Dünya Su Günü\'nde, yaklaşık 2.5 milyon kişinin içme suyu olarak da yararlandığı Sapanca Gölü\'ndeki su çekilmesi, endişeleri artırıyor.
Su seviyesinin 2 metre kadar düştüğü, bazı tarihi kalıntıların da ortaya çıktığı Sapanca Gölü\'nee şubat ayının sonu ve mart ayının 15 günlük süresindeki yağışlar da fayda etmedi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1992 yılında Brezilya’nın Rio de Jenerio kentindeki BM Çevre ve Kalkınma Kongresi’nde aldığı bir kararla, su kaynaklarının daha iyi korunması amacıyla 22 Mart tarihini Dünya Su Günü olarak kabul etti. Tüm dünyada bu günle ilgili çeşitli etkinlikler düzenirken, son 50 yılın en ciddi kuraklığın yaşandığı Türkiye\'de ise Dünya Su Günü ile ilgili etkinlikler seçim ve siyasi hareketliliğin gölgesinde kaldı. Kocaeli ve Sakarya\'nın içme ve kullanma suyu olarak da yararlandığı Sapanca Gölü\'nde de, yazdan bu yana su seviyesindeki düşüş sürdü. Su kodu, pompa istasyonlarının su çekmekte olduğu sınıra kadar düşen Sapanca Gölü çevresindeki iskelelerin ayakları, sahilden 100 metreyi bulan su çekilmesi nedeniyle tamamen karada kaldı. Sapanca Gölü çevresinde yaşayan ve göl suyunun daha önce bu kadar çekilmesine tanık olmadıklarını söyleyenler, kuraklığın etkisinin yanı sıra suyun azalmasında buradaki su şirketlerinin de etkili olduğuna inanıyor. Su şirketlerinin denetim altına alınmasını istiyorlar.
Göldeki su seviyesi hiç bu kadar düşmemişti!
Sadece Sapanca\'da 22 su şirketinin faaliyet gösterdiğini söyleyen ve burada çiftçilik ve hayvancılıkı yapan İlker Gonca; "Göl suyunda bu seneki kadar hiç bir zaman böyle düşüş yaşanmadı. Daha önce ufak tefek düşüşler oluyordu. Bence bunun en büyük sebeplerinden biri de çevrede kurulan su fabrikaları. Çok su fabrikası var. Gölü besleyen kaynaklar kurudu veya kurumak üzere. Yağış da olmayınca, gölün su seviyesi aşağı çekildi" dedi.
Hasan Özçırak adlı vatandaş ise, Özel İdare\'nin tüm su kaynaklarını sattığı için bu durumun yaşandığını ileri sürerken, "Göle akması gereken dereler dahil tüm su kaynakları dağın üstlerinden itibaren borularla alınıp İstanbul, Ankara\'ya servis yapıyor. Herkes bunu seyrediyor" diye konuştu.
Bu arada Yuvacık Barajı\'nda da su seviyesi bir türlü istenen düzeye ulaşmayan, bu nedenle Sapanca\'dan takviye alınan Kocaeli\'de, İzmit Su İşletmesi (İSU), abonelerine fatura ödemeye geldiklerinde musluklara takılmak üzere su tasarrufu sağlayan cihazlardan dağıtmaya başladı.