Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, diyabetli çocukların uzun dönemli takibinde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitiminin en önemli etkiye sahip olduğunu söyledi.
Hatun, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1997'den bu yana düzenledikleri Diyabetli Çocuklar Kampı'na bin 200 katılım olduğunu, çocukların kamp sayesinde diyabetle yaşamlarını sürdürme şansı bulduğunu anlattı.
Bu yıl İznik DSİ Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen kampa Kocaeli, Sakarya, Bursa, İstanbul, Afyon, Ankara, Balıkesir, Konya, Eskişehir ve Çanakkale'den 10-18 yaş grubundaki 84 diyabetli çocuğun katıldığını ifade eden Hatun, 24 kişilik ekibin görev yaptığı kampta günde 2 saat uzmanlar eşliğinde eğitim verildiğini kaydetti.
Hatun, çocuklar ve ekip arasında coşku, iyilik, bilgi, emek, sevecenlik ve kardeşlik dolu, güçlü bir ortam oluştuğunu dile getirerek, şunları belirtti:
"Çocukların diyabet bakım becerilerini geliştirmelerinin yanı sıra esas yaşam güçlerinin arttığı ve bazı çocukların ilk kez kalçalarına ve karınlarına insülin yapmayı ve beslenme planlanmasında karbonhidrat sayımını kampta öğrendiği görülmektedir. Kampın adında yer alan 'Arkadaşım diyabet' tanımlaması, çocukların diyabetle arkadaş olmalarını sağlama felsefesine dayanmakta ve çocukların diyabetle barışık yaşam sürmelerine katkıda bulunmaktadır. Kampa katılan birçok çocuk, kendilerinin yalnız olmadığını, 30-35 yıldır Tip 1 diyabetle sağlıklı şekilde yaşayan büyüklerini görünce geleceğe daha umutlu bakıyor."
"Diyabet, daha çok erişkinlerin hastalığı olarak biliniyor"
Hatun, şöyle devam etti:
"Diyabet, daha çok erişkinlerin hastalığı olarak biliniyor ancak küçük yaşlardan itibaren çocuklarda da görülür. Çocuklarda görülen diyabet, kan şekerini düzenleyen insülin hormonunun kalıcı eksikliğine bağlıdır. Bu nedenle diyabetli çocuklar tanı aldıkları günden itibaren günde 4 kez kan şekerlerini ölçmek ve buna göre insülin enjeksiyonu yapmak zorundadır."
"Diyabetli çocukların uzun dönemli izleminde ve sağlıklı yaşam sürmelerinde diyabet eğitimi en önemli etkiye sahiptir" diyen Hatun, diyabetli çocukların doktor, hemşire, diyetisyenler ve deneyimli diyabetlilerle yaşamasına dayanan kampların çok etkili eğitim imkanı sağladığını sözlerine ekledi.