarla karşı karşıyayız, zorluklar var. Aynı şekilde önümüze çıkan fırsatlar da var. Bu zorluklarla nasıl mücadele etmeliyiz, önümüze çıkan fırsatları nasıl değerlendirmeliyiz? Ekonomik denge ve güçte nereden nereye gidişat var, ekonominin kendisi nasıl değişiyor, dış politikanın unsurları değişiyor mu? Bakıyorsunuz sanayi ağırlıklı ekonomiden bilişim, teknoloji ve hizmet ağırlıklı ekonomiye doğru geçiş var." diye konuştu.

Düşünülmesi ve üstesinden gelinmesi gereken ciddi sorunlar olduğunu, bunların herkesi etkilediğini belirten Çavuşoğlu, "Sorunları nasıl çözebilirsiniz? İlla sorunların size gelmesini bekleyecek miyiz yoksa sorun varsa oraya gidip yerinde çözecek miyiz? Eğer sorunu yerinde çözmezseniz o sorun size yüzde 100 gelir. Bir yerde terör örgütü varsa onu orada yok etmezseniz dünyanın bir ucundaysanız mutlaka ama mutlaka gelir." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğini, insanlığın karşı karşıya kaldığı sınama ve tehditlere karşı neler yapılabileceği üzerinde çalıştıklarını dile getirerek, sadece fikirlerini paylaşmadıklarını, somut adım attıklarını, strateji belirlediklerini ve çok boyutlu dış politika yürüttüklerini vurguladı.



- "Sen hangi hakla bana hesap soruyorsun"

Batılıların, "Rusya ile daha yakın oldunuz, İslam dünyasına biraz daha zaman ayırmaya başladınız. Türk Konseyini kurdunuz, Türk Birliğini kurmaya çalışıyorsunuz. Asya'ya gidiyorsunuz, Afrika açılımınız ortaklığa dönüştü. Ne oluyor?" dediğini aktaran Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Peki bunu söyleyenlere soruyorum 'Siz Bugün Körfez'de, İslam dünyasında var mısınız? Sen gidince hesap soruyor muyum, 'sende de eksen kayması var' diye soruyor muyum? Sen hangi hakla bana hesap soruyorsun? Sen giderken buralara çok iyi, ben gidince bende eksen kayması olacak. Bu tür yönlendirici ithamlara karşı da net olmamız lazım. Pekala da dünyanın her yerine gidebilmeliyiz. Güçlü Türkiye her yere gitmeli."

Çavuşoğlu, sorunlara karşı hem karar alma bakımından proaktif hem de adım atılması noktasında etkin olunması gerektiğini, bunu yapmaya çalıştıklarını, inisiyatifler kullandıklarını belirterek, Halep'te yaşanan olaylarda Türkiye'den başka kılını kımıldatan ülkenin olmadığını, 45 bin insanı 4 gün içerisinde zor da olsa kurtardıklarını aktardı.



- "Ticaretin önündeki engelleri kaldırmamız lazım"

Girişimci, insani ve vicdani dış politikanın Türkiye'nin dış politikasının en önemli iki unsuru olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Girişimci olmamız lazım sorunları çözmek, ikili ilişkileri geliştirmek için. Şu anda 25'ten fazla ülkeyle ilişkilerimizi Yüksek Düzeyde Strateji İş Birliği düzeyine çıkardık, ortak bakanlar kurulu toplantısı yapıyoruz. Bu düzeyde olmasa bile Stratejik Koordinasyon Konseyleri kuruyoruz. Neden yapıyoruz? İlişkilerimizi, ticaretimizin her yönünü güçlendirmemiz lazım, yatırımlarımızı arttırmamız lazım, ticaretin önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Girişimci dış politika anlayışıyla Serbest Ticaret Anlaşmaları, olmuyorsa Tercihli Ticaret Anlaşmaları imzalamak için gece gündüz çalışıyoruz." diye konuştu.

Bazı ülkelerde insani alanda yatırım ve yardım yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, sorumlulukları kapsamında dünyadaki mazlumların bulunduğunu, bu bilinçle Türkiye'nin büyük ve güçlü olması gerektiğini söyledi.



- "Meclis'in iki görevi vardır, yasama ve denetleme"

Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha güçlü, geleceğinde emin olabilmesi, istikrarın korunabilmesi için bir yönetim değişikliğine gidildiğini kaydetti.

Demokrasinin güçlü olabilmesi için güçler ayrılığının net olması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Yürütme ile yasama arasında keskin bir ayrım olması lazım. Bugünkü sistemde yürütmeyle parlamento arasında hiçbir ayrım yok. Bugünkü parlamento, hükümeti kesinlikle denetleyemez, hükümetten gelmeyen veya onay vermediği bir yasa tasarısını meclisten geçiremez. Meclis'in iki görevi vardır, yasama ve denetleme. Bugünkü Meclis ikisini de yapamıyor." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, daha sonra basına kapalı devam eden programda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Hendek Belediyesini de ziyaret eden Bakan Çavuşoğlu, daha sonra kentten ayrıldı.



Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'ya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'ya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'ya geldi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Sakarya'ya geldi
7 yıl önce
Lexmark Fotokopi Sakarya
Sakarya Hamam