Dünyanın en büyük sanat kolonisinde yüzlerce eser yapıldı

İşadamı Ahmet Şahin\'e ait Sapanca Kurtköy\'de göl kenarındaki \'Doğapark’ adlı botanik ve hayvanat bahçesinde bu yıl 6\'ncısı yapılan ve 1 Haziran\'da başlayan Uluslararası 6\'ncı Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi\'nde şu ana kadar 100\'ün üzerinde eser ortaya çıktı. Şu anda dünyanın en büyük ve en seçkin sanat kolonileri arasına giren Doğapark\'ta yapılan eserlerin bu yıl İstanbul ve Ankara\'nın dışında değer bazı büyük illerde sergilenmesi planlandı.

Şu anda dünyada sanatçıların en fazla konuştuğu sanat kolonileri arasında yerini alan, sadece bu yıl 120 sanatçının kabul edilmesine rağmen 1670 sanatçının katılma başvurusunda bulunduğu Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi\'nde ressam, heykeltraş ve mozaik sanatçıları her yeni eserlere imza atıyor.  Sakarya ve Sapanca ilçesinin yanı sıra Türkiye\'nin de sanat dünyasında marka ismi haline gelen Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi\'nde sanatçılar çalışmalarını, içinde ceylanlar, pony atlar, lama, yaban koyunları, minyatür keçi gibi hayvanların yanı sıra flamingo, turna, tavus kuşları, yaban kazları gibi çokr sayıda kanatlı hayvanın da barındığı \'Doğapark\' adlı botanik bahçesinde gerçekleştiriyor.

Genel Koordinatörlüğünü Hakan Körpi\'nin, kratörlüğünü Denizhan Özer\'in yaptığı sanat kolonisinin bir başka özelliğinin de, burada sandese satak konuşulması, yeni kuşak sanatçıların da ustalarla tanışması onların deneyimlerinden yararlanma fırsatı bulması. Aynı szamanda kreatör olan, sanat ve doğaya olan düşkünlüğü ile de bilinen işadamı Ahmet Şahin, bir doğasever olarak göl kenarında kurduğu bu mini hayvanat ve botanik bahçesinde sanat kolonisi düzenleme fikrinin 6 yıl önce geliştiğini belirterek şunları söyledi:

Dünyanın en büyüğü


"Doğapark\'ı bir hobi olarak kurmuştuk. Sanata olan sevgim nedeniyle burada sanatçıları ağırlama fikri ortayla çıktı. Genel Koordinatörümüz Hakan Körpi ve diğer arkadaşların da yoğun çabalarıyla ilk koloniyi 6 yıl önce 20 sanatçıyla başlattık. Sanatçı sayısı az olmasına rağmen Doğapark\'ın güzelliği ve burada sunulan imkanlar sanatçıları çok memnun etmiş olacak ki bir anda tüm ülkede duyuldu. Yabancı sanatçılar da kendi ülkelerinde burayı anlattılar. İkinci ve üçüncü yıllarda hem yurt içinden, hem yurt dışından katılım için çok miktarda başvuru gelince seçici kurul oluşturduk. Altıncı yılımızda, dünyanın çeşitli ülkelerinden 1670 katılım başvurusu geldi. Tüm imkanları zorlayarak 120 sanatçıyı davet edebildik. Bu sayı bile, Portakal çiçeği Sanat Kolonisi\'nin şu anda dünyanın en büyük kolonisi ünvanını elde etmeye yetiyor. Buraya gelen yerli ve yabancı sanatçıların hepsi, bu büyüklükte ve böyle güzel bir ortamda çalışmadıklarını söylüyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor."

100\'ün üzerinde eser

Şu ana kadar sanatçıların 100\'ün üzerinde eser ortaya çıkardığı Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi\'ne katılan sanatçıların tuval, bolya, fırça ve diğer tüm malzemeleri ve konaklama masrafları Ahmet şahin tarafından karşılanıyor. Burada ortaya çıkan eserler ise İstanbul ve Ankara\'da sergilenecek. Bu yıl bu illerin dışında bazı büyük illerde de sergilenmesi için çalışma başlatıldı. Koloniye katılan sanatçılardan Süleyman Erdal, burasının ününü çok duyduğunu ancak bu yıl davet aldığında çok mutlu olduğunu belirterek, şöyle devam etti;

"20 yıldır resim yapıyorum. Kendimi en iyi resimle ifade edebiliyorum. Burası çok keyifli bir ortam. sanatçılar Birbirlerinden etkileniyor, bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Tamamen içiçe sanata konsantre olmuş günler geçiriyoruz."

Ayşenur Köksal ise, 6 günden bu yana burada olduğunu ve tek eser yaptığını belirtirken bunun büyük bir çalışma olduğunu belirterek, "Burası muhteşem bir ortam. Şehrin gürültüsünden kurtulmuş olduk" diyerek mutluluğunu bile getirdi. Asuman Türegün ise İzmitten geldiğini, uzun süredir bu  koloniye gelmeyi hayal ettiğini belirterek, şöyle dedi:

"Çok güzel bir ortam var. Dünyanın dört yenrinden gelen sanatçılar var. Burada olmaktan ve burada resim yapmaktan çok mutluyum."

Ankara\'dan katılan Ayşegül Poraya, yurt dışında da koloni çalışmalarına katılmasına rağmen buradaki doğal ortamın mükemmel olduğunu söyledi. Poraya, "Çok güzel bir çalışma güzel bir organizasyon farklı ülkelerden gelen sanatçılar da var, paylaşımlarda buluyuyoruz" diye konuştu.

Işık Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Seyit Bozdoğan da ilk kez davet aldığını belirterek, şunları söyledi:

"Burada sanat için mükemmel bir ortam var. Resim yaparken herhangi bir kısıtlama yok. İstediğiniz kadar resim yapabilir istediğin kadar tuval kullanabiliyorsun. Hatta saçmalayabilecek kadar çalışma yapsa bile istediğini yapabiliyorsun. Türkişye\'de devletin yapamadığını kurumlar yapıyor. Ahmet Şahin bey de sanat için mükemmel bir ortam yaratmış. Burası uluslararası ilişkiler açısından da çok önemli. Bu gibi etkinliklere ve ortamlara ihtiyaç var."
Dünyanın en büyük sanat kolonisinde yüzlerce eser yapıldı
Dünyanın en büyük sanat kolonisinde yüzlerce eser yapıldı
Dünyanın en büyük sanat kolonisinde yüzlerce eser yapıldı
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
390031c9d3bd4bf18bfc75a138fd6fee@