Duymayan çocuğun okul ve arkadaş çevresine uyumda zorluk çekebileceğini ve kendini ifade edemeyeceğini dile getiren Opr.Dr. İzmirli, "İşitme kaybı eğitim ve öğretimde çok önemli sıkıntılar meydana getirebilir" dedi. İyi duymayan öğrencinin dersleri anlamayacağını, öğrenme zorlu çekeceğinin altını çizen İzmirli, bunu anlamanın oldukça kolay olduğunu dile getirdi.
İzmirli, şu uyarılarda bulundu: "Çocuk öğretmenini iyi dinlemiyor, başka şeylerle ilgileniyor ve dikkat eksikliği yaşıyorsa, bu iyi duymadığının bir işaretidir. Öğretmen çocuğun yanına gidip bir şeyler sorduğu taktirde, çocuk normalden daha yüksek sesle cevap veriyorsa, bu duyma kaybı yaşadığının açık bir delili sayılıyor. Evde televizyonu ve müziği yüksek sesle dinliyorsa anne-baba çocuğunun duyma bozukluğu yaşadığını anlayabilir."
Orta kulak iltihaplarının çocuklarda oldukça sık görüldüğünü dile getiren İzmirli, bunun da duyma kaybının en önemli sebeplerinden biri olduğunu vurguladı. Kabakulak enfeksiyonu da tedavi edilmediği taktirde ciddi duyma kaybına yol açacağını belirten İzlirli şu bilgileri verdi: "Okullar gibi toplu mekanlarda sık görülebilen ve yayılan kabakulak enfeksiyonunun mutlak suretle hekim kontrolüne alınması gerekiyor. Kabakulak enfeksiyonu 24 saat içinde teşhis edilip tedaviye başlanmadığı taktirde ani ve kalıcı duyma kaybına neden oluyor. Bulaşıcı olan kabulak enfeksiyonu tedavi edilinceye kadar öğrencinin okula gönderilmemesi gerekiyor. Böyle durumlarda çocuk mutlaka bir uzman doktara götürülmelidir."
Göz hastalıkları uzmanı Hakan Yüzer de görme sorunu yaşayan çocukta duyma kaybında olduğu gibi okula uyum sağlamasının da güç olacağını söyledi. İyi görmeyen çocuğun dersini anlamayacağını ve arkadaş çevresine uyum sağlamayacağını ifade eden Yüzer, bu sorunu yaşayan öğrencilerin okula gitmek istemeyeceğini kaydetti. Yüzer, görme kusuru yaşayan öğrencinin hem veli hem de okulda öğretmen tarafından kolaylıkla anlaşılabileceğini belirterek, "Çocuk evde televizyonu çok yakından izliyorsa görme sorunu yaşıyor demektir. Okulda tahtaya gözlerini kısarak ve uzun uzun bakıp anlamaya çalışıyorsa ya da sırasından kalkıp tahtadaki yazıyı görmek için öne doğru gidiyorsa bu çocuğun görme sorunu yaşadığını gösterir. Ayrıca defterine yazı yazarken başını deftere çok yaklaştırması da görme ile ilgili bir sorun yaşadığını gösterir." diye konuştu.