Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr.Ayşe Çevirme, "Bir zamanlar yaşlılara tecrübe ve deneyimlerinden ötürü hürmet edilirdi, saygı duyulurdu.
Artık yaşlılara tamamen yük oluyorlarmış gözüyle bakılıyor. Kimse yaşlanacağını kabul etmiyor." dedi.
Ters piramid
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Çevirme, dünyada ve Türkiye’de insanların yaşlı sayılmaları için gereken yaşın değiştiğini ifade etti. Yaşlılığın başladığı yaş ülkelerin gelişmişlik düzeylerine göre değişim gösterdiğini anlatan Çevirme, şunları söyledi: "Gençlik yıllarında vücuttaki su oranı yüzde 70 iken, yaşlandıkça bu oran yüzde 50\'ye kadar düşmektedir. Dolayısıyla bu durum da fiziksel yıpranmaya neden oluyor. Gelişmiş ülkelerle doğru orantılı olarak ülkemizde de yaşlı nüfusu günden güne artıyor. Okullarda öğretilen yaş piramidi bugünlerde geçerliliğini yitirmektedir. Artık ters piramide doğru yol almaktayız. Genç nüfusumuzla övünüşümüz son bulmaya yakın bir durumdadır."
Değişen ve gelişen toplumla beraber kültür yozlaşmasının da içerisinde olduklarını kaydeden Çevirme, “Bir zamanlar yaşlılara tecrübe ve deneyimlerinden ötürü hürmet edilirdi, saygı duyulurdu. Artık yaşlılara tamamen yük oluyorlarmış gözüyle bakılıyor. Kimse yaşlanacağını kabul etmiyor.” şeklinde konuştu.