Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdulkadir Akgül, esnafın kefalet kooperatiflerine borçlarının yapılandırılmasına ilişkin, "Bu, kanunen alınması gereken bir karardı, çok iyi oldu. Çoğu insanın ipotekli olup da evi icraya giden, arabası bağlananlar vardı. 80 bin esnaf ve bunların kefilleriyle 200 bin esnaf mağdur durumdaydı" dedi.
Akgül, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı\'yla TESKOMB\'un ortak çalışması sonucu yapılandırma programının ortaya çıktığını söyledi.
Türkiye\'deki esnaf ve sanatkarların Halk Bankası aracılığıyla destek kredisi kullandığını kaydeden Akgül, "Şu anda insanların üzerindeki miktar 12 milyar liranın üzerinde. Halkbank, krediyi kullandırdıktan sonra esnaf bunu 5 yılda yüzde 4-5 faizle taksitler halinde ödüyor. Taksitleri ödeyemeyenlerin parası esnaf ve kefalet kooperatiflerince ödeniyor, sigorta sistemi içinde" diye konuştu.
Akgül, 12 milyar liranın çoğunu kendilerinin ödediğini anlatarak, "Bu paraların çoğu bize geri dönüyor ama dönmeyen 460 milyon lira civarında para var. Bunların da 3, 5, 8 ve 10 sene içinde birikmiş temerrüt faizleri var, bu parayı affediyoruz. Esnaf, seve seve ödemeye başladı" şeklinde konuştu.
Kefalet kooperatiflerinin esnafın yararına kurulduğunu vurgulayan Akgül, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Esnaf adına ödediğimiz paraların faizlerinden bir şeyimiz yok. Bu, kanunen alınması gereken bir karardı, çok iyi oldu. Bunu affettik. Çoğu insanın ipotekli olup da evi icraya giden, arabası bağlananlar vardı. 80 bin esnaf ve bunların kefilleriyle 200 bin esnaf mağdur durumdaydı. Kredi kullanamıyordu. İpoteklerle, icrayla uğraşıyordu. Şu anda bunların hepsi kurtulmuş sayılır. Hükumetimizin bize yapmış olduğu faiz indirimleri, iyilikler karşılığında biz de fedakarlıkta bulunduk."
KESOB Başkanı Kaya
Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Kemal Kaya da bu kararın esnaf için bulunması zor, çok güzel fırsat olduğunu dile getirerek, "Esnafın geçmiş yıllara ait birikmiş faizlerinin silinmesi, sadece ana paranın ödenmesi, bu çok güzel" şeklinde konuştu.
Kocaeli\'ndeki borçlu esnafın çok olduğunu kaydeden Kaya, "Kocaeli gibi sanayinin başkenti şehirde bu borçlar esnafı bu kadar etkilediyse, Doğu, Güneydoğu Anadolu\'da nasıl etkilediğini tahmin etmek zor değil. Bu yasa çıkmasaydı esnaf hep borçlu olacaktı. Odasıyla ilişkilerinde sorun yaşayacaktı. Borçların ödenmesinde sağlanan bu kolaylık, Türkiye\'deki ticaretin daha da canlanmasına mutlaka katkı sağlayacaktır" ifadesini kullandı.