Erken Saatte ve Uzun Öten Horozdan Şikayetçi Oldu

Sakarya'nın Kaynarca ilçesinde bir vatandaş, komşusunun sabah erkenden uzun öten 'Denizli horozunu' belediyeye şikayet ederek susturulmasını istedi.

Edinilen bilgiye göre, Kaynarca'da oturan A.S., komşusunun sabahın erken saatinde uzun uzun öttüğünü iddia ettiği horozundan rahatsız olarak belediye zabıta müdürlüğüne başvurdu. Belediyeden horozun susturulmasını isteyen A.S'nin başvurusu üzerine, zabıta, horoz sahibi M.Ş'nin evine giderek incelemede bulundu. Zabıta, M.Ş'den horozun kümesinin komşusunu rahatsız etmeyecek bir yere taşımasını, aksi halde cezai işlem uygulayacaklarını bildirdi.

Horozun sahibi M.Ş., CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, "Komşumuzla evimiz yan yana. Horozum Denizli cinsi. Ancak komşumun iddia ettiği gibi diğer horozlardan daha erken ötmüyor. Her horozun öttüğü saatte, yani sabah namazı vaktinde ötüyor" dedi. Komşusunun horozunu şikayet etmesinden dolayı üzüldüğünü belirten M.Ş. şunları söyledi: "Ben ve komşumdan köyden gelmeyiz. Dolayısıyla tavuk, horoz, hayvan sesine alışkınız. Komşumun horozumun sesine tahammül edememesi komşuluk ile bağdaşmıyor. Kaldı ki horozum çok erken saatte ötmüyor. Öyle rahatsız edecek kadar da yakında değil. Bizim gelenek ve göreneklerimizde komşuluk çok önemli. Bugün şehirde yaşayan insanlar kuş, horoz sesine hasret. İnsanlar evlerinde kedi köpek besliyor. Kaldı ki ilçede oturduğumuz mahallede köyden farksız değil. Komşuluk ilişkileri ne hale gelmiş. Artık birbirimizin horozuna bile tahammül edemiyoruz."

HOROZUMU KESMEM

M.Ş. komşusunun şikayeti üzerine horozunu kesmeyi ya da satmayı düşünmediğini belirterek, "Horozum gerçekten zamansız ötse keserim. Yaklaşık 2 yıldır horozumuz bu şekilde ötüyor. Denizli horozunu çok seviyorum. Dünyaca ünlü bir horoz. Horozumu sonuna kadar koruyacağım" diye konuştu.

Kaynarca Belediyesi Zabıta Müdür vekili Bahattin Eroğlu, A.S'nin talebi üzerine M.Ş'nin evine giderek kümesini komşusunu rahatsız etmeyecek bir yere taşımasını istediklerini kaydetti. Eroğlu, horoz A.Ş hakkında henüz horozuyla ilgili cezai bir işlem uygulamadıklarını sözlerine ekledi.

DENİZLİ HOROZUNUN ÖZELLİKLERİ

Denizli'nin sembolü olan "Denizli horozu", renk ve vücut yapısı itibariyle ahenkli uzun ve güzel ötüşleriyle isim yapmış yerli bir ırktır. Bazılarına göre Osmanlı İmparatorluğu zamanında Arnavutluk'tan İstanbul'a getirilen uzun ötüşlü Berat horozlarının Denizli'ye getirilmesi ve Denizli'deki yerli tavuklarla melezleşmesinden üretildiği söylenmekte ise de bu doğru değildir. Zira renk ve vücut yapısı bakımından aralarında hiç bir benzerlik yoktur. Denizli horozu kendine bir ırktır.

Denizli horozlarının ötüşleri bütün kabiliyetin ortaya konulmasıyla yapılır. Ötüşleri, ötüş anındaki vücut pozisyonuna göre aslan ötüş, kurt ötüşü, yiğit ötüşü, pus ötüşü olmak üzere 4'e ayrılır. İyi bir Denizli horozunda görünüş canlı bacaklar, boyun uzun ve kuvvetli göğüs, geniş ve derin kuyruk, dik başa doğru meyilli olmalıdır. Tavukta da aynı özellikler aranır. Denizli horozlarının birinci yılda ötüş uzunlukları 20-25 saniye olmaktadır.

16 yıl önce
Yangın erken algılama sistemi
uzun kollu lakos
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
662e34e923ee289d07b92e2fc3d191ea@