Eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Değirmendere Su Altı Topluluğu (DESSAT) ekibiyle 1972 yılında Sapanca Gölü\'ne düşen keşif uçağının enkazına dalış yaptı.
Tüzmen, DESSAT ve Serdivan Belediyesinin davetlisi olarak geldiği ilçede tekneyle kıyıdan 400 metre açılarak göle dalış yaptı.
Tüzmen, dalış öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Sapanca Gölü\'ne daha önce de çeşitli etkinlikler için geldiğini söyledi.
DESSAT ekibinin davetlisi olarak kente geldiğini anlatan Tüzmen, su altı sporunun ülke ekonomisine, kültürüne ve tarihine önemli katkılar sağladığını ifade etti.
Tüzmen, uçağın enkazına ulaşan ekibin kenarda kalmış tarihi gerçekliği de gün yüzüne çıkardığını kaydederek, şöyle konuştu:
"Bu keşfi çok önemli buluyorum, sonuçta askeri bir uçak. Bu da dalışı daha heyecanlı hale getiriyor. Bu tarz çalışmaların su altı kültürüne büyük hizmet olduğuna inanıyorum. Su altı, Türkiye\'de dünyanın her köşesinden daha iyi konumda, belki çok tropikal balıklarımız yok ama bizim de batıklarımız var. Bu batıklarda dünya tarihine katkı sağlayan gerçek tarihtir. Bu dalışla biz de gerçek bir tarihi gün yüzüne çıkaracağız. Organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Belediyenin yaptığı çalışmalar da bize dalış imkanı sağlıyor."
Su altı görüntü yönetmeni Ceylan:
Su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ise Türkiye\'de uçağın enkazıyla ilgili kayda ulaşılmadığını, yurt dışı kaynaklara göre foto keşif uçağının NATO tarafından Türkiye\'ye verildiğini öğrendiklerini dile getirdi.
Göldeki kirliliğe de dikkat çeken Ceylan, "Gölde bir metreyi bulan yosunlar var. Bunun önüne geçmek için bilim adamlarının çalışma yapması gerekiyor. Gölün su seviyesi de bayağı düştü. Bilindiği üzere Kocaeli sanayisi için su çekiliyor. Böyle giderse bu göl en fazla 10 yıl sonra kuruyacaktır" şeklinde konuştu.
Ceylan, bölgede su altı etkinliğini artırmak için çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirterek, hedeflerinin enkazı su üstüne çıkarmak değil, uçağın bulunduğu alanı dalış turizmi için uygun hale getirmek olduğunu sözlerine ekledi.
Batığın gövdesi sahilden 400, kuyruk kanadı ise 60 metre uzaklıkta, gölün 9 metre derinliğinde bulunuyor.