"O bombaların altında ölen çocukların, savunmasız kadınların, annelerin ahı ve gözyaşı yerde kalmayacaktır. Zulmedenler o gözyaşlarında boğulacaktır." diyen Erdoğan, Ortadoğu'daki gelişmeleri bugün Köşk'te masaya yatıracaklarını söyledi. Dün, Çankaya Köşkü'nde de Gazze'deki katliamın durdurulması için atılacak adımların görüşüldüğü olağanüstü bir toplantı yapıldı.
Başbakan Erdoğan dün açılış töreni için gittiği Antalya'da İsrail'e sert mesajlar verdi. "Zulm ile âbad olunmaz. Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste." diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "Şu anda İsrail ne yazık ki orantısız güç kullanımıyla bir insanlık dramına imza atmıştır. Bu insanlık dramı inanıyorum ki İsrail'i kendi içinde birçok sıkıntılara mahkum edecektir. Bu gidiş gidiş değil. Yanınızda bazı destek verenler bulabilirsiniz. Ama hiçbir zaman hak yerde kalmaz. Zira o bombaların altında ölen çocukların ahı yerde kalmayacaktır, o savunmasız kadınların, annelerin ahı, o gözyaşları yerde kalmayacaktır. Muhakkak o gözyaşlarında zulmedenler boğulacaktır, ben buna inanıyorum."
Erdoğan, dün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Başbakanı Mirek Topolanek ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile de telefonda Gazze'yi görüştü.
Çankaya'da Gazze Mesaisi
Sabah saatlerinde Erdoğan ile bir telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve bakanlık bürokratları ile Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi. İki buçuk saat süren toplantıda, yapılan diplomatik temaslar ve bu temaslar sonrasında ortaya çıkan tablo değerlendirildi.
Fransa İle Temas
Gazze'deki dramın sona ermesi için 'açık' bir politika izleyen Ankara'ya göre, ilk aşamada derhal ateşkesin sağlanması gerekiyor. Bunun için Ankara, her düzeyde diplomatik çabalarını devam ettirecek; ateşkes ilanı için BM Güvenlik Konseyi'nde girişimler sürdürülecek. Erdoğan'ın, 19 Ocak'ta Brüksel'de yapacağı temaslarda Gazze'deki durum önemli gündem maddesi olacak. İsrail'e tepki gösteren Fransa ile de temas kurulacak.
Yapılan tespitlere göre, çatışmaların sona ermesi halinde, Gazze'ye uluslararası bir gücün yerleştirilmesi gerekiyor. Türkiye, bu gücün BM çatısı altında görev yapmasını istiyor. Sonraki aşamada ise Filistin içerisinde Hamas ile El Fetih arasındaki bölünmenin giderilmesi geliyor.