Sakarya Büyükşehir Belediyesi Dörtyol Sanayi Sitesi Kentsel Dönüşüm Projesi detaylarıyla ele alındı.
AKM Tiyatro Salonu’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına başta Sakarya Valisi Hüseyin Atak olmak üzere, Sakarya Milletvekilleri; Ayhan Sefer Üstün, Erol Aslan Cebeci, Şaban Dişli, Recep Yıldırım, Münir Kutluata, siyasi partilerin il başkanları ve temsilcileri, ilçe ve belde belediye başkanları, oda başkaları, sivil toplum örgütü temsilcileri, basın temsilcileri, sanayi esnafı ve vatandaşlar katıldı.
Gerçekleştirilen toplantıda Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu önemli mesajlar verdi. Toplantıda ayrıca; Proje Koordinatörü Taner Topçu, Yüksek Mimar Kemal Nalbant, Büyükşehir Belediyesi Proje Sorumlusu Çağlar Kotağlu ve Mühendis Buğra Kaan Esen, ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş’in moderatörlüğünü yaptığı toplantıda proje hakkında detaylı bilgiler verdi.
Gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu yaptı. 29 Mart seçimlerinin ardından ilk kez böyle önemli bir projeyle kamuoyunun karşısına çıktıklarını belirten Başkan Zeki Toçoğlu, “Hepinizin bildiği gibi, seçimlerden önce şehrimizle ilgili alacağımız her kararı, öncelikle kamuoyu ile paylaştıktan sonra hayata geçireceğimizin sözünü vermiştik. Ortak akıl, şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcılık demiştik. İşte vermiş olduğumuz bu sözlere, çağdaş ve demokratik yönetim anlayışımıza uygun olarak şehrimizin bugünü ve yarınları için büyük bir önem taşıyan ‘Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi’ni sizlerle paylaşacağız. Sizlerin değerli düşünce ve katkılarınızı alacağız”.
“Ülkemizin doğal güzelliği ve potansiyeli açısından önemli şehirlerinden birinde yaşıyoruz. Ülkemizin kültürel ve ticari başkenti İstanbul ile idari başkenti Ankara’nın ortasında stratejik bir konuma sahibiz. Ayrıca İstanbul’un İç Ege ve Akdeniz’le bağlantısını sağlayan düğüm noktasındayız. Kentimiz yakın zamanda yapılmakta olan Karasu limanıyla ve demiryoluyla da Karadeniz ticaret havzasına açılabilecektir. İstanbul’un sanayi yükünün farklı merkezlere doğru kayması şehrimizin önemini arttırmaktadır. Bu nedenle Sakarya’ya dönük taleplerin sayısı her geçen gün biraz daha fazlalaşmaktadır. Şunu çok net olarak söyleyebilirim; ulaşım akslarının ortasında ve lojistik desteğe sahip bir şehir olarak Sakarya İstanbul’dan gelen yatırımların odağı olacaktır. Marmara bölgesine, Doğu Batı-Kuzey Güney aksı ulaşım bağlantılarının düğüm noktasında olan Sakarya’dan günde binlerce kişi transit olarak geçmektedir. İşte bu düğüm noktasında Sakarya’nın vitrini olması gereken yerde bulunan Dörtyol Sanayi Sitesi şehir imajımızı menfi yönde etkilemektedir. Metruk haliyle Sakarya’yı çok kötü yansıtmaktadır”.
“1970’li yıllarda faaliyete geçen mevcut sanayimiz dönemin en modern sanayilerinden biriydi. Sanayi sitemiz, bakım ve servis hizmetlerinde uzmanlaşmış tüm ülkeye hizmet veren bir merkez olmuştu. Ancak, her alanda olduğu gibi otomotiv sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelere karşı sanayimiz etkisini kaybetmiş ve ihtiyaca cevap veremez bir hale gelmiştir. Uzmanlaşmış teknik servis ve garanti hizmetleri, araçların yenilenmesi gibi nedenlerle yoğunluğunu kaybeden sanayimizde birçok işyeri kapanmış veya kapanmak üzeredir. Kısacası yıllarca bu yoğunluğunu koruyan Dörtyol Küçük Sanayi Sitesi eski görüntüsünden uzaklaşmış ve atıl duruma düşmüştür. Bu olumsuz durum hem şehrimizin imajına hem de esnafımızın ekonomisine zarar vermektedir. Elbette bu duruma seyirci kalamayız. Bizim yöneticilik anlayışımızda yaşanan olumsuzluğa seyirci kalmak yoktur”.
“Büyükşehir Belediyemiz tarafından yapılan anket ve saha çalışmalarıyla Dörtyol Sanayimizin durumu bilimsel olarak da tespit edilmiştir. Şu anda mevcut dükkânların yüzde 30’unun boş olduğu görülmüştür. Yine birçok esnafımızda içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıya karşın kurulu düzeni devam ettirmek adına var olmaya çalışmaktadır. İnşaat ömrünü tamamlamış olan sanayi sitesinde esnaf kardeşlerimiz sağlıksız ortamda zor şartlar altında faaliyetlerini sürdürmeye çalışmaktadır. Uygulamayı düşündüğümüz Dörtyol Sanayi Kentsel Dönüşüm Projemizle yaşanan bu sıkıntıların tamamının ortadan kalkacağına inanıyoruz”.
“205 hektar alanda uygulanacak bu proje ile sanayi esnafımızın daha sağlıklı ve modern şartlarda sanayi dükkânlarına kavuşması sağlanacaktır. Bu projemizin hayata geçmesiyle birlikte sadece bölge esnafımız değil, tüm şehir esnafımız ve sakinlerimiz fayda sağlayacaklardır. Bu bölgenin modern mimarisi ile showroomlar, kente ve bölgeye hizmet edecek 5 yıldızlı otel, büyük alışveriş merkezleri, prestij konut alanları, belediye hizmet binası, sosyal ve kültürel tesisler ve yeşil alanları ile modern ve gelişen şehirciliğin simgesi haline gelmesini arzu etmekteyiz. Fikir olarak öne sürdüğümüz bu çalışmanın başarılı olabilmesi siz değerli katılımcılar başta olmak üzere şehrimizin bu projeye vereceği katkıya bağlıdır”.
“Yasalar gereği projenin yürütücüsü Sakarya Büyükşehir Belediyesi olsa da bu önemli proje Sakarya’nın projesidir. Halkımızın projesidir. Vizyon projedir. Bugünün ve gelecekteki aydınlık günlerin habercisi olan bir projedir. Sakarya’nın makûs talihini kıracak ve hızla gelişen kentler arasında ben de varım demesine imkân sağlayacak hayati öneme haiz bir projedir. Sonuç itibariyle bu proje şehrimizde yaşayan herkesi yakından ilgilendirmektedir”.
Başkan Toçoğlu’nun ardından proje yöneticileri de Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında bilgi verdi. Sakarya’da gerçekleştirmesi düşünülen ‘Dörtyol Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin çok önemli olduğunu söyleyen proje koordinatörü Taner Topçu, “Sakarya kenti’nin giriş kapısı konumunda olan bu alanın yeniden hayata kazandırılması için Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ işbirliği ile bir Kentsel Dönüşüm Projesi uygulanmasına karar verilmiştir. Bu kabullere göre, kavramsal bir kentsel tasarım ortaya konmuştur. Tasarıma göre ‘Dörtyol Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında toplam 6.000 kadar konut, 250.000 metrekare ticari plaza ile 50.000 metrekare mahalli ticaret alanı ve 700 kadar yeni atölye ve tamirhane, alandaki hak sahipleriyle paylaşılmak üzere ortaya konmuştur. Yine aynı alan içinde, hem projenin hem de Sakarya kentinin ekonomik dinamizmini artıracağına inanılan 125 bin metrekarelik bir alışveriş merkezi ile 25 bin metrekarelik bir 5 yıldızlı otelin de inşa edilmesi tasarlanmıştır. Ayrıca Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin yeni hizmet binasının da bu proje alanı içinde konumlandırılması düşünülmektedir. Söz konusu yatırımların toplam inşaat alanı 1.5 milyon metrekare, ekonomik değeri ise 2 milyar TL kadardır” dedi. Taner Topçu, bu projenin 5 yıllık bir sürede tamamlanabileceğini sözlerine ekledi.
Proje tanıtımının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Bu bölümde bir konuşma yapan Milliyetçi Hareket Partisi Sakarya Milletvekili Münir Kutluata, bu projenin heyecan veren bir proje olduğunu belirterek, bu konunun Sakarya kamuoyunda tartışılması gerektiğini ve herkesin bu konuda fikirlerinin alınması gerektiğini ifade etti. AK Parti Sakarya Milletvekili Erol Aslan Cebeci ise, “Bu proje çok büyük önem arz ediyor. Fakat bu projede olmazsa olmaz şart bence şeffaflık olmalıdır. Bugün burada yapıldığı gibi her zaman bilgilendirme toplantıları yapılmalıdır. Özellikle hak sahipleri için çok büyük önem arz ediyor” diye konuştu. Sakarya Milletvekili Şaban Dişli ise, “Böyle güzel bir toplantının organize edilmiş olmasından büyük mutluluk duydum. Çünkü bu önemli bir proje. Herkesin bu konuda fikri alınmalıdır. Özellikle sanayi esnafımız tek tek ikna edilmelidir. Sanayi esnafımız ve ilimiz bu proje sonrasında kazançlı çıkmalıdır. Bu şehir çok güçlü bir şehir” dedi.
Projede varız!
SESOB Başkanı Hasan Alişan ise, “Esnafımızın değerine değer katacak ise biz projede varız. Esnafımızın mağdur edilmeyeceğine inanıyoruz” dedi. SATSO Başkanı Akgün Altuğ’da bir konuşma yaptı. Akgün Altuğ, esnafın kaderine terk edilemeyeceğini ve orada esnafın var olma mücadelesi verdiğini dile getirdi. Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Tömekçe ise, bu tip projelerin içerisinde sosyal donatı alanlarına önem verilmesinin gerekliliğini vurguladı. Şoförler Odası Başkanı Adnan Uyumaz’da “Adil ve şeffaf olunmasını istiyoruz” diye konuştu.