Einstein'i Öldüren Aort Yırtığından, 4 Saatte Kurtuldu

Acıbadem’de “Yapay damar” ile Hayata Tutundu.

Yirminci yüzyılın en önemli kuramsal fizikçisi olarak kabul edilen ve Nobel Fizik Ödülü sahibi Albert Einstein, 18 Nisan 1955 yılında, 76 yaşında karnındaki aort damarının yırtılması sonucunda öldü.

Bursa'da yaşayan 72 yaşındaki Asım Kopuz'da da fizikçi Einstein'ın ölümüne yol açan 'karın aort damarı'nın yırtılması sorunu tespit edildi. Şiddetli karın ağrısı, nefes darlığı ve düşük tansiyon şikayetleri ile Acıbadem Bursa Hastanesi Acil Servisine başvuran evli ve üç çocuk babası Asım Kopuz, Asım Kopuz, Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Hayati Özkan, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Uğur Kaya ve Anestezi Uzmanı Dr. Hüseyin Gönençer
tarafından acil olarak ameliyata alındı. Asım Kopuz’un dört saat süren ameliyatı boyunca yırtılan damarın yerine suni malzemeden yapılan yeni bir damar konuldu. Kopuz, mutlak bir ölümden hekimlerin doğru teşhisi ve acil müdahalesi sayesinde kurtuldu.
8-10 Ünite Kan Verildi

Hastanın acil servise baygın olarak geldiğini söyleyen Prof. Dr. Hayati Özkan, Asım Kopuz’a yapılan müdahaleyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “ Hasta hastanemize geldiğinde tansiyon ve nabzı alınamayacak kadar yavaşlamıştı. Hastamızı vakit kaybetmeden bilgisayarlı tomografiye aldık. Tomografide, karın içindeki aort damarının genişleyerek sırt bölgesi içindeki yağ dokusuna doğru kanadığını tespit ettik ve hastayı hızlıca ameliyata aldık. Dört saat süren ameliyat ile hastanın yırtılan aort damarını yapay damarla değiştirdik.”

Ameliyat esnasında hastaya yaklaşık 8-10 ünite kan vererek normal düzeyin çok altında olan kan düzeyini yükselttiklerini de ifade eden Prof. Dr. Özkan, böylelikle hastanın tansiyon ve nabzını normal seviyeye getirdiklerini belirtti.

Yoğun Bakımda Zorlu 10 Gün

Başarılı geçen ameliyat sonrasında yoğun bakım ünitesine alınan Asım Kopuz, 10 gün süresince burada takip edildi. Acıbadem Bursa Hastanesi Yoğun Bakım Bakım Ünitesi’nde Prof. Dr. Ferda Kahveci sorumluluğunda yoğun bakım tedavisi yürütülen Kopuz, beş gün yapay solunum cihazında izlendi. Bozulan böbrek ve akciğer fonksiyonları düzenlendi. Rehabilitasyon, yapay beslenme, antibiyotik ve gerçekleştirilen diğer tıbbi tedaviler sonucunda genel durumu önemli ölçüde düzeldi.

Yoğun bakımın ardından kısa bir süre de kalp damar cerrahisi kliniği bünyesinde tedavisi devam eden Kopuz, 15. günün sonunda sağlığına kavuşarak taburcu oldu.
Aort Damarı Nedir? Neden Yırtılır?

Aort damarı; kalpten çıkıp göğüs içi ve karın içi organlara temiz kanı taşıyan vücudun en büyük atardamarıdır. Uzmanlar, aort damarındaki genişlemelerin çoğu zaman nedeninin saptanamadığını ancak; yüksek tansiyon, damar sertliği, sigara içiciliği ve ileri yaşın risk faktörleri arasında olduğunu ifade ediyor.

Bu damarın bulunduğu yere göre genişleyere 5 -6 cm çapa ulaşmasına ise anevrizma adı veriliyor. Anevrizma hastalığı, hastada uzun yıllar hiçbir belirti vermediği gibi; damarın ileri derecede genişlemiş olduğu durumlarda karın ağrısı ve karında şişlik ile kendini gösteriyor. Tıbbi verilere göre, çapı 5 cm'den küçük olan anevrizmaların yırtılma oranı yüzde 6 ile 15 arasında ; çapı  5 cm'den büyük anevrizmaların yırtılma oranı ise yüzde 20 ile 45 arasında değişiyor



Prof. Dr. Hayati Özkan
, “ Genişlemiş olan damar yırtıldığında, göğüs boşluğu ve karın içine doğru kanarsa, hastaların bir çoğu hastaneye yetiştirilemeden hayatını kaybediyor. Bazen de yırtılma sırt bölgesindeki yağ ve kas dokuları içine doğru olduğundan kanama geçici olarak durabiliyor ve müdahale için hekime zaman kalıyor. Asım Bey de bize bu durumda ulaşıp hayata dönen hastalarımızdan” dedi.
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
dca3047abf4d78950981a23f4c302cb4@