Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından ‘Down Sendromuna Farkındalık’ isimli bir etkinlik düzenlendi.
Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Down Sendromuna Farkındalık’ isimli etkinlik SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. SAÜ’lü öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe, Ada Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Fisyoterapisti Yasemin Emir, Adapazarı Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Uzmanı Cumhur Başçı ve çocukları Down Sendromlu olan Nilay Tunç ve Cemile Zorer konuşmacı olarak katıldı.
Down Sendromu çeşitleri ve özellikleri hakkında açıklamalarda bulunan Yasemin Emir, Down Sendromlu bireylerin gelişimi konusunda bilgiler verdi. Emir, “Down Sendromunu Serbest Trizomi, Translokasyon Trizomi ve Mozaik Trizomi şeklinde üçe ayırıyoruz. Serbest Trizomi’nin down sendromlu hastalar içerisinde görülme oranı yüzde 95’ler civarındadır ve bu sendromda bireylerin 47 kromozomu bulunur. Translokasyon Trizomi’nin görülme oranı yüzde 4-5, Mozaik Trizomi’nin görülme oranı da yüzde 1-2 arasındadır. Down Sendromu bulunan bireylerin gelişimi, topluma kazandırılması ve eğitimi konusundaki en büyük eksiklik ise bilgi eksikliğidir” şeklinde konuştu.
Yaş ilerledikçe risk artıyor
Annenin ilerlemiş yaşının, Down Sendromu’nun görülme oranını arttırdığını ifade eden Emir, “Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, Down Sendromu’nun kesin nedeni ortaya çıkarılamamıştır. Fakat yapılan araştırmalar neticesinde, annenin yaşı ilerledikçe, Down Sendromu görülme oranının arttığı gözlemlenmiştir” dedi. Türkiye’de her 700 doğumdan birinde Down Sendromu görüldüğü bilgisini veren Emir, bu orana göre yılda 2 bin Down Sendromlu çocuk dünyaya geldiğini ve gebelik döneminde yapılan tetkikler neticesinde teşhisin konulabildiğini söyledi.
Down Sendromu bulunan bireylerin yavaş büyüme, yavaş öğrenme, diğer bireylere göre problem çözmede ve karar vermede zorlandıklarını belirten Emir, “Down Sendromu bulunan bireylerin dikkat süreleri kısadır. İlk sözcükleri 2 ile 4 yaş arasında, ilk cümle kurmaları ise 5 ile 6 yaş arasında görülmektedir. Bireylerin en belirgin karakteristik özellikleri ise inatçı olmalarıdır. İstemedikleri bir işi onlara yaptıramazsınız” dedi. Emir, Down Sendromlu çocuklarda en sık görülen sağlık sorunları ise beslenme, doğumsal kalp rahatsızlıkları, işitme bozuklukları, görme bozuklukları, ağız ve diş problemleri, obstrüktif uyku apnesi, tiroit bozuklukları, solunum yolu enfeksiyonları ve deri problemleri şeklinde sıraladı.
Gereksinim duyan her bireyin özel eğitime ihtiyacı olduğunu ifade eden Adapazarı Rehberlik ve Araştırma Merkezi Özel Eğitim Uzmanı Cumhur Başçı ise özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin toplum ile olan ilişkisinin nasıl olması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Sakarya’da 3 tane anaokulu özel eğitim merkezi olduğunu belirten Başçı, Sakarya’da özel eğitim konusunda belediyelerin ve STK’ların her zaman destekte bulunduklarını söyledi.
Etkinlik, konuşmacılara çiçek takdim edilmesiyle sona erdi.