Eğitim-Öğretimde farklı uygulamalarıyla dikkat çeken Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi’nde 10. Sınıf öğrencileri edebiyat dersini, öğretmenleri Ercan Yılmaz’ın öncülüğünde Saklıgöl’ün doğal güzellikleri arasında işlediler.
Talebelere düşüncelerini özgürce ifade edebilme imkânı sağlayan ve zaman, mekân algısını uygulayarak benimseten Sakarya Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi, düzenlediği kültür sanat etkinlikleri ve öğrencilerine verdiği farklı eğitim ile okulun vizyonunu yansıtmakta. Eğitimde uygulamayı önemseyen okulun; onuncu sınıf öğrencileri, edebiyat öğretmenleri Ercan Yılmaz’ın gözetmenliğinde ilginç bir edebiyat dersi gerçekleştirdi.
Gaston Bachelard’ın Mekânın Poetikası adlı kitabında geçen ‘mekân eylemi çağırır, bu arada hayalgücü de eylemden önce çalışmaya koyulur. Otları biçer, tarlayı sürer. Hayalgücünün tüm bu eylemlerinin faydasını da belirtmek gerekir’ sözünden hareketle yola çıkan talebeler edebiyat dersini Saklıgöl’de gerçekleştirdiler. Öncelikle Saklıgöl’ün sararmış yaprakları arasında kısa bir gezinti yapan öğrenciler, mekânın ruhuna vâkıf olabilmek için bir süre kitap okuyup, etrafı dinlediler.
Ardından da gölün kenarına toplanan öğrenciler edebiyat öğretmenleri Ercan Yılmaz ile Alphonse De Lamartine’nin Yaşar Nabi çevirisinden Göl şiirini okudular ve üzerine yorumlamalarda bulundular. Ahmet Haşim’in Göl Saatleri kitabına da yer yer atıfta bulunan talebeler, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Huzur adlı romanında geçen ‘suyun sesi, aşkın, ihtirasın sesinden kuvvetlidir’ cümlesinden, Fuzûlî’nin Hz. Peygamber için yazılmış en güzel Naat olan Su Kasîdesi’nden bahsetmeyi de ihmal etmediler.
Ders süresince zaman ve mekân algısının çok önemli olduğunun altını çizen Ercan Yılmaz ise öğrencilere ‘zaman ve mekân algınız olsun, gerisi kendiliğinden gelir. Her ânınızın kıymetini bilin’ diyerek tavsiyelerde bulundu ve okumaları için öğrencilere Gaston Bachelard’ın Su ve Düşler, Jay Griffiths’in Tik Tak Zamana Kaçamak Bir Bakış gibi kitap önerilerinde bulundu.
Öğrenciler, ders bitiminde mekân ile ilgili aldıkları notlarını ve derste konuştukları konuları birleştirerek bir metin yazacaklarını belirtti ve edebiyat öğretmenleri Ercan Yılmaz’a teşekkürlerini ilettiler.