Eğitim Bir-Sen: Kaynak kitap isteyenler de var

Eğitim Bir Sen Sakarya Şubesi, dün yaptığı toplantıda, deprem görmüş hasarlı okul binaları ile ilgili çalışma yapılmasını isterken, kaynak kitap konusunda, “Kaynak kitap isteyen velilerde var” diyerek açıklamada bulundu.

Eğitim Bir Sen Sakarya Şube Başkanı Murat Mengen ve Yönetim Kurulu üyeleri, Elegante Kafe’de gerçekleştirilen programda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Eğitim Bir Sen Genel Merkezi tarafından hazırlanan raporları değerlendiren Başkan Mengen, eğitimin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı. Eğitim Bir Sen Genel Merkezi tarafından hazırlanan raporu okuyan Eğitim Bir Sen Sakarya Şube Başkanı Murat Mengen, raporun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Mengen, “Bu rapor, Türkiye’de eğitimle ilgili hemen hemen bütün göstergeleri içeren, farklı açılardan değerlendiren, bu alanda bugüne kadar hazırlanmış en kapsamlı çalışmadır” ifadelerini kullandı.

Mesleki Eğitim


Mesleki eğitim alanında ilerleme olduğunu belirten Mengen, eğitimde fiziki bir iyileşmenin de söz konusu olduğunu vurguladı. Bunun göz ardı edilemeyeceğini belirten Mengen, “Rapora baktığımızda okullaşma oranında ciddi bir artış, mesleki eğitimde ilerleme söz konusudur” dedi. Özel öğretim kurumlarının sayısının arttığını ifade eden Mengen, “Okul öncesinden ortaöğretime tüm kademeler göz önünde bulundurulduğunda, 1990 yılında 157 bin civarında olan özel öğretim kurumu öğrenci sayısının, 2015 yılında ise 1 milyon 174 bine çıkmıştır” şeklinde konuştu.

Devamsızlık Sorunu


Öğrenci devamsızlığı sorunun gün geçtikçe arttığını belirten Mengen, “Öğrenci devamsızlığıyla ilgili veriler, özellikle liselerde özürlü ya da özürsüz 21 gün ve üstü devamsızlık yapan öğrencilerin oranlarının yüksek olduğunu gösteriyor.  2014 - 2015 yılı verilerine göre, her 100 lise öğrencisinin yaklaşık 19’u 21 gün ve üzeri devamsızlık yapmıştır. Ortaokullarda her 100 öğrenciden 10’u; ilkokullarda ise her 100 öğrenciden 5’i 21 gün ve üstü devamsızlık yapmıştır” dedi.

İhtiyaçlar Giderilmeli


Ülke genelinde derslik ve öğretmen ihtiyacının bir an önce giderilmesi gerektiğini belirten Mengen, “2015 yılında dersliklerin yaklaşık yüzde 16’sında ikili eğitim yapılıyor. Buna göre, sınıf mevcutları ve okullaşma oranları ile ilgili verilerin sabit kalması durumunda ilk ve ortaokullarda ikili eğitim uygulamasına son verebilmek için yaklaşık 60 bin derslik ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı.

Hasarlı Okullar

Sakarya’da bulunan hasarlı okullardan kurtulmamız gerektiğini belirten Mengen, “15 Temmuz’un en büyük yıkıcı tarafı Milli Eğitim’de olmuştur. İhraç edilenlere baktığımızda bunun büyük çoğunluğunun Milli Eğitim’den olduğunu ve bu FETÖ’nün özellikle Milli Eğitim içerisine girdiğini görmekteyiz. Eğitim sistemimizin yetiştireceği gelecek nesillerin bu raporda sunulanlar doğrultusunda eğitilmesi ve herhangi bir yasa dışı bağlantı olmadan yetiştirilmesi gerektiğine inanmaktayız. Ayrıca Sakarya’mızda 1999’da yaşadığı deprem sonrası birçok eğitim binası hasar aldı. Bir an önce hasarlı eğitim binası kalmaması için bir proje hazırlanmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak Kitap


Kaynak kitap alınmasının doğru olmadığını ancak bazı velilerin okula bu yönde baskı yaptığını ifade eden Mengen, “Kaynak kitap kullanılmaması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir genelgesi var ve öğretmenlerimizin Milli Eğitim Bakanlığı'nca başlatılan dönüşümüne destek olmalı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hantal yapısından kurtulmasıyla bu projelerde ilerleyecek ve çok daha kaliteli hale gelecek. Ancak birçok okulda öğrenci velileri okula kaynak kitap alınması konusunda da baskı yapıyor, bu konuyu da kaynak kitap isteyen okullar gibi ayrıca değerlendirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Yenihaber

Eğitim Bir-Sen: Kaynak kitap isteyenler de var
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
53e3ae9c18871d71e4fefed338862fcf@