Emekli öğretmen Özkul Aslanalp, doğup büyüdüğü Kaynarca ilçesinin kültürünü ve anılarını derlediği, kanserden hayatını kaybeden eşine ithaf ettiği ”Ninemin Sözlüğü, Dedemin Gözlüğü" adlı kitabın gelirini Lösemili Çocuklar Vakfına (LÖSEV) bağışlayacak.
Aslanalp, bölgede yaşayan 40 yaşın üstündekilerin kitapta topladığı hikayeleri bildiğini belirterek, amacının gelecek kuşaklara kültür mirası bırakmak olduğunu söyledi. Kültürel faaliyet ve araştırmalara her zaman ilgili duyduğuna değinen Aslanalp, kentin tarihini antik çağdan bugünlere kadar incelediğini, 1980\'den sonra da yerli halkın konuştuğu şive üzerine araştırma yaparak sözlük oluşturduğunu aktardı.
Kitabının son sayfalarını yerel şive sözlüğüne ayırdığına dikkati çeken Aslanalp, "Yerli halkla sohbet ederken bilmediğim kelimeleri teker teker not ettim. Bu bölgede yaşayan birçok arkadaşımdan da yararlanarak manav kültürünün sözlüğünü oluşturmaya başladık ve topladığımız yaklaşık 130 kelimelik sözlüğü kitabımın son sayfalarına ekledim. Bu kelimeler tamamen Kaynarca ve Kandıra yöresinde konuşulan şivedir" diye konuştu.
Aslanalp, topladığı hikayelerde mizahi yönün yanı sıra pek çok özelliğin de bulunduğunu kaydederek, öykülerin yaşanmış dönemlerdeki sosyo-kültürel ve ekonomik yapıyı da ortaya çıkardığına işaret etti.
"Kitaptan sağlanacak geliri LÖSEV\'e bağışlayacağım"
Topladığı hikayeleri yayımlamaya eşiyle karar verdiğini anlatan Aslanalp, eşinin yerel internet sitesinde köşe yazdığını, zamanla topladığı konuları bu sitede yayımlanmaya başladıklarını dile getirdi.
Eşinin 2002\'de, kendisinin de 2000\'de emekli olduktan sonra edebiyat ve şiirle meşgul olduğunu dile getiren Aslanalp, "Emekli olduktan sonra eşimle rahat bir hayat sürmek istiyorduk ancak eşim 2005 yılında kansere yakalandı ve 8 yıl bu amansız hastalıkla mücadele ettik. Mücadelenin sonunda eşimi 2012 yılında kaybettim" ifadesini kullandı. Aslanalp, eşinin mesleği ziraat olsa da edebiyatı ve şiiri çok sevdiğini belirterek, 5 şiir kitabının yayımlandığını vurguladı.
Eşinin hastalığı nedeniyle Adapazarı ilçesine taşındıklarını ve tedavisinden arta kalan zamanları şairlerle geçirdiğine dikkati çeken Aslanalp, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ben de topladığım hikayeler ve şive üzerine çalışmalarıma devam ettim ve birikimlerim belli seviyeye gelince kitap çıkarmaya karar verdim. Bu fikrimi eşimle paylaşınca çok sevindi ve gelirini LÖSEV\'e bağışlamamı istedi. Kitabın gelirinden hiçbir talebim yok, eşimin isteği üzerine hepsini LÖSEV\'e bağışlamak istiyorum."