Down sendromlu yüzücünün gözü Avrupa şampiyonluğunda

Türkiye şampiyonlukları, Avrupa ikinciliği ve dünya beşinciliği bulunan down sendromlu milli yüzücü Fatma Çağla Demir, Down Sendromlular Avrupa Yüzme Şampiyonası'nda zirvede yer almak istiyor.

Milli sporcu, 28 Ekim-4 Kasım tarihlerinde Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek şampiyonada, Türk bayrağını dalgalandırmayı hedefliyor.

Annesinin ve dedesinin desteğiyle yüzmeye başlayan 25 yaşındaki Fatma Çağla, Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Olimpik Yüzme Havuzu'nda çalışmalarını sürdürdü.

Yüzme branşında başarısıyla takdir toplayan Fatma Çağla, bölge ve Türkiye şampiyonalarında madalyalar alarak Avrupa Şampiyonası'na katılma hakkını elde etti.

Yüzme sporunun yanında eğitim hayatına devam eden, Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmetler bölümünü okuyan Fatma Çağla, antrenörünün yazdığı programları babasıyla çalışarak Avrupa Şampiyonası'na hazırlanıyor.

"Engelliler yılmasın, pes etmesin"

Milli yüzücü Fatma Çağla Demir yaptığı açıklamada, Avrupa Şampiyonası öncesi kendisine inandığını ve güvendiğini belirtti.

Paris'te düzenlenecek şampiyonaya hazırlandığını, sağlığı için yüzmeyi çok sevdiğini anlatan Fatma Çağla, şöyle devam etti:

"Başarılı olacağım. Türkiye Özel Sporcular Federasyonu Başkanı Birol Aydın'a benimle ilgilendiği için teşekkür ederim. Sakarya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fatih Çelikel ile toplantılar yaptık. Bana destek oldu, moral verdi ve yol gösterdi. Bu aşamaya kadar çok iyi hazırlandım. Avrupa ve dünya şampiyonalarında birinci olmak istiyorum. İzmir'de kampa katılacağım. Ardından şampiyonaya hazır olacağım. Bu aşamaya bileğimin hakkıyla geldim. Benim gibi sporcularla bir araya gelip yarışacağız. Madalyaları teker teker toplayacağım. Her şey Türkiye için. Engelliler yılmasın, pes etmesin. Hayatın içinde aktif bir şekilde yer alsınlar."

"Bebekliğinden beri yüzdürüyoruz"

Anne Gönül Demir de Fatma Çağla'nın annesi olmaktan gurur duyduğunu, gittiği her yere güzellikleri beraberinde götüren kızını çok sevdiğini kaydetti.

Yüzmeye devam ettikçe kızının kendisini çok iyi geliştirdiğini dile getiren Demir, "Sakarya'da olimpik yüzme havuzunun açılmasıyla kızımızın, kış mevsiminde de yüzmesini istedik. Sonrasında çeşitli yarışmalar olduğunu öğrendik. Bu tür haberlerin basında yer almasının sosyal farkındalık açısından diğer arkadaşlarımıza katkısı olduğuna inanıyoruz. Yüzme, tüm insanlar için iyi bir spordur. Bebekliğinden beri yüzdürüyoruz. Buradan down sendromlu velilere sesleniyorum; her şeyi araştırsınlar, emek sarf etsinler, iyi şeyler düşünsünler, iyi olsun." şeklinde konuştu.

"Başarısıyla örnek teşkil ediyor"


Baba Orhan Demir ise Fatma Çağla'nın başarısının örnek teşkil ettiğini, son aylarda down sendromlu ailelerin çocuklarını havuza kayıt yaptırdıklarını aktardı.

Fatma Çağla'nın spor hayatına judo, basketbol, masa tenisi gibi farklı branşları yaparak başladığını dile getiren Demir, "Uzmanlar, down sendromlu bireylere sporun faydalı olacağını söylemişlerdi. Yüzmeye küçük yaşta annesi ve dedesiyle başladı. Yüzme sporuyla ilgilenmesiyle gelişiminin daha iyiye gittiğini fark ettik. 2012 yılında Özel Sporcular Federasyonu Down Sendromlular Yüzme Oyunları'na katıldık. Orada Çağla'nın performansını beğendiler. Antrenörlerle yüzme alanında gelişimini sağlamaya devam etmesi kararını aldık. 2013 yılında bölge ve Türkiye şampiyonu oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Demir, kızının 2016'da Down Sendromlular Dünya Yüzme Şampiyonası'na Türkiye'den katılan ilk bayan sporcu olduğunu belirterek, "400 metre karışıkta dünya beşincisi oldu. Bu yıl Paris'te düzenlenecek olan 4. Down Sendromlular Avrupa Yüzme Şampiyonası'na katılacağız. Amacımızı ülkemizi en iyi şekilde temsil etmektir. Kızımız bu başarılar ile mutlu oluyor. Mutluluğunun devam etmesi, sağlıklı bir yaşam için kızımızın yüzme hayatına devam etmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><font size="3"><strong><br />&quot;Başarısıyla &ouml;rnek teşkil ediyor&quot;</strong></font><br /><br />Baba  Orhan Demir ise Fatma &Ccedil;ağla'nın başarısının &ouml;rnek teşkil ettiğini, son  aylarda down sendromlu ailelerin &ccedil;ocuklarını havuza kayıt  yaptırdıklarını aktardı.<br /><br />Fatma &Ccedil;ağla'nın spor hayatına judo,  basketbol, masa tenisi gibi farklı branşları yaparak başladığını dile  getiren Demir, &quot;Uzmanlar, down sendromlu bireylere sporun faydalı  olacağını s&ouml;ylemişlerdi. Y&uuml;zmeye k&uuml;&ccedil;&uuml;k yaşta annesi ve dedesiyle  başladı. Y&uuml;zme sporuyla ilgilenmesiyle gelişiminin daha iyiye gittiğini  fark ettik. 2012 yılında &Ouml;zel Sporcular Federasyonu Down Sendromlular  Y&uuml;zme Oyunları'na katıldık. Orada &Ccedil;ağla'nın performansını beğendiler.  Antren&ouml;rlerle y&uuml;zme alanında gelişimini sağlamaya devam etmesi kararını  aldık. 2013 yılında b&ouml;lge ve T&uuml;rkiye şampiyonu oldu.&quot; değerlendirmesinde  bulundu.<br /><br />Demir, kızının 2016'da Down Sendromlular D&uuml;nya Y&uuml;zme  Şampiyonası'na T&uuml;rkiye'den katılan ilk bayan sporcu olduğunu belirterek,  &quot;400 metre karışıkta d&uuml;nya beşincisi oldu. Bu yıl Paris'te d&uuml;zenlenecek  olan 4. Down Sendromlular Avrupa Y&uuml;zme Şampiyonası'na katılacağız.  Amacımızı &uuml;lkemizi en iyi şekilde temsil etmektir. Kızımız bu başarılar  ile mutlu oluyor. Mutluluğunun devam etmesi, sağlıklı bir yaşam i&ccedil;in  kızımızın y&uuml;zme hayatına devam etmesini istiyoruz.&quot; ifadelerini  kullandı. </font>
Down sendromlu yüzücünün gözü Avrupa şampiyonluğunda
Down sendromlu yüzücünün gözü Avrupa şampiyonluğunda
Down sendromlu yüzücünün gözü Avrupa şampiyonluğunda
Down sendromlu yüzücünün gözü Avrupa şampiyonluğunda
Down sendromlu yüzücünün gözü Avrupa şampiyonluğunda
7 yıl önce
adapazarı avrupa dil merkezi