Dünyanın En Pahalı Benzinine Bile Su Kattılar!

Petrol kaynaklarına çok yakın olmasına rağmen dünyanın en pahalı akaryakıtının satıldığı ülkemizde, haksız kazanç peşinde koşan bazı istasyonların benzine su karıştırması sürücüleri çileden çıkarttı.

Akıl almaz hile yüzünden otomobilinde binlerce TL'lik zarar meydana gelen araç sahipleri, benzin istasyonları karşısında hakkını arayamıyor. Yakıt aldıktan kısa süre sonra aracı arızalananlar, serviste gerçeği öğrenince şoke oluyor. Hakkını aramak için yakıt aldığı istasyona şikâyetini ileten tüketici, 'aracınızın buradan aldığınız yakıt yüzünden arıza yaptığını bilemeyiz' cevabıyla karşılaşıyor. Son zamanlarda bu tür sorunlar sebebiyle birçok şikâyet alan tüketici uzmanları, petrol firmalarının bayiliklerinde denetimleri artırması gerektiğine dikkat çekiyor.

Bazı istasyonların daha fazla kazanç elde etmek için yakıta su kattığını belirten Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, bu yüzden tüketicinin mağdur olduğuna işaret etti. Kaya'nın verdiği bilgiye göre bazı bayiler, yakıtı çoğaltmak için kalitesiz petrol ürünleri kullanıyor. Bunlar da araçlarda büyük maddi hasara yol açıyor. Tüketicinin bu konuda hakkını arayabilmesi için de yeterli bir sistem bulunmuyor. Aracındaki sorunun, benzine karıştırılan sudan kaynaklandığını öğrenen tüketici, istasyonların sorumluluk kabul etmemesiyle ortada kalıyor. Çünkü benzin istasyonu, araç sahibine, 'Sorunun bizden aldığınız yakıttan kaynaklandığını bilemeyiz.' şeklinde cevap veriyor. Sorunun çözümü için Enerji Piyasası Denetleme Kurumu'nun (EPDK) yanı sıra petrol firmalarının bayiliklerini sık sık denetlemesi gerektiğine değinen Nazım Kaya, güvenilir firma olsa dahi bazı istasyon sahiplerinin art niyetli davranabildiklerini ifade ediyor: "Bugüne kadar mağdur sürücüye hakkının iade edildiğine rastlamadık. Bu konuda EPDK, denetimi artırmakla yetinmeyip hakkında şikâyet olan istasyonlarla ilgili ciddi sicil çalışması yapması gerekiyor."

Hileli yakıt, 6 bin lira zarara yol açıyor

Ford Servis Yetkilisi Ertuğrul Emre Uçar, yakıta karıştırılan su yüzünden müşterinin, 6 bin TL'lik bir masrafla karşılaştığını söyledi. Hileli ürünün aracın yakıt sistemini çökerttiğini aktaran Uçar, "Aracın yakıt pompası ve enjektörleri bozuluyor. Araç sahibi aşırı duman atma ve gaz yememe şikayetinden servise geliyor. Ancak raporlarda yakıtın içindeki su miktarı belirlenemiyor." dedi. Bu raporda yakıta su katıldığı tespit edilse bile 'zaman içerisinde alınan norm dışı yakıt' şeklinde rapor tutulduğunu belirten Uçar, arızanın son alınan yakıttan kaynaklandığının ispatlanamadığını ifade etti. Uçar, arıza mekanik olduğu için de sigorta kapsamı dışında kaldığı bilgisini verdi.

Yakıt kaynaklı sorunlar sebebiyle servise gelen araçlardan çok anormal maddeler çıktığını vurgulayan TEMSA Çobançeşme Servis Müdürü Hulusi Doyum da yaşadığı bir olayı şöyle anlattı: "Geçtiğimiz günlerde bir otomobilin deposundan alınan yakıtın değerleri ölçüldü. Normalde 72 derecede yanması gerekirken yakıt 60 derecede yanıyordu. Bu aracın yakıt sisteminde önemli masraflara yol açabilecek bir durum." Müşterilerin istasyondan mutlaka fiş almaları gerektiğine değinen Doyum, haklarını bu şekilde daha kolay arayabileceklerini kaydetti.

ZAMAN

14 yıl önce