Diyanet İşleri Başkanlığınca düzenlenen 4. yurt dışı din hizmetleri konferansı Diyanet İşleri Genel Başkanı Mehmet Görmez’in katılımıyla başladı.
Gerçekleşen konferansa Diyanet İşleri Genel Başkanı Mehmet Görmez’in yanı sıra Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, İl Müftüsü İlyas Serenli, Sakarya Üniversitesi Rektörü Muzaffer Elmas, Sapanca Belediye Başkanı Aydın Yılmazer ve çok sayıda davetli katıldı.
Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti. Son günlerde yaşanan olaylar sonrasında şehit düşen polislere başsağlığı ve yaralanan polislere ise acil şifalar dileyerek sözlerine başlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “Küresel ölçekte meydana gelen bütün değişimler ve gelişmeler, coğrafyamızda yaşanan büyük sancılar, dünyanın her tarafından oluşan mağduriyetler her alanda ülkemizi ve milletimizi tarihte olduğu gibi bugünde bir ümit ülke haline getirmiştir. Allah bu milleti yakın tarihlerde 70 sente muhtaç olmaktan kurtarıp dünyanın önde gelen, yükselen ülkelerden biri haline getirdiyse bu yükselişte ekonomik, siyasi ve sosyal alanların yanında en temel şüphesiz manevi dinamikler olduğunu unutmamalıyız. Son yıllarda dünyanın her tarafında kanayan yaralara merhem olmak üzere resmi ve sivil kuruluşlarımızın harekete geçmesi, Arakandan Gazze’ye, Afrika’dan Asya’ya Pakistandan Sudan’a milletimizin hayır ve iyilik elini taşıması bu ümidin yeniden yeşermesine zemin hazırlamış ve tüm alanlarda hem kurum olarak hem şahıslar olarak sorumluluklarımızın artırmıştır" dedi.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini salih, dini bilgi üretimi ile birlikte din hizmetleri, dini yayınlar eğitim alanlarında tarihinde hiç görülmediği kadar örnek bir başvuru mercii haline geldiğini belirten Görmez, "Dinin araçlaştırılması teşebbüsleri dil eksenini şiddet ve savaşlar, mezhep ihtilafları ve diğer dünyalara İslamafobiya olarak yansımaları, diyanet işleri başkanlığı başta olmak üzere hem kurumlarımızın, şahısların görev ve sorumluluklarını arttırmıştır. Bugün İslam coğrafyasında olan her şeyi din etiketi yapıştırarak bir yanlışlık yapıldığını da ifade etmek isterim. Bu ciddi bir kategori hatasıdır. Ekonomiden, sosyal yapıdan özellikle kabile kültüründen, aşiret yapısı ve toprak yapısından kaynaklanan bütün sorunları dine mal edilmesi doğru değildir. Aslında dinden kaynaklanmayan sorunları işgallerin, savaşların, dikta rejimlerinin doğurduğu bütün sorunları İslamdan kaynaklanmış gibi göstermek doğru bir yaklaşım tarzı olmadığı gibi Müslamanların kabul edeceği bir durum olmamalıdır. Bütün sorunların dinsel olarak etiketlenmesi objektif bir değerlendirme yapma imkanını da ortadan kaldırmaktadır. Rahmet dininin bir şiddet aracına dönüştürülmesi, din adına vahşetlerin işlenmesi ve bunun başka dünyalarda da öfke ve düşmanlıkların beslenmesi İslamafobik bir endüstriyel zemin hazırlaması gibi hususlar dikkatlerimizi yeniden köklü olarak iletişim ve eğitim kavramlarına çevirmiştir. Bu sebeple yurt dışı hizmetleri için düzenlediğimiz bu dördüncü toplantımızın ana başlığı yurt dışı din hizmetlerinde yeni iletişim imkanları ve eğitim paradikmalarımız oldu” ifadelerini kullandı.
Yeni bir din diline ihtiyaç olduğunu da söyleyen Başkan Görmez, “Yeni bir din diline ihtiyacımız var. Bu din değerleri tüketici bir din mi olacak yoksa değer üreten din mi olacak. Önce buna karar vermeliyiz. Bizden önce alimlerin öğrettiği hazineleri harcamakla mı irtifa edeceğiz yoksa hayır ve halef olarak yeni problemlere yeni çözümler olacak karşımıza çıkan duvarlarda yeni kapılar açabilecek miyiz. Her şeyden önce yeni din dili aşka ve bilgiye dayalı kalbe ve akla hitap etmelidir. İletişim ve eğitim paradikmaları arasındaki ilişkiyi ancak bu şekilde kurtarabilir ve düzeltebiliriz. Yeni din dili reklam, propaganda tuzağına düşmemelidir. Bugünden başlamak üzere 4 gün sürecek olan toplantılarda doğru soruları soracağımızı umuyorum. Bugün dördüncüsünü düzenlenen toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Konferans 4 gün boyunca sürecek.