Toplu sözleşme süreci nasıl işleyecek?
Toplu sözleşmenin üçüncüsünü gerçekleştirmek üzere bu hafta itibari ile kamu işveren ile toplu sözleşme süreci başladı. Pazartesi günü ilk yapılan toplantı da bir takım prensiplerin genel çerçevesinde toplu sözleşmeyi konfederasyon başkanımız tarafından ortaya koyuldu ve Kamu İşveren Heyeti Başkanı Faruk Çelik başkanlığındaki kamu işveren heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti başkanı Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlığında çeşitli açıklamalarda bulunuldu. Bu çerçevede birinci gün itibari ile temel beklentilerimizi ortaya koyduk.
İlk gün görüşmelerinde kamuoyuna olumlu bir hava yansıdı.
Görüşmeler ilk gün iki kazanım ve doğru tespit ile birlikte başlamış oldu. Bunların bir tanesi şuanda bütün memur arkadaşlarımız 2006’dan bu yana göreve başlamış arkadaşlarımızın bir beklenti halinde ki bir derece verilmesiydi. Bunu Bakan bizzat kamuoyu önünde duyurmuş oldu. İkinci olarak ise eş durumu tayinlerinde çerçeve ile birlikte 3 yıl özel sektörde eşinin ve sigortalı çalışma şartı vardı. Bunun kaldırılmasını ve eski yönetmeliği dönülmesini yani, 2 yıl içerisinde fiilen 365 gün çalışmış arkadaşlarımızın eşleri onların bulundukları yere tayin isteme imkânıydı. Görüşmelerin ilk gününde bu iki konuda mutabık kalınması nedeniyle böyle bir hava oluştur. Ayrıca bu toplu sözleşmede, 1. ve 2. Dönem toplu sözleşmelerden farklı olarak kamu işveren heyeti ve kamu görevlileri sendikalar heyeti arasında tekliflerin oluşturulması, müzakeresi ve bir hak arama kültürünün gelişmesi konusunda kamu görevlileri adına bir değişim olduğunu da söyleyebiliriz.
Eğitim çalışanlarının bu toplu sözleşmede öne çıkan talep ve beklentileri .
Üç yüz bin kişilik imza kampanyası ile Kamu Denetçiliği Kurumu’na sorunun çözümü için başvurduğumuz nöbet ücretlerini çok önemsiyoruz. Devlet bir hizmet yaptırıyorsa karşılığını verir, bunu öder. Ayrıca başka bakanlıklarda nöbet ile ilgili ücret ödenmeye devam ediyor. Biz tutulan her nöbet için 6 saat ek ders ücreti istiyoruz. Öğretmenlerin tuttukları nöbet görevine karşılık ek ders ücreti ödenmesi konusunun toplu sözleşme masasında taleplerimiz var. Tutulan her nöbet için 6 saat ek ders ücreti istiyoruz. Şu anda eğitim 2014-2015 eğitim öğretim yılı başarıyla tamamlandıysa Eğitim-Bir-Sen üyelerinin ciddi bir özverisi söz konusu olmuştur. Eğitim çalışanlarından büyük bir beklenti vardır. Bunun içinde biz mutlaka Milli Eğitim Bakanlığının da aynı görüşte olduğunu belirterek kamu işveren tarafı bu konuda net bir şekilde hazır gelmeli ve bu karşılanmalıdır. Mutlaka nöbete ücret, bu masada karşılığını bulmalıdır. Eğitim çalışanlarının bu haklı talebi toplu sözleşme görüşmelerinde bizim de başta taleplerimizden olduğunun bilinmesini istiyoruz. Ek göstergelerinin 3600’e çıkartılması yine bizim için en öncelikli maddeler arasındadır. Öğretmenlerin eğitim-öğretim tazminatı oranlarının 50 puan (394,65.-TL) artırılması için mücadele vereceğiz. Hizmet sınıfına bakılmaksızın eğitim kurumlarında görev yapan personele, her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde ek gösterge dâhil en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 250’si tutarında (1.973,25.-TL) ikramiye ödenmesini talep ediyoruz.
Eğitim hizmet kolunda yaşanan sorunlar her zaman kamuoyunun gündeminde.
Hafta sonu yapılan sınavlar var. Bu sınavlarda Milli Eğitim Bakanlığının organize etmiş olduğu sınavlarda farklı ücret, üniversitenin organize etmiş olduğu sınavlarda ise farklı ücret ödeniyor. Bizim bu noktada ÖSYM’nin organize etmiş olduğu sınavlarda ki ücretin, Milli Eğitim’in organize etmiş olduğu sınavlarda ücreti olarak ödenmesini özellikle arzu ediyoruz. Tazminatla ilgili beklentilerimiz var. Ek derslerle ilgili beklentilerimiz var. Hizmetli memuru arkadaşlarımızın göstergeye geçilmesine ve birinci dereceye kadar gelinmesi ile ilgili beklentilerimiz var” ifadelerini kullandı. Mahrumiyet bölgelerinde arkadaşlarımız çok zor şartlarda hizmet vermektedirler. O zaman o hizmeti veren arkadaşlarımızın da mutlaka ekstra bir ücretlendirmeye dâhil olması gerekiyor. İdareci arkadaşlarımız ile ilgili önemli taleplerimiz söz konusu. Taleplerimiz makul karşılanabilir taleplerdir. Üniversite hocalarının ve idari personelin çalışma şartları içerisinde birbirinden farklı taraflar söz konusu. Bunların giderilmesi gerekiyor. Biz idari personelinde geliştirme ödeneğinden pay alması gerekiyor. Çünkü yeni kurulmuş bir üniversitenin geliştirilmesinde hocalarımız ne kadar önemliyse idare personelimizde o seviyede önemli ve üniversitenin gelişiminde önemli katkılar sunmaktadırlar. Eşit işe eşit ücret kapsamında gördüğümüz eksiklikler var. Bu eksikliklerin mutlaka giderilmesini istiyoruz. Şef arkadaşlarımızın memur arkadaşlarımızın ve değişik alanlarda hizmet eden arkadaşlarımızın beklentileri var. Bu beklentilerin karşılanmasını istiyoruz.