Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan don, aşırı yağış ve sıcakların, fındığı vurduğunu belirterek, 2016 rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 30’a yakın bir düşüş görüldüğünü söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 468 bin ton olarak açıklanan 2016 yılı fındık rekolte tahmininin, geçen yılki rakamının oldukça altında kaldığını belirterek, “Yaşanan don, aşırı yağış ve sıcaklar, fındığı vurdu. 2016 rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 30’a yakın bir düşüş görülüyor” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu sezon fındık rekoltesinin sadece tek kaynaktan tespit edilmesi kararının alındığını ve 2016 rekoltesinin bugün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından duyurulduğunu hatırlattı. Bakanlığın oluşturduğu ve Ziraat Odalarının da bulunduğu komisyonun çalışmalarını tamamladığını ve 468 bin tonluk rekolte tahmininde bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Rekoltedeki bu düşüşün en önemli nedeni doğal afetlerdir. Yaşanan don olayı, aşırı yağış ve sıcaklık fındığı etkilemiş, dökülmelere neden olmuştur. Sakarya, Düzce gibi batı illerinde çok az bir miktar artış görülse de afetin ağır yaşandığı Doğu Karadeniz’deki illerimizde yüzde 50’lere ulaşan büyük kayıplar oluştu. En büyük düşüş, en büyük fındık üretici ilimiz Ordu’da görülmektedir. Bu ilimizi Giresun izlemektedir. Rekolte tahminlerini gerçekçi buluyoruz.
Yıllar üretim ortalaması olan 550 bin ton dikkate alındığında bu yıl açıklanan rekolte oldukça düşüktür. Bu yıl açıklanan tahmini rekolte ihracatımızı karşılayacak düzeyde bile değildir. Zira son 2011-2015 döneminde yıllık ortalama kabuklu fındık ihracatımız 515 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Yurt içi tüketim de katıldığında bu rakam 600 bin tonun üzerine çıkmaktadır.”
“Dip yapan fiyatların yeni sezonda yükselmesini bekliyoruz”
Sezon başında kilogramı 14-15 lira seviyelerinde olan fındık fiyatının sezonun son günleri yaklaşırken 8 lira gibi bir fiyatla dip noktaya vurduğunu belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
“Bu kadar düşen fındık fiyatları üreticilerimizi mağdur etmiştir. Emeğinin karşılığını alamayan, üretimden para kazanamayan çiftçimizi bahçede tutamayız. Bu durumdan herkes zarar görür ve kaybeder. Karadeniz’de fındık olmazsa esnaf da tüccar da ihracatçı da olmaz. Ülkemiz çok önemli bir ihraç kaleminde yara alır.
Bu rekolteye göre, dip yapan fındık fiyatlarının yeni sezonda yükselmesini bekliyoruz. Üreticimizin mağduriyetinin bir ölçüde de olsa bu sezon giderilmesini umut ediyoruz.”