Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Klinik Şefi Doç.Dr. Kamil Çağrı Köse, ciddi kamburluğu bulunan bir hastayı yeni uyguladığı teknikle sağlığına kavuşturdu.
Tek ameliyatta 3 ayrı omurgası kesilerek omurga eğriliği düzeltilen hasta, ameliyattan bir gün sonra ayağa kalkıp yürümeye başladı. Yüksek felç riski nedeniyle pek çok hekimin kaçındığı omurga eğriliği ameliyatlarında isimlerini dünyaya duyuran Köse ve ekibinin uyguladığı yeni teknik, kamburluğu bulunan hastalara umut oldu.
Müdahale edilmeseydi
Bir kaç ay önce ‘iki seviyeli omurga kesisi’ yaparak ağır omurilik eğriliği (ankilozan spondilit) yaşayan 3 hastayı düzelten Köse ve ekibi, uyguladıkları tekniği geliştirerek bir ileri aşamaya taşıdı. 18 yıldır kamburluğu bulunan Şenol Duran (38), ilk kez uygulanan \'üç seviyeli omurga kesisi\' ameliyatıyla artık dik durabiliyor. Ameliyatı gerçekleştiren ekibin sorumlusu Doç.Dr. Kamil Çağrı Köse, ankilozan spondilit hastalığının romatizmal bir rahatsızlık olduğunu söyledi. Hastalığın genetik kökenleri olan bir rahatsızlık olduğunu kaydeden Köse; "Vücudun kendi bağışıklık sisteminin eklem ve bağ dokusuna karşı geliştirdiği bir yanıtla eklemlerin zamanla donmasıyla kendini gösteriyor. En çok omurgayı tutuyor. Zaman içinde bu hastalığa sahip olan kişilerde omurga da eğilme ve öne doğru sabitlenmiş bir kamburluk oluyor. Kendilerini bir daha düzeltemiyorlar. Müdahale edilmeseydi bu hastalarda omurgaları kemik erimeleri de olduğu için çok kolay kırılıyor. Bir taşa takılıp düşmede omurgasını bir kaç yerinden kıran, aracın içinde otururken bir fren esnasında kafasının öne sallanmasıyla boynunu kıran hastalarım oldu. Basit travmalarla kırık geçirip felç kalan hastalar var. Bu hastalarda omurganın düzeltilmesini hem risklerin azaltılması hem de kişinin görüntüsünün iyileşmesi, yaşam kalitesinin artması açısından önemsiyoruz" dedi.
3 seferde yapılan işlem tek ameliyatla gerçekleşti
Uyguladıkları üç seviyeli omurga kesisi ameliyatının birden fazla seansla yapılabildiğini anlatan Köse, ameliyatın dünyadaki uygulamasının 3 ila 6 ay ara verilerek hastanın tekrar tekrar ameliyat edilmesi şeklinde yapıldığını dile getirdi. Üç seferde yapılan işlemi kendilerinin tek ameliyatta gerçekleştirdiğini vurgulayan Köse, şunları söyledi; "Bizim bu hasta için yaptığımız ameliyat planı normal ankilozan spondilit hastalarında yapılan bir yöntem. Bir kemik kesisi yapılır ve omurga düzeltilir. Ancak bu hastanın eğriliği o kadar fazlaydı ki tek bir kemik kesisi ile bunu düzeltme imkanı yoktu. Daha önce kendi kliniğimizde dünyada ilk olarak yaptığımız iki seviyeli omurga kesisi ile bile düzeltilmesinin mümkün olmadığını düşündük. Ameliyat öncesi yaptığımız matematik hesaplamalarımız bunu gösteriyordu. Bunun üzerine hastaya 3 seviyeli omurga kesisi yapmayı planladık. Yüksek felç riski nedeniyle sırt bölgesinden bu omurga kesileri genelde yapılmaz. Geliştirdiğimiz teknikle yukarıdan başlayıp aşağıya inerek tek tek aynı seansta üç kesiği gerçekleştiriyoruz. Bu hastada ilk yedinci sırt omurunda yaptık. Sonra 11. sırt omurunu kestik. En son ikinci bel omurunu keserek tam normal düzelme elde ettik. Hastamız daha önce iki büklüm yürüyen bir insanken tek seansta yapılan bu ameliyatla normal bir insan gibi yürür hale geldi."
\'İki seviyeli omurga kesisi\' ameliyatını bilimsel yayın haline getirdiklerini ifade eden Köse, iki ve üç aşamalı omurga kesisi ameliyatlarını uluslararası bir kongreye gönderiklerini ve kabul edildiğini sözlerine ekledi.
"Bu kadar düzeleceğimi tahmin bile etmiyordum"
Tek ameliyatla kamburluğundan kurtulan Duran ise eğriliğinin hayatını çekilmez kıldığını belirtti. hareket kısıtlılığının yanında nefes almakta ve yemek yemekte güçlük çektiğini kaydeden Duran; "1 kilometrelik yolu yürürken 10 defa durmam gerekiyordu. Allah\'a şükür ameliyatla düzeldim. Ameliyattan bir gün sonra ayağa kalktım. Nefes almam değişti.Bu kadar iyi sonuç beklemiyordum. Eskisinden iyi olacağını biliyordum ama bu kadar iyi olacağımı tahmin etmiyordum" dedi.