'En temel çözüm Ortadoğu'da barış'

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi tarafından “Göç ve Uyum: Türkiye\'ye Yönelik Suriyeli Göçü” isimli bir çalıştay düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) tarafından düzenlenen “Göç ve Uyum: Türkiye\'ye Yönelik Suriyeli Göçü” isimli çalıştay, ORMER Kudüs Salonu’nda gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pınar Yazgan Hepgül’ün yaptığı çalıştaya, Londra Regent’s Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Sirkeci, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yüceşahin ve Trakya Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Deniz Eroğlu konuşmacı olarak katıldı.

Ortadoğu’da meydana gelen göçün nedenleri hakkında bir sunum yapan Prof. Dr. İbrahim Sirkeci Ortadoğu’daki göç tiplerini, sözleşmeli göçmen işçi hareketleri, hizmet ve ev işçiliği göçleri, savaşlar ve çatışmalar sonucu kitlesel akınlarla gelenler, düşük yoğunluklu çatışmalarla süreli olarak göç edenler ve öğrenciler, diplomatlar, şirket görevlileri gibi göç etmek durumunda olanlar şeklinde sıraladı.

Çare Ortadoğu’da barış

Irak, Türkiye ve Suriye’de ki ‘İç Güvensizlik Ortamı’ raporu sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Sirkeci, Irak, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen göçün nedenleri hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Sirkeci, Ortadoğu’da meydana gelen nüfus hareketliliğine karşı en temel çözümün Ortadoğu\'da barışın sağlanması olduğunu söyledi.

Hızlı yaşlanıyoruz

Türkiye ve Suriye nüfuslarının demografik eğilimlerini karşılaştırmalı olarak analiz eden Doç. Dr. Murat Yüceşahin, iki ülke arasındaki demografik yapı ve eğilimlerinin belirgin olarak farklılaştığını belirtti. Türkiye nüfusundaki dinamiklerin hızlı bir şekilde değiştiğini ifade eden Doç. Dr. Yüceşahin, Türkiye’nin 2000 yılından itibaren hızlı bir yaşlanma sürecinde içerisinde olduğunu söyledi.

Suriye nüfusunun toplam doğurganlık hızındaki değişimin, Türkiye’nin 30 yıl gerisinden geldiğini belirten Doç. Dr. Yüceşahin, Türkiye nüfusunun daha hızlı yaşlandığını söyledi.

İkilemde kalıyoruz

‘Suriyeli Göçmelere Kamuoyu Yaklaşımı’ konusu üzerine bir sunum yapan Öğr. Gör. Dr. Deniz Eroğlu, 2011 yılından itibaren Suriye’den gelen göçmenlerin yaşadığı sorunlara değindi. Suriyeli göçmenlere karşı yaklaşımın ‘Sosyal Kimlik Teorisi’ ve ‘Çıkar Teorisi’ üzerine olduğunu belirten Öğr. Gör. Dr. Eroğlu, “Suriyeli göçmenlere karşı gittikçe olumsuzlaşan bir durum söz konusu. Suriyeli göçmenlere potansiyel suçlu gözüyle bakıyoruz. Kamuoyunda sürekli olarak bir suçlama ifadesi var” dedi.

Suriyelilere karşı ‘dilenci, hastalık yayıyor, seçimlerde oy kullanıyor, parasız üniversite, Suriyelilere iş imkanı’ gibi olumsuz suçlamalarda bulunulduğunu belirten Öğr. Gör. Dr. Eroğlu, “Suriyeli göçmenlere karşı, ne iş piyasasına erişebilsin ne de dilensin ikileminde kalıyoruz” dedi.
'En temel çözüm Ortadoğu'da barış'
'En temel çözüm Ortadoğu'da barış'
'En temel çözüm Ortadoğu'da barış'
9 yıl önce
SRC 5 temel eğitim
temel etüdleri
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
ec1cb92b080fc11c369fe01e1cb4eb8d@