Sakarya'da doğum sırasında oksijensiz kaldığı için bedensel engelli olarak dünyaya gelen ve bu yüzden okula alınmayan Ömer Alikılıç (21), okuma azmiyle herkesin takdirini topluyor.
Adapazarı ilçesinde yaşayan Ömer Alikılıç'ın okuma ve yazma azmi dikkat çekiyor.
İlkokul döneminde başvurduğu okullara engelli olduğu gerekçesiyle alınmayan Ömer Alikılıç'a okuma yazmayı ailesi öğretti. Marmara Depremi'nde ailesiyle birlikte enkaz altında kalan ve bir kardeşini kaybeden Ömer, yaşamında karşısına çıkan tüm olumsuzluklara rağmen hayata umutla bakıyor. Özel bir klavye aracılığıyla bilgisayar kullanan Ömer'in yazdığı şiirler, okuyanların takdirini topluyor.
Baba Mustafa Alikılıç, doğum sırasında oksijensiz kalması sebebiyle spastik engelli doğan oğlunun zeka olarak probleminin bulunmadığını söyledi.
İşaret Dili ile Anlaşıyoruz
Yürüyemeyen ve konuşamayan oğlunun ihtiyaçlarını kendi başına göremediğini anlatan Alikılıç, oğlunun engellerine karşın çok sosyal ve aktif biri olduğunu belirtti.
Oğlunun ilkokul çağında engelinin fazla olduğu gerekçe gösterilerek okula alınmadığını savunan Alikılıç, "Oğlum vücudunu kullanamıyordu. Ancak zekasında hiç bir problemi yoktu. Buna rağmen okul çağı geldiğinde okula gönderemedik. Engelinin çok olduğu gerekçe gösterilerek okula alınmadı. Psikolog ve sosyologlar eğitim almasının faydalı olacağını söylemesine rağmen okula gönderemedik. Sonrasında ağabeyi, annesi ve benim desteğimle okuma yazmayı söktü. Önce yazdı, sonra da okudu. Çok zeki bir çocuk olduğu için okuma yazmayı çok çabuk kaptı. Önce logolar kullanarak yazmaya başladı ve kendisini bu yolla ifade etti. Devamında biz ona üzerinde 29 harf ile sayıların bulunduğu bir tablo yaptık. İşaret dili ile anlaşıyoruz. Ömer, başka kişilerle tablodaki harfleri tek tek göstererek iletişim kurabiliyor. Oğlum okuma yazmayı öğrenince ısrarlı girişimlerimiz sonucunda bir okula yazdırabildik. Ancak iki gün okula gidebildi. Okuldan ağlayarak döndü. Bize tablosundan okutarak 'Beni okulda hiç saydılar. Bir eşya gibi sınıfta yok saydılar' diyerek ağladı. Bir daha da onu okula götürmedik." diye konuştu.
Okuma yazmayı kavrayan Ömer'in bir rehabilitasyon merkezinde spastik engelliler için yapılan özel bilgisayar programını kullanmayı öğrendiğini kaydeden Alikılıç, oğlunun özel klavye yardımıyla bilgisayarda şiirler yazdığını ve arkadaşlarıyla iletişim kurduğunu ifade etti.
EĞİTİM HAKKINI GERİ VERİN
Oğlunun 2003 yılından beri devlet desteği ile özel rehabilitasyon merkezinde eğitim aldığını kaydeden baba Alikılıç, bir yıldır hastane raporu bulunmasına rağmen özel rehabilitasyon merkezlerinden faydalanmalarının engellendiğini iddia etti.
Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM) yetkililerinin 'Engeli çok, eğitim almasına gerek yok' diyerek oğluna eğitim hakkı vermediğini kaydeden Alikılıç, Ömer'in eğitim hakkının geri verilmesini istedi.
Engelli Ömer ise bilgisayar aracılığıyla yazdığı yazıda eğitim alıp okuma yazmayı öğrenebilmeyi çok istemesine rağmen engelinden dolayı okula alınmadığını kaydetti.
Okula alınmamasının okuma yazmayı öğrenmesine engel olmadığını vurgulayan Ömer, şunları dile getirdi: "Okula gidemedim ama ailemin yardımı ve desteği sayesinde geç de olsa okuma yazmayı öğrendim. Özel bir rehabilitasyon merkezinde öğretmenlerimin de yardımıyla bilgisayar kullanmayı öğrendim. Öğretmenlerim doğum günü hediyesi olarak spastik engelliler için programı olan bir bilgisayar armağan ettiler. Bu bilgisayar hayatımı değiştirdi. Sıkıntılarımı, yapamadıklarımı, özlemlerimi, hayallerimi, gençlik duygularımı yazılara döktüm. Birkaç sene sonra eve internet alınınca yazılarımı engelli sitelerinde yayınlatıp dünya ile paylaşıyordum."
Bu arada internet yoluyla arkadaşlarıyla iletişim kuran Ömer, engelli sitelerinde yayınladığı yazıları okuyan bir kıza âşık oldu. Duygularını şiire döken Ömer, 51 şiir yazdı. Engelli genç, yazdığı şiirleri çıkarmayı düşündüğü 'Saklı Sızı' isimli kitapta toplamayı hedefliyor.