Berk, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kasım ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında tüketici fiyatlarının yüzde 7,61, yurt içi üretici fiyatlarının yüzde 5,33 artış gösterdiğini anımsattı.
Kasımda gerçekleştirilen seçimin ardından gerek özel sektör, gerekse kamusal ürün ve hizmetlerde beklenen artışın olmadığını anlatan Berk, yabancı para birimlerindeki değerlenme ve dış politikadaki gerginliğe rağmen piyasaların dalgalanmamasının altında iç siyasetteki istikrarın etkisi olduğunu vurguladı.
Havaların soğuması ve seçim sürecinin sonlanmasına rağmen enerji fiyatlarının sabit tutularak zam yapılmamasının, dolardaki artışın iç piyasada ürün ve hizmet fiyatlarına etkisinin azalmasında önemli rol oynadığına dikkati çeken Prof. Dr. Berk, şöyle konuştu:
"TÜİK verilerine göre TÜFE, kasımda bir önceki aya göre yüzde 0,67, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 8,58, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,1 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 7,61 artış gösterdi. Ana harcama grupları itibarıyla kasımda aylık bazda en yüksek artış yüzde 5,37 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü. Bunun sebebi de giyim sektöründeki yeni sezon ürünlerin fiyatlarının yüksekliğidir. Kışlık giysiler ve botlardaki artış, mevsimsel etkiden kaynaklanmıştır. Gıda ve alkolsüz içeceklerde ise yüzde 1, ev eşyasında 0,66, konutta 0,54 ve haberleşmede yüzde 0,35 artış kaydedilmiştir."