Domuz Gribiyle Mücadelede Temizlik Şart!

Tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de hızla yayılmaya başlanan domuz gribi ülkemiz içinde büyük bir risk oluşturuyor. Domuz gribine karşı alınan önlemler artarken akıllara ilk olarak okullar, yurtlar, toplu taşıma araçları kısacası toplu yaşama alanları geliyor.
 
Domuz gribin tüm dünyayı tehdit ettiği şu günlerde uzmanlar domuz gribine yakalanmamak için tek çözümün temizlik olduğunu vurguladı.
 
"Görevimiz; öncelikle çevreye ve insan sağlığına birinci derecede dikkat ederek yaşayanlara / yaşanan her mekana uygun, en iyi temizlik çözümlerini sunmaktır" diyen Görkem Temizlik Hizmetleri yetkilileri, domuz gribiyle ilgili sorularımızı cevaplandırdı.
 
Domuz Gribi, (A/H1N1) virüsü bulaşıcı mıdır?
 
Domuz Gribi, (A/H1N1) virüsü bulaşıcıdır ve insandan insana geçmektedir.
 
Domuz Gribi, belirtileri nelerdir?
 
Domuz gribinin belirtileri ile insanlarda görülen grip belirtileri benzerdir. Bunlar: Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygn vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme ve yorgunluk gibi belirtileri içermektedir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.
 
Hastalığa yakalanan kişiler ne kadar süreyle bulaştırıcıdır?
 
Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.
 
Daha çok hangi yüzeyler bulaşma kaynağıdır?
 
Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi, yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa ellerini yıkamalıdır.
 
Ev eşyalarının temizliğinde nelere dikkat etmek gerekir?
 
Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgahı, oyuncaklar vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.
 
Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap-kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

Hastalıktan korunmak için ellerimizi nasıl yıkamalıyız?
 
Ellerinizi 15 -20 saniye süreyle su ve sabunla yıkamalısınız. Su ve sabuna ulaşamadığınız yerlerde alkol içeren el antiseptikleri kullanarak mikropları bertaraf edebilirsiniz.

Görkem Temizlik Hizmetleri ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
4503984c914c80ba91b3b2f584c30850@