Erenler'de Fay Hattı Var mı?

Sakarya'nın Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, ilçede imar yasağı getirilen alanda fay hattının olmadığının Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün de onayladığı raporla ortaya çıktığını söyledi.  

Erenler Belediye Başkanı Cavit Öztürk, daha önce ilçenin bir bölümünde fay bulunduğu iddiasıyla yapılaşma yasağının getirilmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Fay olduğu ileri sürülen yerde yeniden inceleme yapıldığını vurgulayan Belediye Başkanı Öztürk, "Erenler ilçesi Tabakhane Mahallesi Değirmen Caddesi ile Dilmen Mahallesi Akşemsettin Caddesi arasında kalan 1650 metrekare uzunluğundan 50 metrekare genişliğindeki alana bilindiği üzere Afet İşleri Genel Müdürlüğü, 4 Temmuz 2000 tarihli onaylı jeolojik raporu ile yapılaşma yasağı getirilmiş ve imar planlarımıza sakıncalı alan olarak işlendi. Yaptırdığımız araştırmalara ve danıştığımız bilim adamlarına göre burada fay olamayacağı düşünülerek bu bölgede imar planına esas jeolojik ve paleosismolojik etütler yaptırılmasına karar verildi" dedi.
24 Noktada Çalışma Gerçekleştirildi

Öztürk açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  
"Söz konusu alanda 24 noktada gözlem yapılmış, doğu, orta ve batı olmak üzere 5 adet hendek açılarak sismik kırılma çalışması gerçekleştirildi. Ayrıca Ali Dilmen İlköğretim Okulu bahçesinde de 4 adet araştırma ve 3 adet sismik kırılma çalışması yapıldı. Çalışmalar, Afet İşleri Genel Müdürlüğü Komisyonu'nca da bizzat yerinde incelendi. Yapılan bu çalışmalar ile uygun olmayan alan yerleşime uygunluk değerlendirmesi yeniden yapılmış, morfolojik, jeolojik, jeofizik ve paleosismolojik özellikler dikkate alınarak, önlemli alan olarak belirlenmiştir. Rapor, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nce 03. 11. 2008 tarihinde 7269 Sayılı Yasa'nın 2. maddesine göre onaylanarak, bu alanda fay olmadığı kesinlik kazandı."

İşadamları Yatırım Yapmıyor

Öztürk ayrıca, 2 artı bodrum katı olan imar iznini bodrum katının iptal edilerek aynı yükseklikte 3 kata çıkarılması görüşünü ısrarla savunduğunu belirterek, "Teknolojik imkanlar kullanıldıktan sonra çok katlı binalar yapılır. Bunda sakınca yok. Depremi yaşamış İzmit'te 41 katlı bina yapılıyor. Sakarya'da 3 katlı bina yapamıyoruz. Bundan dolayı Erenler ilçesinde yatırım yapmak isteyen işadamları yatırım yapmıyor" dedi.
 
<font size="2"><font face="Arial"><strong>24 Noktada &Ccedil;alışma Ger&ccedil;ekleştirildi<br /><br /></strong>&Ouml;zt&uuml;rk a&ccedil;ıklamasında şu ifadelere yer verdi:&nbsp;&nbsp;</font></font><font face="Arial" size="2" color="#333399"> &quot;S&ouml;z konusu alanda 24 noktada g&ouml;zlem yapılmış, doğu, orta ve batı olmak &uuml;zere 5 adet hendek a&ccedil;ılarak sismik kırılma &ccedil;alışması ger&ccedil;ekleştirildi. Ayrıca Ali Dilmen İlk&ouml;ğretim Okulu bah&ccedil;esinde de 4 adet araştırma ve 3 adet sismik kırılma &ccedil;alışması yapıldı. &Ccedil;alışmalar, Afet İşleri Genel M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml; Komisyonu'nca da bizzat yerinde incelendi. Yapılan bu &ccedil;alışmalar ile uygun olmayan alan yerleşime uygunluk değerlendirmesi yeniden yapılmış, morfolojik, jeolojik, jeofizik ve paleosismolojik &ouml;zellikler dikkate alınarak, &ouml;nlemli alan olarak belirlenmiştir. Rapor, Afet İşleri Genel M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml;'nce 03. 11. 2008 tarihinde 7269 Sayılı Yasa'nın 2. maddesine g&ouml;re onaylanarak, bu alanda fay olmadığı kesinlik kazandı.&quot;<br /><br /></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#000000"><strong>İşadamları Yatırım Yapmıyor<br /></strong></font><br />&Ouml;zt&uuml;rk ayrıca, 2 artı bodrum katı olan imar iznini bodrum katının iptal edilerek aynı y&uuml;kseklikte 3 kata &ccedil;ıkarılması g&ouml;r&uuml;ş&uuml;n&uuml; ısrarla savunduğunu belirterek, <font color="#333399">&quot;Teknolojik imkanlar kullanıldıktan sonra &ccedil;ok katlı binalar yapılır. Bunda sakınca yok. Depremi yaşamış İzmit'te 41 katlı bina yapılıyor. Sakarya'da 3 katlı bina yapamıyoruz. Bundan dolayı Erenler il&ccedil;esinde yatırım yapmak isteyen işadamları yatırım yapmıyor&quot;</font> dedi.</font></font>&nbsp;
16 yıl önce
Şampiyonluk Hattı