Dünyanın en verimli toprakları arasında gösterilen ve Türkiye’nin meyve ve sebze üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Sakarya Pamukova son yıllarda ciddi tehdit altında bulunuyor.
İlçede bulunan katı atık tesisi yanında ovanın ortasına kağıt fabrikası ve taş ocağı kurulmasına izin çıkması, ayrıca kimyasal atıkların gömüldüğü bir alan haline gelmesi ovanın büyük tehlike altında olduğunu gösteriyor. Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Pamukova’da dünyanın en güzel ayva, şeftali, üzüm, elma gibi meyveleri yanı sıra her türlü sebzenin de yetiştiğini söyledi. Dünyanın en verimli ovalarının başında gelen ovanın rant için kurban edilmesine üzüldüklerini ifade eden Şenoğlu, “Pamukova, Sakarya Ovası gibi hızlı bir şekilde ranta kurban ediliyor. Birinci sınıf tarım arazileri katlediliyor. Biz ve birkaç kişi haricinde hiç kimse buna itiraz etmiyor. Bu duyarsızlığı aklım almıyor." dedi.
"Pamukova Ergene gibi olacak"
Bu gidişle Pamukova’nın Ergene Ovası gibi olacağını dile getiren Şenoğlu, bugün Ergene Ovası'nın kağıt ve diğer fabrikalarla ova özelliğini kaybettiğini hatırlattı. Verimli toprakların zehirlendiğini, yok olup gittiğini belirten Şenoğlu, şunları kaydetti: “Pamukova da bu gidişle Ergene gibi olacak. Ne yazık ki Pamukova’nın tam ortasına kağıt fabrikası kurulması ile ilgili izin çıktı. Ovanın ortasına kağıt fabrikası kurulmasına itiraz eden sadece Adapazarı Ziraat Odası ve birkaç kişi kaldı. Belediye başkanları, siyasetçiler, milletvekilleri dahil hiçbir yetkili buna karşı çıkmıyor. Karşı çıkmadıklarına göre bunun yapılmasına razılar demektir. Eğer bu fabrika yapılırsa o zaman tarım arazilerine ne kadar zararı olduğunu görecekler. Fakat iş işten geçecek. Ergene gibi olacak. Ne yazık ki basın da bu konuya çok duyarlı değil. Ergene’yi gösterin yeter. Ergene'deki vahim durumu göstersinler başka bir şey istemiyoruz. Şu an kâğıt fabrikasının çevreye verdiği zararı anlamıyorlar belki. İyi olduğunu savunuyorlar. Gitsinler Ergene’ye baksınlar.”
"Kendi bindikleri dalı kesiyorlar"
Bugün verimli ovaların yok edilmesine karşı çıkmayan belediye başkanları, milletvekilleri ve bürokratların kendi bindikleri dalı kestiğini vurgulayan Şeneoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “2009 krizinde 1 milyon insan tarıma geri döndü. Bu krizi tarım sayesinde atlattık. Eğer bu memlekette, bu tarımı öldürürlerse yazık ederler, bindikleri dalı keserler. Türkiye’de sanayileşmek için birinci sınıf tarım arazisi yerine daha kıraç binlerce dönüm alanlar var. Fabrikalar, tesisler böyle alanlara yapılmalı. Bir daha bu kadar verimli toprakları nereden buluruz? Tarım arazilerine olan duyarsızlığı anlayamıyorum. Bir şeyler dönüyor Türkiye’de.”
Şenoğlu, ayrıca bir taş ocağı alanına gömülü bulunan 12 kamyon atıkla ilgili de yetkililerin daha ciddi tedbirler almasını istedi.
Hukuk mücadelesi başladı
Bu arada Ziraat Mühendisleri Odası, ovaya kağıt fabrikasının kurulmasının iptali için yargıya başvurdu. Ayrıca Sakarya Barosu da harekete geçti. Baro Çevre ve Kent Komisyonu konuyu ayrıntılı bir şekilde araştıracak gerekirse dava yoluna gidecek. Baro Başkanı Zafer Kazan, daha önce yaptığı açıklamada, Sakarya Toprak Kurulu’nun oy çokluğu ile aldığı onay kararını ‘sorumsuzca bir karar’ olarak olarak değerlendirmişti.
Kazan, “Türkiye’nin en verimli arazilerinin bulunduğu Pamukova’da, ovanın ortasından geçen Sakarya Nehri kenarında kağıt fabrikası kurulacağını öğrenmiş bulunuyoruz. Sakarya Toprak Kurulu, İstanbul’a da içme suyu takviyesi yapılan nehrin kenarındaki 200 dönümlük birinci sınıf tarım arazisi üzerine Halkalı Kağıt firmasının fabrika kurmasına onay vermiş. Eğer doğru ise çok vahim bir durum. Sakarya Barosu Çevre ve Kent Komisyonumuz konuyu ayrıntılı bir şekilde araştıracak ve gerekirse dava yoluna gidecektir. Bu sorumsuzca karar kabul edilemez.” ifadesini kullanmıştı.