Dumansız İkrama Büyük Destek

Türkiye 19 Temmuz'da tüm kapalı mekanlarda sigara yasağı uygulamaya girecek. Yasağı delmek için bazı girişimlerden bulunulurken, sağduyulu işletme sahipleri ise uygulamaya destek veriyor.

Sakarya'nın ünlü mekanlarından biri olan 'Köfteci İsmail' yasak daha uygulamaya konulmadan yasağa destek veren işletmelerden biri oldu. İşletme sahibi Yavuz Köprülü'ye ' Sakarya Valisi Hüseyin Atak, İl Sağlık Müdürü Hasan Bektaş, Sigara ve Ulusal Sağlık Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı'nın da katıldığı törenle üzerinde 'Dumansız İkram' yazan servis altlıkları hediye edildi.

Yavuz Köprülü, "Bu yasa sayesinde müşterilerimiz kokusuz ve dumansız bir ortamda zevkle yemeklerini yeme imkanına kavuşacak, biz de sigaranın işletmede sebep olduğu kirliliğe bağlı giderlerden kurtulacağız. Yasağa sahip çıkacağız ve seve seve uygulayacağız." dedi.


YASAK PASİF İÇİCİLERİN KURTULUŞU OLACAK

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) öğretim üyesi ve SAÜ Tütün Kontrolü Koordinasyon Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, ikram sektöründe sigaranın yasaklanmasının pasif içicilerin kurtuluşu olacağını söyledi. Yasağa destek veren işletmeyi duyarlılığından dolayı kutladığını ifade eden Pazarlı, "Duman içinde oturan milyonlarca vatandaşımız, çoğunlukla sebebini anlayamadıkları ve sigara dumanının yol açtığını bildiğimiz birçok şikayetten (gözlerde kızarma, sulanma, yanma, baş ağrısı, burun tıkanıklığı, öksürük, boğaz ağrısı gibi) kurtulacaklar. Ani kalp hızı ve tansiyonun yükselmeleri, solunumsal yakınmalarda artış ve solunum yolu enfeksiyonları azalacak. Tam dumansız ortamlara kavuşan ülkelerde kalp krizlerinin yüzde 60 azaldığı gösterilmiştir" diye konuştu.

Sigara dumanı içinde 4 binden fazla kimyasal madde olduğunu ve bunların 50'den fazlasının doğrudan kanser yapıcı maddeler olduğunun altını çizen Pazarlı şu bilgileri verdi: "Sigara içenin çevredeki havaya kattığı dumana 'çevresel sigara dumanı' denir. Çevresel sigara dumanı, ana akım ve yan akım olmak üzere ikiye ayrılır. Ana akım sigara içicisinin soluduğu duman iken, yan akım sigaranın yanan ucundan çıkan dumandır. Bir sigaradan ortama saçılan dumanın çok büyük çoğunluğu yan akımdan oluşmaktadır. Bazı kanser yapıcı maddelerin miktarı yan akım dumanda ana akıma göre 10-200 kat daha fazladır."

Pazarlı kül tablasında yanık vaziyette bekleyen bir sigaranın bile masum olmadığını dile getirerek "Sigara dumanı, Çevre Koruma Kurumları tarafından 1 numaralı kanser yapıcı olarak tanımlanmaktadır. Çevresel sigara dumanına maruz kalmanın güvenilir bir eşik dozu yoktur, yani kimse günde şu kadar sigara dumanına maruz kalırsanız kanser olursunuz, şu kadar sigara dumanına maruz kalırsanız olmazsınız gibi bir beyanda bulunamaz. En küçük miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu zarardan korunmanın tek çaresi kapalı alanların tamamen sigarasızlaştırılması, dumansızlaştırılmasıdır. Üstelik bu kanun yalnızca içmeyenlere değil içicilere de fayda sağlayacak. Kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanunun çıktığı tarihten bu yana Türkiye'de ortalama 2 bin ton daha az sigara içildiği belirlenmiş. Bu kanun hem içenler, hem de içmeyenler için maddi-manevi çok önemli kazanımlar sağlayacak." şeklinde konuştu.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sigara dumanı i&ccedil;inde 4 binden fazla kimyasal madde olduğunu ve bunların 50'den fazlasının doğrudan kanser yapıcı maddeler olduğunun altını &ccedil;izen Pazarlı şu bilgileri verdi: <font color="#333399">&quot;Sigara i&ccedil;enin &ccedil;evredeki havaya kattığı dumana '&ccedil;evresel sigara dumanı' denir. &Ccedil;evresel sigara dumanı, ana akım ve yan akım olmak &uuml;zere ikiye ayrılır. Ana akım sigara i&ccedil;icisinin soluduğu duman iken, yan akım sigaranın yanan ucundan &ccedil;ıkan dumandır. Bir sigaradan ortama sa&ccedil;ılan dumanın &ccedil;ok b&uuml;y&uuml;k &ccedil;oğunluğu yan akımdan oluşmaktadır. Bazı kanser yapıcı maddelerin miktarı yan akım dumanda ana akıma g&ouml;re 10-200 kat daha fazladır.&quot;</font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Pazarlı k&uuml;l tablasında yanık vaziyette bekleyen bir sigaranın bile masum olmadığını dile getirerek<font color="#333399"> &quot;Sigara dumanı, &Ccedil;evre Koruma Kurumları tarafından 1 numaralı kanser yapıcı olarak tanımlanmaktadır. &Ccedil;evresel sigara dumanına maruz kalmanın g&uuml;venilir bir eşik dozu yoktur, yani kimse g&uuml;nde şu kadar sigara dumanına maruz kalırsanız kanser olursunuz, şu kadar sigara dumanına maruz kalırsanız olmazsınız gibi bir beyanda bulunamaz. En k&uuml;&ccedil;&uuml;k miktarının bile zararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu zarardan korunmanın tek &ccedil;aresi kapalı alanların tamamen sigarasızlaştırılması, dumansızlaştırılmasıdır. &Uuml;stelik bu kanun yalnızca i&ccedil;meyenlere değil i&ccedil;icilere de fayda sağlayacak. Kapalı alanlarda sigara i&ccedil;ilmesini yasaklayan kanunun &ccedil;ıktığı tarihten bu yana T&uuml;rkiye'de ortalama 2 bin ton daha az sigara i&ccedil;ildiği belirlenmiş. Bu kanun hem i&ccedil;enler, hem de i&ccedil;meyenler i&ccedil;in maddi-manevi &ccedil;ok &ouml;nemli kazanımlar sağlayacak.&quot;</font> şeklinde konuştu. <br /></font></p>
15 yıl önce
Danışmanlık, Belgelendirme, İşletme Destek Danışmanlık, Belgelendirme, İşletme Destek
Büyük Alışveriş Mağazaları Büyük Alışveriş Mağazaları
Üretim destek
psikolojik destek
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
213198d0054ddb3157dae515178edce6@