Sakarya'da özel eğitim kurumlarında eğitim alan engelli öğrencilerin sağlık kurulu raporlarının Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik Araştırma Merkezleri (RAM) tarafından değiştirilerek eğitimlerinin engellendiğini öne süren aileler eylem yaptı.
Görme, zihinsel, bedensel engelliler, dil ve konuşma bozuklukları, dikkat eksiklikleri ve hiperaktivite, otizm gibi alanlarda eğitim alan öğrencilerin sağlık kurulu raporlarının RAM tarafından yeniden değerlendirildiği ve derecelerinin değiştirilerek çocukların eğitim haklarının ellerinden alındığı gerekçesiyle aileler eylem düzenledi. Türkiye Sakatlar Derneği Sakarya Şubesi öncülüğünde düzenlenen eylemde Sakarya Rehberlik Araştırma Merkezi önünde toplanan engelli aileleri, uygulamaya son verilmesini ve çocuklarının özel eğitim haklarının geri verilmesini istedi.
Eylemde konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, bedensel ve zihinsel engelli çocuklara verilen sağlık kurulu raporlarının RAM tarafından yeniden değerlendirmeye alınarak derecelerinin değiştirildiğini söyledi. Uzman hekimlerin verdiği raporların derecelerinin değiştirilerek çocukların eğitim haklarının elinden alındığını kaydeden Boyraz, raporların yenilenmesinde eğitim desteğinin kesintiye uğramayacağı bir şekilde düzenleme yapılması gerektiğini savundu.
Engelli Vatandaşların Eğitimleri Kısıtlanmamalıdır
Türkiye'de 8,5 milyon engellinin bulunduğunu ifade eden Boyraz, engellilerin eğitim haklarının engellenemeyeceğini belirtti. Türkiye'nin sosyal ve hukuk devleti olduğunun altını çizen Boyraz, "RAM'lar sağlık kurulu raporlarını değiştirmemelidir. Rapordaki dereceye uygun şekilde eğitim ve rehabilitasyon programı düzenlenmelidir. Engelli eğitimi yaşam boyu devam eden bir süreçtir. Eğitimlerin sürekli yenilenmesi gerçeği unutulmamalıdır. 18 yaş üzeri engelli vatandaşların eğitimleri kısıtlanmamalıdır. Hastane raporunda bedensel engelli olduğu ve özel eğitim alması gerektiği belirtilen çocuklarımıza, RAM'lar tarafından Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu verilmemektedir. Hatta başvurular sonuçsuz bırakılmaktadır." diye konuştu. Boyraz, tüm yetkilileri engellilerin haklarını korumaya, çocukların eğitimlerinin sürdürülmesine destek vermeye davet ettiklerini bildirdi.
Oğlunun rapor alamadığı gerekçesiyle 3 aydır özel eğitim alamadığını söyleyen Nurten Mete, çocuğunun çok sevdiği okuluna gidemediğini ifade etti. Mete, şunları söyledi: "25 yaşında bedensel engelli bir çocuğum var. 3 senedir özel eğitim alıyor. Rehberlik Araştırma Merkezi'ndeki yetkililer oğlumun okuldan bir fayda göremediğini söyleyerek rapor vermediler. Ağustos ayından beri çocuğum okula gidemiyor. Yetkililer faydası olmadığını söylüyorlar, ancak benim çocuğum okula gitmeden önce bastonla gezemiyordu. Şimdi bastonla dolaşabiliyor, konuşması değişti. Benim çocuğum okulunu çok seviyor. Eğitim hakkının verilmesini istiyorum."
'Eğitim Hakkımız Engellenemez', 'Eğitim Hakkımı İstiyorum', şeklinde pankart açan ve engelli çocuklarıyla birlikte eyleme katılan aileler slogan attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.