Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Öfke Yönetimi’ başlıklı seminer AKM’de gerçekleştirildi.
Psikiyatri Uzmanı Reşat Sabri Yurdakul, “Öfke nöbetinde yaptığımız davranışlardan pişman olma olasılığımız çok yüksektir. İnsanlar en çok sevdikleri ve yakın çevresindeki insanlara karşı öfke kontrolü yapmayı bırakıyorlar. Öfkelenebiliriz ama öfke durumunda karşı tarafı anlamaya çalışmayı bırakmamalıyız” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sağlık İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa gerçekleştirdiği ‘Öfke Yönetimi’ başlıklı seminer gerçekleştirildi. AKM’de düzenlenen eğitim seminerine İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı ve çok sayıda dinleyici katıldı. Psikiyatri Uzmanı Reşat Sabri Yurdakul’un konuşmacı olarak katıldığı programda öfke kontrolü ve stres yönetimi konuşuldu. Program sonunda Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı günün anısına Psikiyatri Uzmanı Yurdakul’a hediye takdim etti.
Eğitim almak öfkemizi kontrol altında tutmaya yetmiyor
Programda öfke kontrolünün sağlık çalışanları açısından önemine değinen Sakarya İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, “Öfke kontrolüne her zaman ihtiyacımız vardır. Daha ilkokula giderken bizlere öfke kontrolüyle ilgili öğütler verilmeye başlıyor. ‘Keskin sirke küpüne zarardır’ diye bir atasözümüz var. Bu keskin sirkenin küpüne ne kadar zarar verdiğini hepimiz tecrübe edinmişizdir. Öfke kontrolü eğitimi almak öfkemizi kontrol altında tutmaya yetmiyor. Vaktimiz olduğunca tekrar etmeliyiz. Öfkemiz belki de özellikle sağlık işinde ayaklarımızın altına almamız gereken bir duygumuz. Hasta ve hasta yakınlarına karşı öfke kontrolümüzü titizlikle korumalıyız” diye konuştu.
Günlük hayatımızın bir parçası
Sağlık çalışanlarının öfkeyle nasıl baş edeceklerini anlatan Psikiyatri Uzmanı Reşat Sabri Yurdakul, “Öfke günlük hayatımızın bir parçasıdır. Asıl önemlisi de öfke anında yapacaklarımızdır. Nerelerde öfke yaşıyoruz diye düşündüğümüzde cevabı insanın olduğu her yer oluyor. Evimizde, işimizde ve özellikle trafikte. Yaşantımızda bizi kızdıracak bir sürü şeyde öfkemizin boyutları birikerek artıyor. Hak etmediğimizi düşündüğümüz davranışlar öfkemizin temel sebeplerindendir. Şunu kesinlikle bilmemiz lazım öfke geçici bir durumdur. En büyük öfkelerimiz en fazla 5 dakika sürüyor. Bu 5 dakikalık öfke nöbetinde yaptığımız davranışlardan pişman olma olasılığımız çok yüksektir. İnsanlar en çok sevdikleri ve yakın çevresindeki insanlara karşı öfke kontrolü yapmayı bırakıyorlar. Öfkelenebiliriz ama öfke durumunda karşı tarafı anlamaya çalışmayı bırakmamalıyız” ifadelerini kullandı.