Enerji Bakanlığı, SCADA merkezinde gözlemde bulundu

T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğünden, Bakanlık Denetim Heyeti Başkanı Atıf Atasever başkanlığındaki Bakanlık ve TEDAŞ temsilcilerinden oluşan heyet SEDAŞ’ın 40 Milyon TL yatırım yaptığı SCADA projesini yerinde inceledi. Bakanlık heyeti, SEDAŞ Şebeke Yönetimi Grup Müdürü Gökmen Hasançebi’den proje ayrıntıları hakkında SCADA Kontrol merkezinde ayrıntılı bilgiler aldı.

Enerji Bakanlığı ve TEDAŞ temsilcileri, SCADA Kumanda merkezinde gözlemde bulunurken, SEDAŞ’ın, Sakarya, Kocaeli, Bolu ve Düzce de akıllı şebeke projelerini hayata geçirmeye devam ettiğini öğrendiler, (Kontrol ve Veri Toplama Sistemi) SCADA Kumanda merkezinde SEDAŞ’ın Doğu Marmara’da 20 Bin kilometrekarelik dağıtım bölgesinde SCADA sistemi ile orta gerilim elektrik şebekesindeki enerji durumunu uzaktan izleyebildiğini gerektiğinde uzaktan şebekeye kumanda edildiğini uygulamalı şekilde gördüler.

Bakanlık yetkilisi Atıf Atasever, “Yeni bir teknoloji olmasına karşın gelişmiş ülkelerdeki elektrik şebekelerinde SCADA sistemlerinin yaygın hale geldiğini biliyoruz. SEDAŞ’ın Türkiye’de dağıtım şirketleri içinde bu konuda öncü bir rol oynamasını takdirle karşılıyoruz” dedi. Atasever, Projeyi başarılı bulduklarını belirterek, “Çağrı Merkezi ile SCADA sisteminin koordinasyonunun ve tüketicilerin elektrik bağlantı adres bilgilerinin SCADA Projesi içinde güncel olarak yer alması da SEDAŞ’ın oluşturduğu SCADA Projesinde verimli çalışmayı getirecek çok önemli özellikler. SEDAŞ’ın bilişim altyapısı ile yöneteceği şebekede, SCADA Projesi, gerçek zamanlı izleme, sistem performansı hakkında anında bilgi sahibi olma, veri toplama, sistemde modifikasyon yapma, otomatik rapor üretimi, ekipman ömürlerinin uzaması, hızlı müdahale, enerji kesinti sürelerinin minimize edilmesi, operasyon ve bakım maliyetlerinin azaltılmasını da sağlayacak. Şebekede arızanın yansıdığı trafo merkezinin ve devre dışı kalan ana hatların görülebilmesi, arızalara hızlı müdahale, bu aynı zamanda ciddi bir zaman tasarrufu anlamına gelmektedir. Açmış bir bölgeyi kapamaya gitmek, sonra bir de kaynağa uğramak zaman alan bir işlemdir. Hele bir de trafik yoğunluğu olan bir şehirde birkaç bölge aynı anda açmışsa son bölgenin elektrik şebekesinin yeniden beslenmesi epey gecikebilmektedir. SCADA Projesini başlatan tüm elektrik dağıtım şirketlerinin SEDAŞ’ın SCADA projesini getirdiği seviyeye getirmeleri gerekmektedir. SEDAŞ’ın SCADA Projesi ile sahada manuel olarak yaptığı bir çok işlemi artık uzaktan müdahale ederek sürdürülebilir enerji sağlanmasına katkı sağladığını, trafo merkezlerinde kurduğu bilişim altyapısı, kapalı sistem uygulaması ve metal muhafazalı modüler hücrelerin kullanıldığı modern teknolojiler ile hem otomasyon hem de iş sağlığı ve güvenliği konusunda büyük bir yatırım sağladığını, bu alanda SEDAŞ’ın başarılı olduğunu ve önde gittiğini görüyoruz” dedi.
Enerji Bakanlığı, SCADA merkezinde gözlemde bulundu
9 yıl önce
Milli eğitim bakanlığı onaylı sertifika
enerji nakil hatları