Sakarya Emniyet Müdürlüğünce Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası\'nda düzenlenen EGM Bölge Değerlendirme Toplantısı\'nda konuşan Vursavaş, Karayolları Eylem Planı\'nda, 2020 yılına kadar trafik kazalarından kaynaklanan ölümleri yüzde 50 azaltma adına bir taahhütte bulunduklarını söyledi.
Trafik güvenliğinin sadece Türkiye\'nin problemi olmadığını belirten Vursavaş, "Dünyada 1,3 milyon insan hayatını kaybediyor, 20 ile 50 milyon arası kişi yaralanıyor ya da sakat kalıyor, 518 milyar dolarlık sosyo-ekonomik kayıp var. Problem bu kadar büyük olunca başta BM olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve bütün kurum kuruluşlar uzun yıllardan beri çalışmalar yapıyorlar ve 2004 yılında DSÖ tarafından yayınlanan trafik kazalarını değerlendirme raporu, trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin önlenebilir olduğunu ortaya koyuyor" diye konuştu.
Vursavaş, bu kapsamda 2009\'da Bakanlar Kurulu\'nda kabul edilen ve taahhüt ettikleri yüzde 50 ölümleri azaltma adına yaptıkları çalışmalar sonucunda ortaya bir eylem planı konulduğunu anlattı. Türkiye\'ye ait eylem planı olduğunu ama daha önce bu eylem planını hazırlayan Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden örnek aldıklarını vurgulayan Vursavaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Eylem planını takip eden kurul var. Biz de İçişleri Bakanımızın başkanlığında kurulmuş bir eş güdüm kurulu kurguladık ve Başbakanlık genelgesinde de bu kurulumuzun görevleri var. Bu kurulun ana görevi, 2020 yılına kadar trafik kazalarından kaynaklanan ölümlerin tespit edilmesi, çeşitli çözüm arayışları ve bunları revize etmek adına bir kurul. Bu zamana kadar 2 defa toplandı. İçişleri Bakanımızın başkanlığında ve müsteşarımızın başkanlığında. Tabii bu kurulun sadece EGM\'nin koordinesinde gerçekleşmesine rağmen 23 kurum ve kuruluşun müsteşar düzeyinde temsilcisi var ve bu kurul aslında 6 ayda bir toplanarak bütün ülke çapında trafik güvenliğiyle ilgili yapılanları değerlendirmek, faaliyetleri bir sonraki adımda neler atılacağına karar vermek adına çalışmalar yapılıyor."
Vursavaş, trafik kazalarındaki ölümlerde çok ciddi azalma olduğunu vurgulayarak, "Fakat bunun en önemli takip noktası iller. İllerde de kurullar oluşturduk. Sizin de bildiğiniz, Afyon\'da emniyet kemeri projesi başladı. Yüzde 7 emniyet kemeri takma oranı varken yüzde 70-80\'lere çıktı. Yüzde 80\'lere çıktığı durumda bir sene öncesi ve sonrası ölüm oranlarına baktığımızda yüzde 30 gibi azalma meydana geldi" ifadesini kullandı.
Kocaeli\'nde de emniyet kemeri kullanma oranlarına ve ceza miktarındaki artışa bağlı olarak ölüm ve yaralanma sayısında ciddi bir azalma olduğunu aktaran Vursavaş, "Bunlar güzel göstergeler. İl içinde çalışmaları koordine ederken ilin genel anlamda risk faktörünü çok iyi tespit etmek gerekiyor. Bazı illerimizde emniyet kemeri takma oranları çok düşük, bazı illerimizde kask ciddi bir problem, bazı illerimizde alkolle ilgili problemler var. İl içindeki problemin çözümüne yönelik il içindeki kurum ve kuruluşların koordineli çalışması gerekiyor" dedi.